Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nenechte strach ovládat vaši mysl. Jinak vás zničí

Strach. Strach ovládá naši mysl mnohdy mnohem více, než si jsme schopni a hlavně ochotni sami sobě přiznat. Jestliže mu ale dovolíme hryzat v našem podvědomí, otevřeme mu cestu k našemu zničení.

Snad každý člověk má nějaké to své slabé místo. Něco, co mu není příjemné, čemu nerad umožňuje dostat se častěji na světlo světa. Existuje ale “něco”, co lidé občas nevědomky podceňují. A tím je strach. Strach uvnitř nás. Strach, který může svazovat nohy a rozežírat lidskou osobnost zaživa. Ten přitom často vychází už z dětských let.

Ať už si to přiznáme, nebo ne, nějaká ta zkušenost z dětství bývá přece jen negativní. Byť by šlo o jedinou nedobrou vzpomínku. Může jít o obavy z toho, že dítě dostane naplácáno, že mu rodič vezme jeho oblíbenou hračku, nedá mu čokoládu… Postupně se strach dostává i do vyšších pater lidské duše a mozku. Ať už jde o strach ze špatné známky, z reakce rodičů na třídní schůzky či konzultace, obava z neúspěšné zkoušky, že brankář dostane gól, z pádu při krasobruslení…

Strach ale může být daleko tíživější a nesnesitelnější. Může jít o obavy ze zranění, ze ztráty zvířecího mazlíčka, z krádeže automobilu, ztráty někoho blízkého, ale také třeba o strach z únosu, ze smrti. Jeden z vůbec nejhorších je ale přece jen asi strach o milovanou osobu. A to v jakékoli podobě, nota bene když jde třeba o děti...

Strach se “táhne” už od dětství

A právě motiv strachu, vzpomínek na minulost a dětství a jejich vliv na naše jsoucno a naše zítřky nám přibližuje ve svém napínavém mysteriózním thrilleru Strach mladý slovenský spisovatel Jozef Karika. A nutno podotknout, že to stojí za to.

Karika v tomto románu plném hrůzy sleduje osudy několika osob, které se znají z dětských let. Děj začíná tím, že se čerstvě po rozchodu vrací (rovněž čerstvě nezaměstnaný) hlavní hrdina Jožo Karský ze Žiliny do svého rodného Ružomberku (no jo, Karika se holt nezapře, že, Jožo… ;-) ), do příměstské čtvrti Malé Tatry na úpatí hory Čebrať. A právě zde se v jeho dětství odehrálo v roce 1985 dost děsivých událostí. Mrazivý strach se opět probouzí, začnou se totiž dít podobné hrůzy jako před 27 lety. Stačilo, více už z děje této další Karikovy knihy neprozradím, nechci čtenáře obírat o kouzlo a strach z jejího čtení.

Karika napsal tento thriller opravdu mistrovsky, protože z něj místy skutečně až mrazí. A nejen kvůli mrazu, kdy se venkovní teploty v tomto románu pohybují pod 30 stupni Celsia, ale především ze samotného děje, odehrávajícího se - jak jsem se již výše zmínil - v “Karikově milovaném” slovenském Ružomberku, respektive v příměstské čtvrti Malé Tatry.

Nejtemnější zákoutí lidské mysli

Karika svým děsivým románem Strach bezpochyby “strčí do kapsy” i renomované světové spisovatele, kteří se proslavili svými mysteriózními a hororovými příběhy. Myslím, že pochvalu by mu za thriller Strach “vysekl” bezpochyby i slavný autor hororové prózy Edgar Alan Poe, který si doslova liboval v těch nejtemnějších zákoutích lidské mysli, nebo i současný mistr hororů - Stephen King.

A v thrilleru Strach Karika dokáže svým příběhem dokonale nabourat lidskou mysl, dostane se čtenáři doslova pod kůži, do jeho žil a tepen, nejukrytějších zákoutí jeho mozku a najde si sebemenší zrnko strachu, byť by se “za nehet” vešlo, a vyburcuje tak především rodiče menších dětí k obavě o jejich ratolesti.

Prostě se z Kariky stane prostřednictvím jeho thrilleru Strach dokonale děsivý psychoterapeut, který čtenáři provětrá i ty nejčernější myšlenky a obavy, které se třeba snaží zakrýt. Díky Karikovi vám opět vyvstanou vzpomínky na případné obavy z vašeho dětství či z vašich studentských let.

Mistr vypravěč

Rázem se pro čtenáře románu Strach stane - především při nočním čtení, kdy váš byt či dům pohltilo všeobjímající ticho noci - i sebenepatrnější zašumění zimního větru, zaskřípění pracujícího dřeva dveří či parket, zachrápání, zakašlání či jakýkoli zvuk neuvěřitelně děsivým.

Pokud toto autor zamýšlel, klobouk dolů. Povedlo se. Karika i tímto románem dokazuje, že je mistr vypravěč, který umí dokonale vykreslit charakteristiku a popis osob, a právě na těchto motivech své příběhy dokonale postavit. "Při psaní mi nešlo jen o dynamický příběh - chtěl jsem čtenářům naservírovat i pořádnou dávku strachu. Pokud jsem po dopsání kapitoly sám nespal u rozsvíceného světla, nebyl jsem spokojený. Naopak, když se mi podařilo sebe samého pořádně vyděsit, bral jsem to jako známku úspěchu," prozrazuje sám autor na přebalu knihy.

