Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj o přežití na Slovensku aneb Bez zraku a sami v horách

Co dělat, když bez jakýchkoli předchozích signálů ztratíte zrak? Jste sami v horách, široko daleko žádní lidé. Jídlo a pití na dva dny a jsou Vánoce. Přepadne vás naprosté šílenství, bezmoc, zoufalství… Začíná boj o holý život.

Snad každému dospělému se už někdy stalo, že se dostal do situace, která se mu zdála naprosto neřešitelná a zoufalá. V danou chvíli totiž člověka může zcela ovládnout panika. Pokud by však člověk nebyl aktuálně v takové situaci, pravděpodobně by dokázal přemýšlet hlavou, rozumem, nikoli intuitivně a zmatečně.

Když se navíc ocitnete v tuhém mrazu, na odlehlé samotě, na slovenských horách a bez jakéhokoli varování ztratíte zrak… V tu chvíli pravděpodobně vaši mysl ovládne panika a strach mnohem více, než jste schopni a hlavně ochotni sami sobě přiznat. A pokud tomu propadneme, otevřeme si cestu k našemu sebezničení.

Oddech na horách se změní v noční můru

Jde rovněž o jeden ze základních motivů, na kterém je postavena i kniha slovenského spisovatele Jozefa Kariky Tma. Jde o další literární počin slovenského mistra (nejen) hororu, mladého bestsellerového spisovatele, který si nezadá s kdejakými uznávanými mistry pera.

Thriller Tma je už typicky karikovsky propracován do nejjemnějších detailů, čte se jako obvykle víceméně sám. Karika opět do detailu popisuje vnitřní pochody v hlavě hlavního hrdiny do toho nejniternějšího detailu a skvěle s nimi pracuje i v dalších aspektech čtenářům předkládaného příběhu.

O jaký příběh se jedná? Televizní scénárista přijíždí na osamělou horskou chatu v pohoří Malá Fatra. Chce si oddechnout od hektické práce a napětí v manželském vztahu a vychutnat si klidné Vánoce. Stane se ale cosi nečekaného, jeho ozdravný pobyt se změní v děsivou noční můru. Přestože dveře nikdo nezamkl, chata se mu stane vězením a on v ní svede zoufalý boj o přežití. Takto alespoň v kostce anotace thrilleru Tma.

Rozhodně se dá říci, že jde o Vánoce, které by si přál snad jen opravdu ortodoxní masochista. Příběh je naplněn soubojem lidského strachu, paniky, odevzdanosti, lidské představivosti i vůle žít.

Vnitřní hlasy

Karikova schopnost perfektního odhalení psychologického profilu a vývoje hlavního hrdiny je opět více než jednoznačná. “Hra” s vnitřním hlasem a psychikou, jejím vývojem dle aktuální situace, s myšlenkovými pochody a nutností i diametrálně odlišného nahlížení dle stávající chvíle, dialogy mezi hlasem rozumu a hlasem intuice - to vše nám autor dopřává mírou vrchovatou.

Zima - slovenské pohoří - strach - naděje - zoufalství - boj o holý život. I tak by se dala laicky a v elementární rovině stanovit základní osa karikovského příběhu, z níž vzniká jako celek thriller karikovského stylu. A Karika se jako obvykle nebojí využívat ani různých jazykových forem a prostředků, místy možná i na sebe samého užívá v porovnání se svými ostatními romány více vulgárnější výrazivo.

Přestože autor prokazuje i v thrilleru Tma svůj spisovatelský um, šikovně si hraje s napětím a psychologií jednotlivých postav, musím Tmu označit za Karikův nejslabší román (z těch, které jsem četl). Ovšem nejslabší z Karikových. Nadále totiž tvrdím, že i tímto kouskem by Karika mohl strčit do kapsy leckteré renomované mistry napětí. 

Oproti předchozím knihám z pera mistra Kariky v tomto thrilleru tak nějak postrádám karikovsky typicky stupňující se strach zalézající čtenáři hlouběji pod kůži. Tím však netvrdím, že příběh postrádá napětí, že se neveze na vlně strachu. Jen jde prostě o zřejmě nejskutečněji vyhlížející příběh v porovnání s těmi předchozími hororovými trháky Jozefa Kariky.

Kdo je Jozef Karika

Autor knihy Tma, Jozef Karika (*1978), je mladý - leč přesto už renomovaný a bestsellerový - slovenský spisovatel a publicista. Jako televizní redaktor se zaměřoval především na politické a investigativní reportáže, což se dle mého názoru odráží i v jeho knize Černá hra (mou recenzi si můžete přečíst ZDE). 

Literárně mimořádně plodný Karika na literárním poli debutoval v roce 2005 knihou Zóny stínu, o dva roky později mu pak vyšla Magie peněz, následovaly knihy KPMPZ, Brány meonu, ve Spojených státech amerických pak Karikovi vyšel soubor esejí Liber 767. Následovala trilogie Ve stínu mafie, Ve stínu mafie II - Čas dravců a Ve stínu mafie III - Nepřítel státu. Za první dva díly této trilogie získal ocenění Zlatá kniha (uděluje se za více než 15 tisíc prodaných výtisků). V letech 2012 a 2013 mu vyšel dvoudílný román Na smrt. V roce 2014 vyšel první Karikův mysteriózní thriller - Strach (česky 2016 - mou recenzi si můžete přečíst ZDE), dále thriller Tma a následně Trhlina (česky 2017 - má recenze ZDE).

Karika vystudoval historii a filosofii na Univerzitě Mateje Bela v Banské Bystrici. Pracoval jako historik v muzeu, televizní redaktor, vedoucí marketingového a grantového oddělení v samosprávě a také například jako tiskový mluvčí města Ružomberku.

Pár slov na závěr...

Sám a zcela slepý v promrzlé horské chatě. Kdo zabije dřív - tajemný vrah, nebo krutý mráz? Tma, mráz, hlad… a smrt!

Na exkurs do světa skutečného, světa paniky, strachu, psychického souboje s vlastním svědomím i vědomím, boje o holý život v prostředí sousedního Slovenska zve Jozef Karika čtenáře své knihy Tma. Ta čítá celkem 208 stran. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na pět částí (pět dní). 

Ze slovenského originálu Tma, vydaného v roce 2016 nakladatelstvím Ikar v Bratislavě, přeložil do češtiny Jiří Popiolek. Obálku si vzal na svá bedra Neil Johnston. Graficky upravil a sazbu provedl Pavel Růt. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2018, a to jako vydání první. 

Karikova kniha by neměla uniknout především těm čtenářům, kteří mají rádi napětí, strach a detailní rozbor psychologie odehrávající se v hlavě hlavního hrdiny. Thriller Jozefa Kariky Tma dle mého za přečtení stojí. Obrázek si už ale následně udělejte každý sám. Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 13.12.2018 9:04 | karma článku: 24,02 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.