Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro sportovní úspěch udělají cokoli. Ale...

Řada lidí udělá pro úspěch cokoli. Říká se, že bez loktů to dnes nejde. Platí to i pro sport. A to možná ještě více. Třeba bychom se ale měli zamyslet nad tím, zda je pravým vítězstvím sportovní úspěch, nebo lidskost a morálka.

Znáte to. Pro sportovní vítězství na mistrovství jakéhokoli druhu by aktéři udělali snad vše. Téměř vždy. Ale občas stojí za úvahu, jestli a v jakém případě je správné dávat takové vítězství na nejvyšší piedestal a stupínek priorit.

Už jste se nad takovouto věcí zamysleli? I dnes vidíme, že sport už není čistě a pouze jen a jen sportem. V dnešní době jde především o velký byznys, boj o sponzory, televizní práva a hon za prestiží za každou cenu. A sport jako takový se tak mnohdy se svým původním posláním dostává vlastně tak trochu až na druhou kolej. A platí to například i v hokeji. Nemusíme sice chodit až tak daleko, ale zářným příkladem jsou v Evropě KHL, za “velkou louží” pak slavná NHL.

Nejde jen o hokej

Pro většinu lidí neznamená vítězství na juniorském mistrovství v ledním hokeji nic moc, ale pro obyvatele Medvědína to znamená všechno.

A nejen o hokejovém šílenství, ale i o lidech samotných a jejich charakterech je kniha švédského bestsellerového spisovatele Fredrika Backmana Medvědín. Jde o příběh “hokejového” městečka, jeho obyvatel a jejich snů, o vyprávění z každodenního života teenagerů i dospělých, o morálce i těch nejmenších maličkostech. 

Medvědín v sobě skrývá mnohem více než jen obyčejný příběh. Nese v sobě poselství, řadu podnětů k zamyšlení mezi řádky... Kniha je napsána - jak už to je pro Fredrika Backmana typické - živým, svižným a hodně rozmanitým jazykem. 

Zatímco většina lidí by nad “nějakým” triumfem na juniorském mistrovství v ledním hokeji jen - a to ještě pouze stěží - mávla rukou, pro obyvatele Medvědína takovéto vítězství znamená všechno, nebo alespoň opravdu hodně moc. Slibují si od něj totiž výrazně zvýšenou pozornost potenciálních velkých a bohatých sponzorů, lákadlo pro státní dotace a také pro sportovní hokejové talenty. A navíc by trumf znamenal skalp největšího konkurenta, sousedního Hedu.

Přichází změna

A tak se na této vlně rozjíždí tak trochu tragikomický příběh hvězdy juniorského hokejového týmu Kevina, talentovaného otloukánka Amata, sportovního ředitele klubu Petera, bojovníka Benjiho, ale nechybí ani ženské hrdinky, např. Petrova dcera Maya, její kamarádka Ana… 

To je určitá změna oproti předchozím Backmanovým počinům, v nichž byl okruh hlavních hrdinů poměrně velice úzký, případně se další aktéři objevovali jen příležitostně, nárazově. Nyní ale tento švédský bestsellerový autor nenechal nic náhodě a rovnou “se obul” do celého, byť poměrně malého, městečka.

Někteří lidé tvrdí, že hokej je černobílý. Ti snad nejsou normální. Fatima s Mirou už sedí, když se Mira najednou omluví, vstane a vyrazí, vyběhne po schodech a zastaví pána ve středním věku, o kterém Fatima ví, že je to jeden z ředitelů v továrně. Mira ho naštvaně popadne za červenou šálu.
“Proboha, Kristere, myslete hlavou. Hned to sundejte!”
Muž, zjevně nezvyklý na sekýrování, ještě ke všemu od ženy, na ni zůstane koukat:
“To myslíte vážně?”
“Jestli to myslím VÁŽNĚ?” vyhrkne Mira, až se po nich lidé začnou otáčet.
Muž se rozhlédne a tváře mu zlehka znachoví. Všichni se na něj dívají. Neví kdo, ale někdo zpoza jeho zad zamumlá “do prdele, Kristere, vždyť ona má pravdu!” a brzy se k prvnímu hlasu přidají i další. Krister si pomalu sundá šálu a strčí ji do kapsy. Jeho manželka se omluvně nakloní k Miře se slovy:
“Já jsem se mu to snažila vysvětlit. Ale znáte chlapy. Občas tomu hokeji prostě nerozumí.”
Mira se zasměje a jde si sednout zpátky vedle Fatimy.
“Červená šála. No je normální? Promiňte, o čem jsme to mluvily?”
V Medvědíně není nic černé a bílé. Je to zelené, nebo červené. A červená je barva Hedu.(Fredrik Backman - Medvědín, kapitola 17, str. 132)