Možná jen jedna výtka (obdobnou jsem měl i v minulé recenzi románu Jozefa Kariky - Černá hra, pokud si vzpomínáte - ZDE). - Závěr knihy mi přijde tak trochu uspěchaný, respektive jakoby utnutý, prostě najednou konec! Jako by autor chtěl svůj thriller Strach už už ukončit, ale ne a ne přijít na to jak. O to více je pak úplný konec šokující. Alespoň pro mě hodně!

Kdo je Jozef Karika

Autor mysteriózního thrilleru Strach, Jozef Karika, je slovenský spisovatel a publicista. Vystudoval historii a filosofii na Univerzitě Mateje Bela v Banské Bystrici. Pracoval jako historik v muzeu, televizní redaktor, vedoucí marketingového a grantového oddělení v samosprávě a také například jako tiskový mluvčí města Ružomberku.

Jako televizní redaktor se zaměřoval především na politické a investigativní reportáže, což se dle mého názoru odráží i v jeho knize Černá hra. Tento mladý spisovatel (*1978) je literárně mimořádně plodný. Na literárním poli debutoval v roce 2005 knihou Zóny stínu, o dva roky později mu pak vyšla Magie peněz, následovaly knihy KPMPZ, Brány meonu, ve Spojených státech amerických pak Karikovi vyšel soubor esejí Liber 767.

Poté následovala trilogie Ve stínu mafie, Ve stínu mafie II - Čas dravců a Ve stínu mafie III - Nepřítel státu. Za první dva díly této trilogie získal ocenění Zlatá kniha (uděluje se za více než 15 tisíc prodaných výtisků). Napal také dvoudílný román Na smrt. V roce 2014 vyšel právě první Karikův mysteriózní thriller Strach a o rok později thriller Tma.

Co lze také říci

Karika “vzal” čtenáře na exkurs do slovenského Ružomberku prostřednictvím mysteriózního thrilleru rozepsaného na 272 stranách s výstižným názvem Strach. Karikova kniha je více než zajímavá, poutavá, ale je především děsivá a nahání strach.

Čtenáře Karikův thriller Strach naprosto pohltí nejen dějem, odehrávajícím se v současnosti, ale i svým hrůzostrašným tématem, kdy mizejí děti. Zajímavý je i fakt, že děj i tohoto románu autor zasadil do “svého” Ružomberku. Toto dílo si podle mého názoru jednoznačně zaslouží i filmové zpracování (což jsem ostatně tvrdil i o Černé hře - a nadále si za tím stojím).

Thriller Strach čtenáře pohltí natolik, že mu jeho plnohodnotné přečtení zabere v pracovním a rodinném režimu opravdu jen málo času. Doporučuji číst v noci, budete se s knihou Strach krásně bát, především tehdy, pokud máte také děti. :-) Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na celkem 12 kapitol, které se dále dělí na podkapitoly označené římskými číslicemi.  Autor ještě před začátkem mysteriózního příběhu nezapomněl ani na stručné věnování.

Slovo závěrem…

Karika svým děsivým románem Strach bezpochyby “strčí do kapsy” i renomované světové spisovatele, kteří se proslavili svými mysteriózními a hororovými příběhy.

Ze slovenského originálu Strach, vydaného v roce 2014 nakladatelstvím Ikar v Bratislavě, přeložil do češtiny Robert Pilch. Návrh obálky si vzal na svá bedra Radim Blaho. Grafickou úpravu navrhl a sazbu provedl Pavel Růt. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2016.

Doporučuji všem čtenářům a nadšencům, kteří mají rádi tajemné a mysteriózní příběhy, napětí a tematiku ovlivňování lidské mysli pocity či vjemy a vzpomínkami na vlastní minulost, aby si thriller mladého slovenského spisovatele Jozefa Kariky Strach určitě přečetli.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Za mě ale můžu s klidným svědomím říci, že je tato kniha napsána velmi zajímavě, svižně, živým jazykem a hlavně až příliš “děsivě živě”. :-) Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 30.11.2016 8:26 | karma článku: 27,49 | přečteno: 2005x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zdivočelá země v česko-německém pohraničí. Kdysi… A co teď?

Nezdary a pády nejsou důvodem k tomu, aby člověk zůstal nemohoucně ležet, ale naopak by měly být impulsem k nastartování něčeho nového, vzpruhou k boji za šťastný a plnohodnotný život.

5.11.2021 v 9:26 | Karma: 19,54 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Když městem obchází ďábel… Je to jako v politice

Politika, byznys, honění se za úspěchy, penězi, lidská závist i chamtivost, našeptávání, faleš... A ďábel se svými pomocníky si mne ruce. Spojitostí mezi dneškem a Moskvou před 100 lety bychom našli jistě ještě mnohem více.

