Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I když původní myšlenky strůjců reformace mohli mít skutečně za cíl reformaci ve výsledku šlo o revoluci, která odklonila od křesťanství velkou část Evropy a rozdrobila křesťanský svět na desítky tisíc pseudo-křesťanských sekt. Je to historický milník, který prakticky zahájil konec jednotné křesťanské civilizace.

Jindřich VIII nebyl žádný původce reformace, ale pouze mu šlo o vlastní prospěch. Bohužel se jím nechala zastrašit velká část biskupů, kteří se mu raději podřídili a těch několik jedinců, kteří se proti této nemravnosti postavili bylo popraveno a dneska jsou mučedníky katolické církve (např. Sv.Thomas More, Sv. John Fisher). Doporučuji skvělý film "Man for all seasons" (1966). Největší pronásledování katolíků však probíhalo později za královny Elizabeth I.

Externí forma víry zůstala však nějaký čas nedotčená a ke skutečné "reformaci" tedy přeměnu na protestanskou sektu, došlo až direktivně za vlády Cromwella, který tehdejším schismatické "anglikánské církvi" vnutil direktivně protestansimus zejména svými zásahy do liturgie.

Naneštěstí současnost ukazuje nadějný trend. Tzv. "Anglikánská církev" je jedna z progresivních a tím pádem i nejrychleji se smršťujících. Ti co chtějí zůstat křesťany houfně prchají před "lesbickými biskupkami" do katolické církve, zbytek pak opouští veškerá náboženství a její zánik je jen otázkou času.

0 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.