A nebyl by to Fredrik Backman, aby nám do příběhu nezamotal i nějaké to poselství, zamyšlení, dilema. Jako například to, co je to pravé vítězství a jakou má cenu. Je skutečně vítězství v hokejovém juniorském mistrovství tou nejvyšší metou, které by mělo vše ostatní jít z cesty a mělo by se pro její dosažení udělat naprosto cokoli? I za cenu ztráty cti, morálky či lidskosti?

Ať tak, či onak - Medvědín je prostě oproti předchozím Backmanovým literárním počinům skutečně tak trochu jiný “kousek”, přesto dokazuje Backmanův um vystihnout jakékoli emoce a především jeho dokonalý spisovatelský talent postavený na vtipu, životě a zdánlivých dennodenních maličkostech.

Audioknihu čte Pavel Soukup

Tohle je jen mezi lidmi a hokejem…

Jak už to tak bývá, opravdové knižní hity mají také své audio verze. A jinak tomu není ani u Medvědína. A je skutečně co poslouchat. Jde o slušnou porci kvalitního audia, vždyť celková délka této audioknihy se přehoupla nad 18 hodin a je hned na dvou CD mp3 nosičích. Režisérského “kormidla” stejnojmenné audionahrávky románu Fredrika Backmana se chopil více než zdatně Michal Bureš, který se mistrovsky ujal vlastně všech audionahrávek Backmanových knih.

Zatímco předchozí audioknihy románů Fredrika Backmana načetl Jan Vlasák, Valérie Zawadská či Lukáš Hejlík, nyní přichází změna. Audioknihu Medvědín načetl naprosto excelentně s vervou a svým charakteristicky zbarveným hlasem další velmi zkušený herec a dabér. Pavel Soukup. A určitě netřeba připomínat, že se Pavel Soukup za svůj mistrovský dabing dočkal už mnoha ocenění.

Pavel Soukup Medvědín načetl svým typickým stylem, kdy jej poznáte po pár slovech, i kdybyste třeba předem nevěděli, že je právě on interpretem. Jeho naprosto charakteristický hluboký hlas, typická dikce a cit pro dramatičnost děje pak dokresluje naprosto realisticky atmosféru samotného příběhu. Poměrně povedený je i hudební doprovod jednotlivých kapitol této audioknihy, který se nese v obdobném, tedy poněkud hlubším a vážnějším stylu. Jen možná mohl být poněkud pozvolnější a nezačínat až tak příliš zhurta. 

Kdo je Fredrik Backman

Autor knihy Medvědín, Fredrik Backman (*1981) je úspěšný mladý švédský spisovatel. Proslavil se hned svým prvním románem Muž jménem Ove z roku 2012, který vyšel zároveň s knihou Co by můj syn měl vědět o světě (mou recenzi si můžete přečíst ZDE). 

Fredrik Backman pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Backmanovy knihy vycházejí ve 43 zemích světa a prodalo se jich přes 7,5 milionu. Česky už vyšly Backmanovy knihy Muž jménem Ove (2014), Babička pozdravuje a omlouvá se (2015) a Tady byla Britt-Marie (2016).

Anglický překlad románu Muž jménem Ove se drží na předních příčkách žebříčku bestsellerů deníku The New York Times už přes rok, stejně jako německé vydání v žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel. Stejnojmenný film měl českou premiéru v listopadu 2016 a získal nominaci na Oscara v kategorii cizojazyčný film.