27.10.2021 v 11:13 | Karma: 21,25 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Elitní česká mordparta. Do rukou to bere major Saran

Zavražděná svéhlavá selka, mrtvý muž v poli v kruzích jakoby od UFO, díky bouřkám objevivší se mrtvola muže bez tváře... To jsou některé případy nové hvězdy na poli vyšetřování mordů na Jablunkovsku a Třinecku, majora Romana Sarana.

24.8.2021 v 8:26 | Karma: 19,94 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Smršť. Čapne a nepustí, dokud vás nezahubí

Silniční úsek na Slovensku, na kterém za 25 let došlo ke 34 smrtelným nehodám, při nichž zemřelo 56 lidí. Nenáročný, přehledný úsek. A fenomén halného větru. Když fouká, stoupá počet násilností, nehod, vražd i sebevražd.

14.4.2021 v 10:10 | Karma: 18,71 | Přečteno: 967x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se hodnotí audioknihy? Interpret a hudba udělá hodně

Máte rádi knihy a audioknihy? Zajímá vás, podle čeho se audioknihy hodnotí? Víte, že o úspěchu audioknihy rozhoduje velmi často vhodný či nevhodný výběr interpreta? Pokud chcete znát odpovědi nejen na tyto dotazy, pak čtěte dál...

3.7.2020 v 14:13 | Karma: 13,09 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Nebojte se vyřídit si účty s nepřáteli. Zahrajte si na Boha

Často slýchávám, že čeští autoři beletrie nejsou nápadití, že jim to nepíše, případně že se nechávají až příliš ovlivňovat americkými špionážními a konspiračními teoriemi atd. Ale já naopak budoucnost v českých autorech vidím.

18.6.2020 v 8:01 | Karma: 18,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Lidice. Nikdy nezapomeneme! Poučme se z historie

DNEŠNÍ DEN NEMOHU NEŽ VĚNOVAT SVOU VZPOMÍNKU STŘEDOČESKÉ OBCI LIDICE. A NEJEN JÍ. V této souvislosti ji věnuji všem obětem heydrichiády a celkově všem obětem dalších zvěrstev a příkoří, kterých se udála v naší historii celá řada..

10.6.2020 v 8:12 | Karma: 29,81 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se žije na stromech? Záleží na sousedech

Není nad dobré sousedy. Když kolem vás žijí samí závistivci nebo nepřejové a hlupáci, můžete se snažit sebevíc, ale vždy budete těmi špatnými vy. A neplatí to jen mezi lidmi, tak to prostě na světě chodí.

30.7.2019 v 8:49 | Karma: 12,78 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Komunistické lágry. Peklo v Česku, kde byste nechtěli být

Komunistický režim zřídil na mnoha místech dnešní České republiky tábory nucených prací, nápravně pracovní tábory, pracovní útvary vězňů a internační místa duchovních. V lágrech strádaly desítky tisíc lidí, mnohdy zcela bez soudu.

12.7.2019 v 8:55 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Babiš je ještě nebezpečnější než Zeman, říká v knize Jsme jako oni Martin M. Šimečka

Stav, do kterého se dostala česká žurnalistika, je tou nejhorší zprávou o české společnosti, říká v knize Jsme jako oni novinář a spisovatel M. M. Šimečka. Odpovídá ale i na další témata o české a slovenské politice a společnosti.

20.6.2019 v 8:55 | Karma: 26,34 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Město v Anglii nepodléhající královně? Vítejte v Opskurnu

Tajemství si žijí vlastním životem. Někdy zůstávají utajena, jindy se provalí jen třeba díky náhodě. A stejné je to i s následky, někdy se vlastně nic moc nestane, jindy jsou až apokalypticky děsivé.

6.6.2019 v 8:55 | Karma: 27,59 | Přečteno: 648x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

Tato slova jsme před zápasem české fotbalové reprezentace slyšeli z úst repre kouče Šilhavého a samotných hráčů často. Zápas ve Wembley ale ukázal opak. My se z toho po... A tak se moderní fotbal nehraje. Quo vadis, český fotbale?

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Sport

Tomáš Králíček

Píše se 4. dubna 1968 aneb Atentát na Martina Luthera Kinga jr. trochu jinak

Atentát na Martina Luthera Kinga jr. ze 4. dubna 1968 otřásl nejen Amerikou, ale celým světem. Jak to tehdy bylo doopravdy? Pole pro konspirační teorie zůstává otevřeno.

21.3.2019 v 8:26 | Karma: 22,27 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Studna je zarámovaná aneb Hitlerovy zbraně odplaty

Adolf Hitler a jeho únik. Jaká spojitost existuje mezi tajnými plány, výzkumem, vývojem nových technologií a Československem, respektive územím tehdejšího protektorátu Čechy a Morava, či Evropskou unií?

14.3.2019 v 8:26 | Karma: 25,71 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

České Vánoce v proměnách času: První republika, protektorát, komunismus...

České Vánoce a jejich oslavy prošly stejně jako naše republika za posledních sto let spoustou úskalí i krásných chvil. Zatímco v protektorátu chtěli Češi věšet na vánoční stromeček Němce, dnes si na něj věší vánoční ozdoby.

24.12.2018 v 15:28 | Karma: 23,27 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.