Když městem obchází ďábel… Je to jako v politice

27. 10. 2021 11:13:32
Politika, byznys, honění se za úspěchy, penězi, lidská závist i chamtivost, našeptávání, faleš... A ďábel se svými pomocníky si mne ruce. Spojitostí mezi dneškem a Moskvou před 100 lety bychom našli jistě ještě mnohem více.
Nadčasové, stále aktuální a živé. Řeč je o fenomenálním díle ruského spisovatele Michaila Afanasjeviče Bulgakova, Mistr a Markétka. Jde o skutečně vrcholné dílo, brilantní dobovou fresku, svým způsobem i bizarní, v němž hraje prim ďábelský motiv hrající si s lidmi dle libosti, ať už v románové současnosti či v dobách Judeje a Piláta Pontského.


Věhlas se šíří po světě...


Bohatě ilustrované vydání z dílny nakladatelství Rybka Publishers (vydané loni na podzim) je doslova skvostem (minimálně) “na ikstou”. Ať už jde o toto literární dílo samotné - navíc ve skvostném překladu naší přední rusistky Aleny Morávkové, která “už zná snad všechny Bulgakovovy literární počiny zpaměti” - Rybka Publishers toto vydání čtenářům doplnil o dvě stovky obrazů Iwana Kulika, světoznámého ukrajinského malíře (žijícího v Polsku).

Kulik se proslavil řadou tematických cyklů inspirovaných významnými literárními díly, přičemž nejznámější z nich je právě cyklus věnovaný Bulgakovovu románu Mistr a Markétka, který čítá více než sedm stovek kvašů. Čtenář tak v tomto vydání Mistra a Markétky dostává požitek nejen literární, ale rovněž malířský a tedy vizuální. Tento román je tak pro čtenáře, který po tomto kousku sáhne, doslova pastvou pro duši, rozum i pro oči.

Světoznámý román o věčném boji dobra se zlem patří mezi stěžejní díla 20. století. A troufám si říci, že i v aktuálním věku je stále jedním z klasických klíčových literárních děl. Bulgakovova kniha Mistr a Markétka je mnoha generacemi čtená, a to nejen pro svůj věhlas, téma, ale také pro svou brilantnost a neustálou živost, aktuálnost, nadčasovost. Ostatně obdobně jako Faust od Johanna Wolfganga Goetheho. Tato dvě díla mají leccos společného, ať už třeba filosofickým tématem počínaje, přes skvělé podání až po letitý úspěch a nesmrtelnost...


Kniha, divadlo, dramatizace...


Toto Bulgakovovo vrcholné, a bohužel také poslední dílo, autorovi zcela oprávněně zajistilo světovou proslulost. Takže pokud by snad měl někdo pocit, že jde “o dávno mrtvé dílo klasické literatury”, pak si dovolím tvrdit, že se naprosto mýlí. Dokazuje to mimo jiné i fakt, že se Mistr a Markétka neustále hraje na prknech, která znamenají svět, stejně tak se dostává i k posluchačům ve formě audioknih či dramatizací a podobně. Michail Afanasjevič Bulgakov Mistrem a Markétkou (a nejen tímto dílem) světu dokázal svou naprostou jedinečnost, smysl pro realitu i fantasknost, i jejich vzájemné propojení, proto je jeho dílo stále prudce aktuální a žádané.

To dokazuje i mistrovsky zvládnutá audio dramatizace Mistr a Markétka, kterou vydala v rámci kategorie Superprodukce Audioteka, do níž se zapojilo zhruba šest desítek interpretů. Právě Audioteka v posledních letech předvádí velký vzestup, a to především díky vlastní produkci, velmi zajímavému výběru předloh, skvěle zvládnutému rozhodování o interpretech, režii, zvuku... prostě správná volba dostává toto vydavatelství opět výše, takřka k znovuzrození.

Pokud jde právě o Mistra a Markétku, jde o velmi povedený kousek. Za své hovoří už jen pár jmen interpretů, kteří se do této dramatizace zapojili - Martin Myšička, Anna Fialová, Jiří Lábus, Petr Lněnička, Václav Neužil, Leoš Noha, Petr Čtvrtníček, Jakub Žáček, Václav Kopta, Arnošt Goldflam, Viktor Preiss, Marek Němec, Taťjana Medvecká, Karel Heřmánek, Jan Vlasák, Jan Vondráček, Ondřej Rychlý, Dušan Sitek, Veronika Lazorčáková (omlouvám se těm desítkám dalších zde neuvedených).

A nejen tato jména, ale i mnozí další zapojení interpreti jsou zárukou kvality. Vše měla pod taktovkou jako režisérka českého znění Natália Deáková, která vše zvládla evidentně s naprostou bravurou, a to i přes své mládí, ale s bohatými zkušenostmi.

Všichni bez výjimky zde podávají vynikající výkony, vše je navíc opentleno výbornými zvukovými doprovody (nejen tramvají, auty..., dokonce “vám hučí v hlavě”, když zrovna posloucháte pasáž odehrávající se v blázinci), hudebním podkresem, znělkami , zpěvem... Stačí de facto jen zavřít oči a spolu s tím vším se vrhnout do děje. A vzhledem ke zvučným jménům interpretů si budete připadat jako v divadle, příběh totiž v tu chvíli nejen uslyšíte, ale doslova uvidíte. To vše dodává totiž na autentičnosti a vtáhne vás spolu s perfektně zvládnutými dialogy i monology do děje natolik, že se ani nenadějete a už máte vše doposlocháno, celých zhruba 15 a půl hodiny.


Závěrem...


Budu se opakovat, ale obojí - tj. kniha Mistr a Markétka vydaná nakladatelstvím Rybka Publishers loni na podzim i audio vydané vydavatelstvím Audioteka - určitě za přečtení i poslech jednoznačně stojí, a to nejen díky svému obsahu, ale rovněž v obou případech vynikajícím zpracováním. Klobouk dolů!

Do Ruska dvacátých a třicátých let minulého století zve čtenáře prostřednictvím svého románu Mistr a Markétka spisovatel Michail Bulgakov. Kniha má pevnou vazbu s přebalem, 576 stran, více než 200 Kulikových obrazů, je celobarevná, má dokonce i barevnou ořízku, přičemž v horní části je nápis Mistr, v dolní Markétka. Z ruského originálu Mastěr i Margarita, vydaného nakladatelstvím Chudožestvennaja litěratura v Moskvě roku 1973, výtečně přeložila Alena Morávková. Ilustroval Iwan Kulik. Knihu vydalo nakladatelství Rybka Publishers v Praze na podzim roku 2020.

Kniha Michaila Bulgakova Mistr a Markétka je nesmrtelnou a věčně aktuální klasikou světové literatury. A za mě jde o román, k němuž se budu s oblibou vracet opakovaně, navíc právě k tomuto nádhernému vydání. Stejně to mám i se zvukovou dramatizaci Mistr a Markétka z dílny Audiotéky. Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Rybka Publishers, za což děkuji. Audio dramatizaci mi k recenzi poskytla Audioteka, za což rovněž děkuji.
Autor: Tomáš Králíček | středa 27.10.2021 11:13 | karma článku: 21.01 | přečteno: 416x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 310 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 540 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 337 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 328 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...