Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život

16. 08. 2018 8:26:18
Umět vyjednávat je nutností nejen pro profesionální vyjednavače s teroristy. V životě totiž vyjednává každý, ať už jde o business, jednání mezi rodiči a dětmi, rokování o platech, nebo dokonce o lidských životech. Víte, jak na to?

Život přináší všem jeho aktérům nejrůznější situace, v nichž je třeba jednat. I proto je umění vyjednávání více důležité, než si kdokoli může na první signální myslet. Ať už jde o pořízení domu či automobilu, domluvení businessu, vyjednávání o platech, hypotéce, úvěru či nájmu, smlouvání s partnerem, dětmi...

Extrémně důležité je ale umět jednat v situacích, kdy jde doslova a do písmene o lidské životy. I proto by jednat měli umět nejlépe profesionálové, kteří jednají například s teroristy či únosci. A tak se nelze ničemu divit, když pak tito lidé radí v businessu či sami takový business rozjedou. Právě oni jsou ti, kteří mohou učit vyjednávat každého.

Vyjednáváme téměř všude

A právě fungujícím vyjednávacím technikám se věnuje ve své knize Nikdy nedělej kompromis s podtitulem aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život jeden z nejvýznamnějších praktiků i lektorů vyjednávacích technik na světě a bývalý hlavní vyjednavač FBI, Chris Voss.

Jeho kniha dokazuje v praxi, že i v běžném životě a běžné komunikaci jsou zapotřebí nejrůznější vyjednávací techniky, které se vesměs s nadsázkou řečeno příliš neliší od těch, kterých se využívá při jednání s teroristy, únosci, bankovními lupiči apod.

Ano, příkladem může být i situace, kdy chceme po vlastním (je celkem jedno, zda malém či větším) dítěti, aby nás uposlechlo či pochopilo, co je pro něj správné. Stejně tak vyjednáváme s partnerem, v zaměstnání o podmínkách, vyšším platu... Obdobné využití může být prospěšné ale i v nejrůznějších povoláních, ať už jde o business či komunikaci mezi kupujícím a prodávajícím v obchodě...

Vhodné rady pro každého

Autor ve své knize Nikdy nedělej kompromis s podtitulem aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život, podává čtenářům přehledně, čtivě včetně příkladů z praxe s absolutní lehkostí téma, které přitom nikterak jednoduché není. Vždyť život je samé vyjednávání. A kdyby všichni uměli vyjednávat, vypadal by asi svět naprosto jinak.

Dobrý vyjednavač ví, že musí být neustále připraven na různá překvapení. Výborní vyjednavači se pak snaží pomocí svých schopností sami odhalit překvapení, o jejichž existenci jsou přesvědčeni.
Ze zkušenosti vědí, že nejlepší je udržovat v mysli současně více hypotéz – ohledně situace, požadavků druhé strany a celé řady dalších faktorů. Každou novou informaci, která se objeví, „otestují“ vůči všem těmto hypotézám, a tak postupně oddělují správné hypotézy od těch špatných.
Při vyjednávání tedy znamená každý nový psychologický poznatek nebo faktická informace krok kupředu. Umožňuje některé hypotézy zavrhnout ve prospěch jiných. Zkuste k tomuto procesu přistupovat s objevitelským duchem. Na začátku máte za úkol shromáždit co možná nejvíce informací. Mimochodem toto je jeden z důvodů, proč hodně chytří lidé často jako vyjednavači selhávají – jsou tak chytří, že jsou přesvědčeni, že už nemají co nového zjistit.
Velmi často je také pro lidi snadnější se držet té hypotézy, které věří. Zafixují si, co se doslechli, nebo uvěří některému vlastnímu biasu (zkreslenému vnímání), a vytvoří si o druhém před vlastním jednáním určitou domněnku.
Ignorují pak dokonce i vlastní pocity a dojmy, jsou-li v rozporu se závěry, které si předem vytvořili. Tyto domněnky úplně ochromují naši schopnost vnímat okolní svět. Ukazují nám neměnící se – často chybnou – podobu situace.
Výborní vyjednavači umějí zpochybnit domněnky, které zbytek zúčastněných ať ve své důvěře, nebo v aroganci přijímá. Tak zůstávají emocionálně otevření všem možnostem. Jsou intelektuálně připravenější se přizpůsobovat měnící se situaci.

(Chris Voss, Tahl Raz - Nikdy nedělej kompromis, Kapitola 2 - Buďte zrcadlem, str. 34)

Kniha Chrise Vosse s jeho technikami a myšlenkami může být prospěšná de facto komukoli, ať už se profesí zabývá čímkoli. Každý si v ní bezpochyby najde to své, takže může čtenáři být více než prospěšná bez ohledu na profesi - a koneckonců - i na věk. Vossovy techniky a rady totiž lze využívat jak v pracovním, tak i v osobním životě. Svou hloubkou, myšlenkami, podstatou, stejně jako svým podáním a především svým přínosem ji tak nelze než doporučit vlastně každému z nás...

“Ne” je jen začátek

Nutno podotknout, že příklady z praxe, které Voss čtenáři předkládá, skvěle dokreslují teorii, o níž ve své knize píše. Nejde jen o příklady vyjednávání se zločinci, teroristy, ale autor knihy Nikdy nedělej kompromis s podtitulem aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život využívá i příklady svých studentů a jejich chyb, stejně tak “učí” čtenáře i na chybách svých vlastních.