Slovo závěrem...

Na exkurs do světa hokeje, fandovství, do světa nadějí a víry v úspěch vlastních dětí, do světa “v lese” zavede čtenáře švédský spisovatel Fredrik Backman prostřednictvím knihy Medvědín, a to na celkem 399 stranách velmi zajímavého a čtivého textu. V případě audioknihy jde o skvěle načtený příběh, který je na dvou CD mp3 nosičích a trvá 18 hodin a 8 minut, přičemž jde o audioknihu kompletní, tedy nezkrácenou.

Knižní verze je kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.), stručného věnování a autorova poděkování, rozdělena na celkem 50 kapitol, které nenesou vlastní názvy, ale jsou pouze očíslovány. Ze švédského originálu Björnstad vydaného v roce 2016 nakladatelstvím Piratförlaget ve Stockholmu přeložila knihu do češtiny Helena Matochová. Obálku a grafickou úpravu si vzal na svá bedra Andrej Nechaj. Knihu vydalo v Brně v roce 2017 Host - vydavatelství, s. r. o. 

Audioknihu Medvědín vydalo vydavatelství OneHotBook, a to na sklonku roku 2017. Čte ji Pavel Soukup. Režisérského kormidla se chopil - jak už je ostatně u audioknih Fredrika Backmana nepsaným pravidlem - Michal Bureš. Zvuk a střih zajišťoval Miloš Kot, grafickou úpravu si pak vzal na svá bedra Jindřich Loučka. Nutno podotknout, že obal CD nosičů je velice nápaditý, zajímavý a obsahuje i upoutávky na předchozí audioknihy Fredrika Backmana.

Pokud se chcete ponořit do světa “v lese”, do světa hokeje, rodičovství a honby za úspěchy a spravedlností, pak kniha Fredrika Backmana Medvědín za přečtení i její audio verze za poslech určitě stojí. Vlastní obrázek si už ale udělejte každý sám. Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Host, za což děkuji. Stejnojmennou audioknihu mi k recenzi poskytlo vydavatelství OneHotBook, za což rovněž děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 5.4.2018 8:26 | karma článku: 26,86 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zdivočelá země v česko-německém pohraničí. Kdysi… A co teď?

Nezdary a pády nejsou důvodem k tomu, aby člověk zůstal nemohoucně ležet, ale naopak by měly být impulsem k nastartování něčeho nového, vzpruhou k boji za šťastný a plnohodnotný život.

5.11.2021 v 9:26 | Karma: 19,54 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Když městem obchází ďábel… Je to jako v politice

Politika, byznys, honění se za úspěchy, penězi, lidská závist i chamtivost, našeptávání, faleš... A ďábel se svými pomocníky si mne ruce. Spojitostí mezi dneškem a Moskvou před 100 lety bychom našli jistě ještě mnohem více.

27.10.2021 v 11:13 | Karma: 21,25 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Elitní česká mordparta. Do rukou to bere major Saran

Zavražděná svéhlavá selka, mrtvý muž v poli v kruzích jakoby od UFO, díky bouřkám objevivší se mrtvola muže bez tváře... To jsou některé případy nové hvězdy na poli vyšetřování mordů na Jablunkovsku a Třinecku, majora Romana Sarana.

24.8.2021 v 8:26 | Karma: 19,94 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Smršť. Čapne a nepustí, dokud vás nezahubí

Silniční úsek na Slovensku, na kterém za 25 let došlo ke 34 smrtelným nehodám, při nichž zemřelo 56 lidí. Nenáročný, přehledný úsek. A fenomén halného větru. Když fouká, stoupá počet násilností, nehod, vražd i sebevražd.

14.4.2021 v 10:10 | Karma: 18,92 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se hodnotí audioknihy? Interpret a hudba udělá hodně

Máte rádi knihy a audioknihy? Zajímá vás, podle čeho se audioknihy hodnotí? Víte, že o úspěchu audioknihy rozhoduje velmi často vhodný či nevhodný výběr interpreta? Pokud chcete znát odpovědi nejen na tyto dotazy, pak čtěte dál...

