Zastřelit, propíchnout nebo uškrtit? Šípková Růženka podle Hurvínka

Scénky s loutkovými postavičkami Spejblem, Hurvínkem, Máničkou, paní Kateřinou a psem Žerykem byly, jsou a zřejmě vždy budou populární. Jsou vtipné a prošla si jimi každá žijící generace. A stále je o co stát

Každý člověk si ze svého dětství přináší i do dospělosti mnohé vzpomínky a tzv. srdcovky. Mohou mezi ně patřit nejen vzpomínky na dětství jako takové, ale například nejrůznější události, hračky, pohádky, scénky, hlasy či postavičky z oblíbených večerníčků či pohádek.

Myslím, že většina z nás si vzpomene ze svého dětství třeba i na nejrůznější scénky nestárnoucích a stále populárních loutkových postaviček Hurvínka a Spejbla. Zapomínat ale pochopitelně nemůžeme ani na další postavy patřící do těchto povedených scének - na Máničku, paní Kateřinu a psa Žeryka.

Staré i nové Máničky

A za dobré připomenutí můžeme považovat i audioknihu Ať žije Mánička! Ta obsahuje vůbec nejslavnější scénky Divadla Spejbla a Hurvínka, v nichž vystupuje Mánička, nejlepší Hurvínkova kamarádka. Mánička navíc právě v roce 2018 slaví krásné 88. narozeniny. 

Ano, už je to skutečně 88 let od doby, kdy se po boku Hurvínka a Spejbla ta vzorná, byť občas hubatá jako snad každé dítě, Mánička začala objevovat. A nutno podotknout, že v této “partičce” pěkně “rozvířila vody”.

Nejzajímavější scénky v podání všech dosavadních historických interpretek Máničky, tedy v podání Boženy Welekové a Anny Kreuzmannové (třicátá až šedesátá léta 20. století), Heleny Štáchové i nové Máničky Marie Šimsové, vybrala producentka Denisa Kirschnerová. Velkou příležitost dostává v audioknize Ať žije Mánička! poprvé Marie Šimsová, zcela nová představitelka této už 88leté postavičky. Ta se posluchačům představí ve zbrusu nové scénce Okouzlení operou.

Klasicky originální a vtipné

Když bylo Spejblovi a Hurvínkovi samotným smutno, objevila se dobrá kamarádka Mánička! Ač u žen a dívek se to galantně nemá prozrazovat, tady snad můžeme: právě slaví 88. narozeniny.

Musím říci, že nahrávka Ať žije Mánička! je velmi povedeným kouskem, který rozhodně neurazí. Ba naopak. Jde o skutečně velmi zajímavé scénky a směsici hlasů, díky nimž se člověk může ocitnout opět v dětství. Jen dospělý posluchač, navíc rodič, může občas trochu více přemýšlet o tom, zda je ta která scénka vhodná pro malé děti.

Není ničím novým, že Hurvínek má opravdu vykutálené nápady. A z pohledu dospělého někdy i opravdu drastické. Například ve scénce Mánička Šípkovou Růženkou z roku 1975, kdy se rozhodne zdramatizovat Šípkovou Růženku po svém. A proč by podle Hurvínka měla usnout na 100 let. Proč ji rovnou nestřelit, neuškrtit či nepropíchnout, že… Navíc rukou Spejbla jako sudičky…

Na druhou stranu musím říci, že jsou všechny scénky z nahrávky Ať žije Mánička! super. Ať už jde o scénku Máničce k narozeninám, První setkání Máničky a Hurvínka, O lásce či další vybrané kapitoly z této nahrávky. A když v sobě pominu rodiče, tak se mi opravdu hodně líbila i mnou už dříve zmiňovaná Hurvínkova originální Šípková Růženka. 

Co lze říci

A kdo by neměl rád to věčné Spejblovo moralizování a ve finále i popletenost způsobenou vykutáleným Hurvínkem… A když se k tomu přidá ještě Mánička, je vymalováno. Ze Spejbla je v tu chvíli zcela ztracený otec, který začíná panikařit a poplete leccos. Jen třeba na chuť tetinky Švitorkové jsem tedy přes opakovanou snahu tak nějak nepřišel.

Třeba při poslechu audioknihy Ať žije Mánička! dospějete k podobnému názoru jako já. Podle mě je totiž velmi důležité, jaké hlasy Máničky, Spejbla a Hurvínka máte naposlouchané z dětství. Pokud jste si totiž zvykli na určitého interpreta vaší oblíbené postavičky, jeho dikci, zabarvení hlasu apod., těžko si budete v dospělosti zvykat na interpreta jiného...

Posluchači této audioknihy se totiž seznámí se všemi ženskými interpretkami populární Máničky, poznají díky tomu i jednotlivé dobové a herecké přístupy. Každý posluchač tak bude moci posoudit sám, který hlas Máničky je jeho srdci nejbližší. 

Pár slov na závěr…

I autorů příběhů bylo několik, ať už jde o Josefa Skupu, Josefa Barchánka, Miloše Kirschnera, Františka Nepila, Vladimíra Straku, Helenu Štáchovou, Mikiho Kirschnera či Robina Krále.

Audiokniha Ať žije Mánička! má celkem devět kapitol, přičemž každá má vlastní originální název: První setkání Máničky a Hurvínka (nahrávka z roku 1930), Máničce nejde čtení (1955), Pohádky tetinky Švitorkové (1957), Máničce k narozeninám (1969), Mánička a sluníčko (1976), Mánička Šípkovou Růženkou (1975), Hamáček a Mánička se milují (2012), O lásce (2002), Okouzlení operou (2018).

Nahrávku vydal v roce 2018 Supraphon. Celkový čas mp3 nahrávky ke stažení je 1 hodina a 6 minut. Za mě osobně každopádně palec nahoru! Audioknihu Ať žije Mánička! mi k recenzi poskytla Audiotéka, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | pátek 18.5.2018 8:26 | karma článku: 23,61 | přečteno: 510x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.