Vyjednávání podle Vosse musí působit nenásilně, de facto jde o to vnuknout protistraně myšlenku tak, aby měl pocit, že je vlastně jeho samotného. Člověk by měl mít schopnost empatie, reagovat na konkrétní situaci, měl by umět využívat tří základních druhů hlasu a měl by mít především trpělivost a nic neuspěchat.

A neodpustím si ještě jedno prozrazení z knihy samotné. Mám na mysli jednu ze základních myšlenek Chrise Vosse, totiž že slyšet “NE” je pro každého dobrého vyjednavače ryzím zlatem. “NE” totiž podle autora této knihy poskytuje dočasnou kontrolu nad situací pro obě strany.

Je libo audiokniha?

Není se čemu divit, že takto úspěšná a celistvě podaná kniha si našla cestu i k posluchačům a byla zpracována i jako audiokniha. Tento počin je od kmenového nakladatelství v Česku určitě velmi dobrým krokem. Jen mám asi tak trochu problém s interpretem, možná jde jen a pouze o můj subjektivní pocit, ale...

Audioknihu Nikdy nedělej kompromis s podtitulem aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život načetl Petr Hanák. A zde se podle mého hodí to staré známé “doslova a do písmene”. Hanák ji totiž načetl opravdu ukázkově se skvělou artikulací. Ale... Ale výborná artikulace prostě není to jediné, co podle mého fakt dobrá audiokniha potřebuje. Petr Hanák ji dle mého načetl jak při předčítání si učiva při biflování do školy, víceméně zcela na úkor dramatičnosti, dikce a intonačně charakteristických prvků pro ty které pasáže textu.

Jinými slovy Hanák četl opravdu ukázkově, ale pokud jde o interpretační projev se vším všudy, tedy i se schopností zaujmout nezaujatého posluchače, přizpůsobovat styly dle aktuálně čtených příběhů či pasáží, doporučení apod., pak na mě Petr Hanák příliš velký dojem neudělal. Ba naopak, možná by to chtělo zvolit jiného interpreta.

Takže za obsah audioknihy (což potvrzuje můj názor na knihu jako takovou) dávám jednoznačně pozitivní hodnocení, v případě audioknihy však dle mého interpretův výkon poněkud pokulhával. Otázkou je, zda Jan Melvil Publishing chce změnit započatou cestu, pokud jde o interprety, které ohledně načtení svých výborných knih oslovuje.

Kdo je Chris Voss

Autor knihy Nikdy nedělej kompromis s podtitulem aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život, Chris Voss, je bývalý hlavní vyjednavač FBI s únosci. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších praktiků i lektorů vyjednávacích technik na světě.

Voss začínal jako řadový policista, postupně se však vypracoval do pozice hlavního vyjednavače FBI, kde působil celkem 24 let. Později založil konzultační společnost The Black Swan Group, která radí firmám z žebříčku Fortune 500 v rámci komplexních vyjednávání.

Voss učil na mnoha obchodních školách, včetně Marshall School of Business (pod University of Southern California), McDonough School of Business (při Georgetown University), na Harvardské univerzitě, Sloan School of Management (pod MIT) a Kellogg School of Management (při Northwestern University).

Pár slov na závěr...

Na exkurs do světa ticha komunikace, komunikačních technik, do světa vyjednávání i profi vyjednávání s teroristy zve čtenáře své více než poučné a zajímavé knihy Nikdy nedělej kompromis s podtitulem aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život bývalý hlavní vyjednavač FBI, Chris Voss. Jeho kniha čítá celkem 280 stran. Z anglického originálu Never Split The Difference: Negotiating As If Your Life Depended On It přeložila Eva Nevrlá. Grafickou úpravu si vzal na svá bedra David Dvořák, obálku Tomáš Šťovíček. Knihu vydalo v edici Žádná velká věda nakladatelství Jan Melvil Publishing v Brně roku 2016.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) čítá Vossova kniha celkem 10 kapitol s vlastními originálními názvy (Kapitola 1: Nová pravidla, Kapitola 2: Buďte zrcadlem, Kapitola 3: Neprožívejte jejich emoce, pojmenujte je, Kapitola 4: Pozor na „ano“ – kouzlete s „ne“, Kapitola 5: Tři kritická slova, která okamžitě změní každé vyjednávání, Kapitola 6: Umění ohýbat realitu, Kapitola 7: Vytvořte iluzi kontroly, Kapitola 8: Zajistěte realizaci, Kapitola 9: Tvrdě smlouvejte, Kapitola 10: Jak najít černou labuť) plus Dodatek: Připravte si vyjednávací tahák. V závěru nechybí autorovo poděkování, poznámky a rejstřík. Audioknihu Nikdy nedělej kompromis s podtitulem aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život vydalo rovněž nakladatelství Jan Melvil Publishing, a to v roce 2017. Čte ji Petr Hanák. Stopáž MP3 audioknihy je 9 hodin a 9 minut.

Ať už jste fanoušci tištěných knih nebo máte raději jejich audio verze (či jejich kombinace), obrázek o knize amerického mistra vyjednavače Chrise Vosse Nikdy nedělej kompromis s podtitulem aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život si už udělejte každý sám. Za mě osobně za knihu jednoznačně palec nahoru. Brožovanou knihu i její elektronickou verzi mi k recenzi poskytlo nakladatelství Jan Melvil Publishing, za což děkuji. Zároveň děkuji za audio nahrávku, kterou mi k recenzi poskytla Audiotéka.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 16.8.2018 8:26 | karma článku: 31.95 | přečteno: 952x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 310 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 540 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 337 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.87 | Přečteno: 494 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 521 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...