Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chlapec, který přežil pochod smrti… a natruc neumřel!

Hrůzy 2. světové války by měly být omílány neustále dokola, abychom každé další generaci předávali poselství ve smyslu “tak takhle tedy ne!”. Je prostě třeba se poučit.

2. světová válka zhatila miliony, resp. desítky miliony životů, žel Bohu většinou lidí, kteří se do ní dostali takříkajíc nevinně. Prostě žili v době a v místě, kde je hrůzy nejhorší války v dějinách “semlely”.

Byli samozřejmě i tací, kteří ji přežívali doslova a do písmene sami, mezi cizími lidmi, v koncentračních táborech, sanatoriích, mezi dalšími válkou stiženými lidmi či vrstevníky, případně u “hodných” obyčejných lidí, kteří přitom oficiálně patřili do tábora protivníkova. Přežívali, jak se dalo, doslova a do písmene z ruky do huby, z hodiny na hodinu, z minuty na minutu, aniž by věděli, co s nimi bude dál. Je ale o to smutnější, když nám svědectví o prožitých hrůzách nacismu předkládají (tehdy) malé děti.

Svědectví jedenáctiletého chlapce

V roce 1981 sepsal Pavel Taussig pro svého staršího syna k jeho jedenáctým narozeninám svůj životopis. To proto, že i jemu bylo jedenáct, když se ocitl v Osvětimi. Poté přežil ještě tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen a pochod smrti.

A právě vzpomínkám především na toto období svého života, tedy 2. světové válce, ale vesměs celému svému životu se věnuje ve své knize Chlapec, který přežil pochod smrti s podtitulem ... a natruc jsem neumřel! její autor Pavel Taussig. 

Ten pro svého staršího syna napsal v roce 1981 k jeho jedenáctým narozeninám svůj životopis. I Pavlu Taussigovi bylo totiž jedenáct let (a půl), když se ocitl v nechvalně proslulé Osvětimi. Následně jej čekaly ještě Mauthausen, Melk a Gunskirchen a navíc i pochod smrti.

Při psaní životopisu vycházel Pavel Taussig ze svého deníku, který si právě jako malý, teprve jedenáctiletý chlapec, psal dle svých vzpomínek od zatčení přes koncentráky do osvobození tak, jak je měl v čerstvé paměti. Úctyhodný počin od chlapce, který si tím krátil dlouhou chvíli v nemocnicích v Rakousku.

Nacistická zvůle očima dětské nevinnosti

Autor následně text svého životopisu proložil poznámkami, dokumenty vystavenými v koncentračních táborech a těsně po osvobození i o přepis původního deníku, který psal od 4. května 1945 do 27. července 1945.?

Kniha Chlapec, který přežil pochod smrti s podtitulem ... a natruc jsem neumřel!, která naštěstí pro všechny lidi, které podobná tematika zajímá, spatřila světlo světa, je svědectvím malého chlapce, s vhledem dospělého muže, který ji vhodně dotvořil, přidal k ní i další neblahé zkušenosti poválečné, z komunistické éry, kdy se rozhodl s rodinou emigrovat, a předložil tak čtenářské obci skutečně velké literárně-historické dílo.

Příběh Pavla Taussiga a jeho rodiny je vyprávěním nejen o těžkostech jejich vlastních, ale rovněž podává obrázek o (především) 2. světové válce, zejména jejím závěru, a to očima malého chlapce, Žida, který se o svém židovství dozvěděl až po “pár letech”. Jeho cennost je o to větší, že popisuje poměrně autenticky a v plné (dětské) hrůze a nevinnosti příšernosti nacistické zvůle.

Přežít a žít naplno!

Kniha Chlapec, který přežil pochod smrti s podtitulem ... a natruc jsem neumřel! je sice velice útlá, je však velká svým obsahem, posláním a příběhem, který na čtenáře doslova a do písmene dýchá. Dýchá na něj velkou sílu a chuť po životě, sílu a odhodlání chlapce, který se rozhodl navzdory osudu přežít koncentrační tábory i pochod smrti, své odloučení od rodiny a žít plnohodnotný život.