3.7.2020 v 14:13 | Karma: 13,09 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Nebojte se vyřídit si účty s nepřáteli. Zahrajte si na Boha

Často slýchávám, že čeští autoři beletrie nejsou nápadití, že jim to nepíše, případně že se nechávají až příliš ovlivňovat americkými špionážními a konspiračními teoriemi atd. Ale já naopak budoucnost v českých autorech vidím.

18.6.2020 v 8:01 | Karma: 18,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Lidice. Nikdy nezapomeneme! Poučme se z historie

DNEŠNÍ DEN NEMOHU NEŽ VĚNOVAT SVOU VZPOMÍNKU STŘEDOČESKÉ OBCI LIDICE. A NEJEN JÍ. V této souvislosti ji věnuji všem obětem heydrichiády a celkově všem obětem dalších zvěrstev a příkoří, kterých se udála v naší historii celá řada..

10.6.2020 v 8:12 | Karma: 29,81 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se žije na stromech? Záleží na sousedech

Není nad dobré sousedy. Když kolem vás žijí samí závistivci nebo nepřejové a hlupáci, můžete se snažit sebevíc, ale vždy budete těmi špatnými vy. A neplatí to jen mezi lidmi, tak to prostě na světě chodí.

30.7.2019 v 8:49 | Karma: 12,78 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Komunistické lágry. Peklo v Česku, kde byste nechtěli být

Komunistický režim zřídil na mnoha místech dnešní České republiky tábory nucených prací, nápravně pracovní tábory, pracovní útvary vězňů a internační místa duchovních. V lágrech strádaly desítky tisíc lidí, mnohdy zcela bez soudu.

12.7.2019 v 8:55 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1873x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Babiš je ještě nebezpečnější než Zeman, říká v knize Jsme jako oni Martin M. Šimečka

Stav, do kterého se dostala česká žurnalistika, je tou nejhorší zprávou o české společnosti, říká v knize Jsme jako oni novinář a spisovatel M. M. Šimečka. Odpovídá ale i na další témata o české a slovenské politice a společnosti.

20.6.2019 v 8:55 | Karma: 26,34 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Město v Anglii nepodléhající královně? Vítejte v Opskurnu

Tajemství si žijí vlastním životem. Někdy zůstávají utajena, jindy se provalí jen třeba díky náhodě. A stejné je to i s následky, někdy se vlastně nic moc nestane, jindy jsou až apokalypticky děsivé.

6.6.2019 v 8:55 | Karma: 27,59 | Přečteno: 648x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

Tato slova jsme před zápasem české fotbalové reprezentace slyšeli z úst repre kouče Šilhavého a samotných hráčů často. Zápas ve Wembley ale ukázal opak. My se z toho po... A tak se moderní fotbal nehraje. Quo vadis, český fotbale?

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Sport

Tomáš Králíček

Píše se 4. dubna 1968 aneb Atentát na Martina Luthera Kinga jr. trochu jinak

Atentát na Martina Luthera Kinga jr. ze 4. dubna 1968 otřásl nejen Amerikou, ale celým světem. Jak to tehdy bylo doopravdy? Pole pro konspirační teorie zůstává otevřeno.

21.3.2019 v 8:26 | Karma: 22,27 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Studna je zarámovaná aneb Hitlerovy zbraně odplaty

Adolf Hitler a jeho únik. Jaká spojitost existuje mezi tajnými plány, výzkumem, vývojem nových technologií a Československem, respektive územím tehdejšího protektorátu Čechy a Morava, či Evropskou unií?

14.3.2019 v 8:26 | Karma: 25,71 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

České Vánoce v proměnách času: První republika, protektorát, komunismus...

České Vánoce a jejich oslavy prošly stejně jako naše republika za posledních sto let spoustou úskalí i krásných chvil. Zatímco v protektorátu chtěli Češi věšet na vánoční stromeček Němce, dnes si na něj věší vánoční ozdoby.

24.12.2018 v 15:28 | Karma: 23,27 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.