Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tom Hanks. Vynikající herec a nově i úspěšný spisovatel

Tom Hanks je zřejmě prototyp člověka, který na co sáhne, v tom vyniká. Je vynikající herec, režisérského “kormidla” se také umí chopit, uspěl jako producent, ale to je mu asi málo. Nově ukazuje, že i jako spisovatel “hraje prim”.

Toma Hankse u nás zná snad každý filmový fanoušek. Tento nestárnoucí sympaťák dokázal na plátnech kin i na televizní obrazovce, že to prostě umí. A to i jako producent, převážně historických seriálů z dílny HBO. Za sebe nemohu opomenout skvělé seriály z 2. světové války - Bratrstvo neohrožených a Pacific, které v sobě nesou výraznou stopu producentů Toma Hankse a Stevena Spielberga.

Hanks je však evidentně muž mnoha povolání a zájmů. A ve všech chce zřejmě být jednička. Nutno podotknout, že jsem zatím neregistroval vlastně asi nic v podání Toma Hankse, co by nemělo šťávu, úroveň a nemělo úspěch.

Povídky s puncem kvality

Muž mnoha profesí - Tom Hanks.

A tak to Tom Hanks zkouší i na poli literárním. Jeho prvotina sice není románová, ale jde o povídkovou knihu. Nicméně jeho kniha Neobvyklý typ s podtitulem (něco málo povídek) tím rozhodně neztrácí. Možná někoho napadne, že psát povídky je přece snazší, než se vrhnout rovnou na román či literaturu faktu. Ano, svým způsobem tomu tak obecně řečeno je, ale…

… ale i povídková kniha musí mít určité parametry, nějaký řád, spád, členitost, důležité je často i řazení povídek… Není navíc jednoduché ani vybrat tu, kterou celý soubor otevřete. Pokud totiž nezaujmete čtenáře prvními dvěma třemi, můžete na úspěch vesměs zapomenout. 

A Tom Hanks to rozjel velmi solidně, jeho celkem 17 kratších či delších povídek má určitý spád, střídá umně ty více napínavé a dechberoucí s méně dramatickými kousky, pár povídek má navíc už čtenáři známé hlavní hrdiny (např. ty z té hned první povídky, jejichž příběhy si můžeme přečíst častěji), Hanksovy povídky nemají ani nikterak shodná období, do nichž by spadal jejich děj, některé jsou realističtější než jiné...

Oduševnělost i smysl pro detail

Hanksovy povídky jsou stejně jako herecké role velmi oduševnělé s určitou dávkou nostalgie i melancholie, nechybí jim ani nádech velkého světa, stejně jako maloměstské prázdno (myšleno v dobrém smyslu slova). Zároveň se ale místy i zasmějete a nepochybně se sami určitě nachytáte, že vás literární prvotina Toma Hankse - věřím, že naprostou většinou povídek - naprosto pohltila a nedovolila vám odložit knihu, dokud jste tu kterou povídku nedočetli…

Hanks svou literární prvotinou Neobvyklý typ (něco málo povídek) dokazuje čtenářům, že je prvotřídní vypravěč s velkým smyslem pro detail (tedy stejně jako ve filmové roli Forresta Gumpa či Brownova Roberta Langdona) a s notnou dávkou empatie ve své povídkové hrdiny.

Hanks prostě ukazuje, že umí poskládat nejen realistický či fantastický příběh, ale zároveň do svých postav dokáže “promítnout” nejrůznější charakteristické rysy a jejich psychologii osobnosti pak vykreslit naprosto nevtíravě a poutavě jejich činy.

Skvěle složená mozaika 

A tyto skvěle Hanksem sestavené prvky v celistvou literární mozaiku můžeme pozorovat vesměs v téměř každé jeho povídce z knihy Neobvyklý typ. Ať už čtete povídku o soužení válečného veterána, o nečekané vášni mezi dvěma přáteli, miliardáři, který se rád ve svém volnu přenáší v čase do jednoho dne určitého roku...

Být Anniným milencem bylo něco jako výcvik nastávajícího příslušníka jednotek speciálních operací Námořnictva Spojených států amerických, spojený s prací na plný úvazek v expedičním středisku firmy Amazon v severozápadním výběžku státu Oklahoma v období tornád. Každý den a každičkou chvíli se něco dělo. Moje šlofíky o půl třetí odpoledne patřily minulosti.
Pravidelně jsem cvičil: už jsem nejen chodil ráno běhat, také jsem plaval v hodinách potápění s kyslíkovým přístrojem, moje jógové protahovací cviky narostly na půl hodiny a připojil jsem se k Anně na lekce spinningu v rozpálené místnosti; zmohlo mě to natolik, že jsem se pozvracel. Počet pochůzek, které jsme zvládali, byl k zešílení, a zásadně se nezakládaly na nějakém seznamu úkolů nebo aplikaci pro pomoc při nakupování, nýbrž vzešly z okamžitého podnětu, neboli ad hoc. Pokud se Anna nevěnovala své práci, necvičila nebo mě neměla na práci v posteli, neustále něco dělala, něco hledala, chtěla vědět, co v nějakém obchodu mají vzadu ve skladě, jela přes celé město do realitní kanceláře, šla do obchodu Home Depot požádat Steva Wonga, aby mi našel nějakou pásovou brusku, jelikož vršek sekvojového piknikového stolu na mém dvoře potřeboval vyhladit. Každý den – od rána do večera – jsem se řídil jejími příkazy, ke kterým patřily mimo jiné i přesné pokyny při řízení.
„Na příští křižovatce zahni doleva. Ne, tady nevystupuj. Jeď po Websterově třídě. Proč teď zahýbáš doprava? Nejezdi kolem školy! Jsou skoro tři hodiny, budou tam mraky dětí!“
Uspořádala pro Steva Wonga, MDashe a pro mě horolezecký výstup v nově otevřené velkoprodejně dobrodružství, kde měli nejen lezeckou stěnu, ale i sál s rozbouřenou řekou, kde se dalo ve zpěněné vodě jezdit na kanoi, a také místnost pro seskok padákem se zpožděným otevřením – veliký větrák, který foukal přímo do sila tak prudce, že zákazníci v přilbách měli pocit, že zažívají volný pád. Nemusím snad ani říkat, že za ten jediný večer jsme všichni čtyři vyzkoušeli úplně všechno. Vydrželi jsme tam, dokud nezavřeli. Steve Wong a MDash se po celodenní práci v Home Depot, kde nosili ty unisex zástěrky, cítili jako opravdoví muži. Já jsem byl vyčerpaný, protože jsem na Annině akcemi přetíženém programu byl až příliš dlouho. Potřeboval jsem si dát dvacet.(Tom Hanks - Neobvyklý typ, povídka Tři úmorné týdny str. 27, 28)