I se mnou se muselo něco stát, protože jsem už brzo měl začít chodit do školy. Německá obecná škola, která byla původně v plánu, pochopitelně nepřicházela v úvahu. Německou vychovatelku tedy rodiče poslali domů a na její místo přijali Češku Rozálku Peterkovou. Protože neuměla ani slovo německy, nepomohly mi žádné výmluvy, a tak jsem za čtyři týdny mluvil česky. Podotýkám česky, ne slovensky, ale každopádně už ne jen německy. Od té doby to u nás vypadalo následovně: Otec mluvil česky. Matka slovensky, jak uměla, a když nevěděla, vypomohla si němčinou. Já jsem s otcem mluvil česky, s matkou slovensky (potom, co jsem se to ve škole naučil). Když byli rodiče sami, mluvili německy, a když jsem něco neměl slyšet, používali nově získané znalosti angličtiny, která mi však silně zaváněla němčinou. Já jsem potom už téměř nikdy německy nemluvil a na německé otázky jsem odpovídal slovensky. Protože jsem se němčinu neučil ani ve škole, postupně jsem ji téměř zapomněl.
Slovenští přívrženci Hitlera, kteří teď vládli v zemi podle německého vzoru, postupovali i vůči Židům shodně s Hitlerovými plány. Všichni Židé ztratili občanská práva. Museli nosit židovskou hvězdu, hospodářsky i politicky je čím dál víc omezovali a nakonec je proti jejich vůli deportovali kamsi do východní Evropy. Veškerý majetek museli nechat na Slovensku a o jejich dalším osudu se nikdo nic nedozvěděl. Že moji rodiče včas přestoupili na křesťanskou víru a já že jsem byl od narození evangelík, nám započítali jako polehčující okolnost. Dostali jsme takzvanou „výjimku“. Většina protižidovských zákonů sice postihla i nás, ale ne ty nejhorší: Neodvezli nás ze Slovenska do východní Evropy. Neměli jsme však žádnou záruku, že – nebo jak dlouho – to tak zůstane. Dlouhé roky visel náš osud na vlásku. Každou, ať sebemenší událost, třeba moje známky ve škole, či světobornou, jako vypuknutí druhé světové války a její průběh, provázela úzkostlivá otázka pronásledovaných: „Je to pro nás dobré?“ Mnozí naši přátelé a známí najednou beze stopy zmizeli. Otec se často musel hlásit na policii a nikdy jsme nevěděli, jestli jej ještě uvidíme. Ozbrojení slovenští hitlerovci – takzvaní gardisti – v pravidelných intervalech k nám vtrhli do bytu, aby nás okradli o nejrozličnější předměty, které podle nejnovějších zákonů nesměli Židé vlastnit. Jednou to byl rozhlasový přijímač, potom vlněné pulovry, teplé spodní prádlo, koberce nebo moje hračka – plechová dýka.(Pavel Taussig - Chlapec, který přežil pochod smrti, str. 23 - 26)

Kdo je Pavel Taussig

Autor knihy Chlapec, který přežil pochod smrti s podtitulem ... a natruc jsem neumřel!  - Pavel Taussig (*24. listopadu 1933, Bratislava) - je spisovatel, publicista a výtvarník. V roce 1944 byl spolu s rodiči odvezen do koncentračního tábora Auschwitz, přežil pochod smrti a koncentrační tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen.

Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Bratislavě. Po emigraci v roce 1968 se usadil ve Frankfurtu na Mohanem, kde postupně prošel satirickými časopisy Pardon a Titanic a odborným periodikem Ärzte Zeitung. Proslavil se především satirickými kolážemi (tzv. bublináže), jejichž soubor vyšel v Torontu v roce 1987 pod názvem Blbé, ale naše. Na Medzinárodnom festivale humoru Kremnické gagy 2012 získal cenu za celoživotní dílo.

Jako spisovatel debutoval knihou povídek Jedinečná svätá (1985), „nereálnými příběhy z reálného socialismu“. Podle titulní povídky vznikl i televizní film. Přispíval také do zahraničního exilového tisku, do vysílání Svobodné Evropy v Mnichově a Deutsche Welle v Kolíně nad Rýnem. Jeho poslední román Hana byl nominován na cenu Anasoft litera 2013.

Pár slov na závěr...

V roce 1981 sepsal Pavel Taussig pro svého staršího syna k jeho jedenáctým narozeninám svůj životopis. To proto, že i jemu bylo jedenáct, když se ocitl v Osvětimi. Poté přežil ještě tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen a pochod smrti.

Na exkurs do hrůz nacistické zvůle z 2. světové války, ale také do let pozdějších včetně okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy a do svého života, zve čtenáře knihy Chlapec, který přežil pochod smrti s podtitulem ... a natruc jsem neumřel! její autor Pavel Taussig, a to na 208 stranách textu a příloh. 

Grafickou úpravu a sazbu si vzal na svá bedra Šimon Jimel, obálku pak Vojtěch Kočí. Fotografie a ilustrační materiály pocházejí z autorova archivu. Knihu vydalo nakladatelství Grada Publishing, a.s., pod značkou Cosmopolis v Praze v roce 2018.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na jakýsi úvod, dále autorovo věnování staršímu synovi Martinovi, poté už přichází na řadu samotný životopis, dále přílohy, po nichž následuje Deník “Od našeho osvobození…”, dále kapitola Jak to vidím dnes a opět fotografie z autorova archivu. 

Pavel Taussig svou knihou Chlapec, který přežil pochod smrti s podtitulem ... a natruc jsem neumřel! dokazuje světu, že i Československo mělo svou Anne Frankovou, byť naštěstí ne s tak tragickým koncem. Za mě každopádně palec nahoru! Obrázek o knize si už ale udělejte každý sám. Brožovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Grada Publishing, a.s., za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 13.9.2018 8:26 | karma článku: 34,64 | přečteno: 1109x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zdivočelá země v česko-německém pohraničí. Kdysi… A co teď?

Nezdary a pády nejsou důvodem k tomu, aby člověk zůstal nemohoucně ležet, ale naopak by měly být impulsem k nastartování něčeho nového, vzpruhou k boji za šťastný a plnohodnotný život.

5.11.2021 v 9:26 | Karma: 19,54 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Když městem obchází ďábel… Je to jako v politice

Politika, byznys, honění se za úspěchy, penězi, lidská závist i chamtivost, našeptávání, faleš... A ďábel se svými pomocníky si mne ruce. Spojitostí mezi dneškem a Moskvou před 100 lety bychom našli jistě ještě mnohem více.

27.10.2021 v 11:13 | Karma: 21,25 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Elitní česká mordparta. Do rukou to bere major Saran

Zavražděná svéhlavá selka, mrtvý muž v poli v kruzích jakoby od UFO, díky bouřkám objevivší se mrtvola muže bez tváře... To jsou některé případy nové hvězdy na poli vyšetřování mordů na Jablunkovsku a Třinecku, majora Romana Sarana.

24.8.2021 v 8:26 | Karma: 19,94 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Smršť. Čapne a nepustí, dokud vás nezahubí

Silniční úsek na Slovensku, na kterém za 25 let došlo ke 34 smrtelným nehodám, při nichž zemřelo 56 lidí. Nenáročný, přehledný úsek. A fenomén halného větru. Když fouká, stoupá počet násilností, nehod, vražd i sebevražd.

14.4.2021 v 10:10 | Karma: 18,71 | Přečteno: 967x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se hodnotí audioknihy? Interpret a hudba udělá hodně

Máte rádi knihy a audioknihy? Zajímá vás, podle čeho se audioknihy hodnotí? Víte, že o úspěchu audioknihy rozhoduje velmi často vhodný či nevhodný výběr interpreta? Pokud chcete znát odpovědi nejen na tyto dotazy, pak čtěte dál...