Audiokniha nesmí chybět

Audiokniha Neobvyklý typ (něco málo povídek) je literární debut oscarového herce Toma Hankse. Autor: Tom Hanks. Čte Šimon Krupa. Přeložil Vladimír Medek.

A samozřejmě nesmí chybět ani audioknižní verze Hanksova literárního debutu. V dnešní době celkem běžná záležitost, pochopitelně u vybraných děl a autorů. A tak Hanksova prvotina může znít “čtenářům” i v uších, a to nikoli obrazně, ale doslova. A za sebe samého mohu říci, že pro mě byla příjemným překvapením.

Audioknihu Neobvyklý typ načetl Šimon Krupa. A nutno podotknout, že od Domina, které vydalo i audioknihu, to nebyl krok až tak vedle. Naopak. Tomuto mladému divadelnímu umělci nelze upřít snahu, artikuluje velmi solidně, snaží se přizpůsobovat i svou intonaci, dikci právě čtenému ději, dává povídkám něco ze sebe samého. 

Něco… jakoby nepojmenovatelného. A řekl bych, že pokud bude pokračovat v laťce, kterou si touto audioknihou nastavil, otevírá se před ním možná poměrně zajímavá (vedlejší) kariéra audioknižního interpreta. Dle mého se určitě povedl i hudební doprovod a zvukové efekty, zvuk psaní na stroji, který je typickým pro celou Hanksovu knihu.

Šimon Krupa, absolvent Janáčkovy konzervatoře a DAMU, působil v mnoha pražských i mimopražských divadelních scénách. Nyní je stálým členem souboru Komorní scény Aréna v Ostravě. Za ztvárnění postavy Pulce v Klímově Lidské tragikomedii byl nominován na cenu Thálie. Aktivně se podílí na divadelních workshopech a literárních pořadech, hraje pro několik alternativních divadelních scén, je též členem Long Vehicle Circus.

Kdo je Tom Hanks

Autor knihy Neobvyklý typ, Tom Hanks (*1956), je americký filmový herec, držitel dvou Oscarů za herecký výkon, režisér, producent, nově i spisovatel… a vášnivý sběratel psacích strojů.

Hanks se narodil do rodiny s portugalskými a anglickými kořeny. Jeho herecká kariéra začala v divadle, od roku 1979 se však věnuje výhradně filmu. Na svém hereckém kontě má obrovské množství rolí. Namátkou tak alespoň ty oscarové - Hanks získal Oscara za roli Forresta Gumpa ve stejnojmenném filmu a za úlohu právníka Andrewa v dramatu Philadelphia.

Pokud jde o jeho literární počiny, pak lze zmínit jako perličku, že svou literární prvotinu, Neobvyklý typ, napsal v průběhu několika let na jednotlivých exponátech psacích strojů ze své sbírky.

Slovo závěrem…

Sbírka sedmnácti povídek oscarového herce Toma Hankse je ve všech ohledech různorodá.

Tom Hanks “vzal” čtenáře na exkurs do pestrého světa nejrůznějšího období a prostředí prostřednictvím sbírky povídek na 416 stranách knihy Neobvyklý typ. Z anglického originálu Uncommon Type: Some Stories, vydaného nakladatelstvím Alfred A. Knopf, Publisher, New York v roce 2017, přeložil knihu do češtiny Vladimír Medek. Knihu vydalo nakladatelství DOMINO v Ostravě v roce 2018. 

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha rovněž autorovo stručné věnování (Ritě a všem dětem. Kvůli Noře.) a poděkování. Povídková kniha Neobvyklý typ je složena z celkem 17 různorodých povídek s vlastními názvy. Audioknihu Neobvyklý typ vydalo rovněž nakladatelství DOMINO, a to v roce 2018. Čte ji Šimon Krupa. Stopáž MP3 audioknihy je 11 hodin a 47  minut.

A určitě je o co stát. Za sebe musím autorovi jednoznačně vztyčit palec nahoru. Tom Hanks svými povídkami prostě nezklamal. Naopak. Hanks jen dokazuje, že do čeho se vrhne, to má úspěch. Vázanou knihu s přebalem i její elektronickou verzi mi k recenzi poskytlo nakladatelství DOMINO, za což děkuji. Zároveň děkuji i za audioknihu, kterou mi k recenzi poskytla Audiotéka.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 18.10.2018 8:26 | karma článku: 29,60 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.