3.7.2020 v 14:13 | Karma: 13,09 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Nebojte se vyřídit si účty s nepřáteli. Zahrajte si na Boha

Často slýchávám, že čeští autoři beletrie nejsou nápadití, že jim to nepíše, případně že se nechávají až příliš ovlivňovat americkými špionážními a konspiračními teoriemi atd. Ale já naopak budoucnost v českých autorech vidím.

18.6.2020 v 8:01 | Karma: 18,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Lidice. Nikdy nezapomeneme! Poučme se z historie

DNEŠNÍ DEN NEMOHU NEŽ VĚNOVAT SVOU VZPOMÍNKU STŘEDOČESKÉ OBCI LIDICE. A NEJEN JÍ. V této souvislosti ji věnuji všem obětem heydrichiády a celkově všem obětem dalších zvěrstev a příkoří, kterých se udála v naší historii celá řada..

10.6.2020 v 8:12 | Karma: 29,81 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se žije na stromech? Záleží na sousedech

Není nad dobré sousedy. Když kolem vás žijí samí závistivci nebo nepřejové a hlupáci, můžete se snažit sebevíc, ale vždy budete těmi špatnými vy. A neplatí to jen mezi lidmi, tak to prostě na světě chodí.

30.7.2019 v 8:49 | Karma: 12,78 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Komunistické lágry. Peklo v Česku, kde byste nechtěli být

Komunistický režim zřídil na mnoha místech dnešní České republiky tábory nucených prací, nápravně pracovní tábory, pracovní útvary vězňů a internační místa duchovních. V lágrech strádaly desítky tisíc lidí, mnohdy zcela bez soudu.

12.7.2019 v 8:55 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Babiš je ještě nebezpečnější než Zeman, říká v knize Jsme jako oni Martin M. Šimečka

Stav, do kterého se dostala česká žurnalistika, je tou nejhorší zprávou o české společnosti, říká v knize Jsme jako oni novinář a spisovatel M. M. Šimečka. Odpovídá ale i na další témata o české a slovenské politice a společnosti.

20.6.2019 v 8:55 | Karma: 26,34 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Město v Anglii nepodléhající královně? Vítejte v Opskurnu

Tajemství si žijí vlastním životem. Někdy zůstávají utajena, jindy se provalí jen třeba díky náhodě. A stejné je to i s následky, někdy se vlastně nic moc nestane, jindy jsou až apokalypticky děsivé.

6.6.2019 v 8:55 | Karma: 27,59 | Přečteno: 648x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

Tato slova jsme před zápasem české fotbalové reprezentace slyšeli z úst repre kouče Šilhavého a samotných hráčů často. Zápas ve Wembley ale ukázal opak. My se z toho po... A tak se moderní fotbal nehraje. Quo vadis, český fotbale?

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Sport

Tomáš Králíček

Píše se 4. dubna 1968 aneb Atentát na Martina Luthera Kinga jr. trochu jinak

Atentát na Martina Luthera Kinga jr. ze 4. dubna 1968 otřásl nejen Amerikou, ale celým světem. Jak to tehdy bylo doopravdy? Pole pro konspirační teorie zůstává otevřeno.

21.3.2019 v 8:26 | Karma: 22,27 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Studna je zarámovaná aneb Hitlerovy zbraně odplaty

Adolf Hitler a jeho únik. Jaká spojitost existuje mezi tajnými plány, výzkumem, vývojem nových technologií a Československem, respektive územím tehdejšího protektorátu Čechy a Morava, či Evropskou unií?

14.3.2019 v 8:26 | Karma: 25,71 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

České Vánoce v proměnách času: První republika, protektorát, komunismus...

České Vánoce a jejich oslavy prošly stejně jako naše republika za posledních sto let spoustou úskalí i krásných chvil. Zatímco v protektorátu chtěli Češi věšet na vánoční stromeček Němce, dnes si na něj věší vánoční ozdoby.

24.12.2018 v 15:28 | Karma: 23,27 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.