Tomáš Králíček

Dan Brown. Jistota i značka, která nezklame, ale...

8. 03. 2018 8:26:18
Továrna na bestsellery. I tak může s trochou fantazie vypadat synonymum pro spisovatele Dana Browna. Je jen otázkou, zda “tato továrna” zvyšuje tempo růstu, nebo se jen veze na původní vlně bez patřičného progresu.

Dan Brown je ve světě literatury a čtenářského publika celosvětovým pojmem a renomovaným autorem. Jeho fanoušci čekají s napětím a nedočkavostí na každý jeho nový román. Především od thrilleru Šifra mistra Leonarda patří právě Dan Brown mezi absolutní top class v žebříčku nejprodávanějších autorů současnosti.

Je tomu tak oprávněně? Zvyšuje Dan Brown tempo, nebo pozvolna upadá do zavedených klišé? Vše je zcela pochopitelně věcí názoru a tedy námětem k diskusi. Ať už na poli odborné veřejnosti nebo na poli čtenářské obce. Tak či onak zůstává Dan Brown ve světě pojmem a vlastně i obchodní značkou.

Otázky lidské existence

Nejnovější románový thriller zřejmě nejprodávanějšího autora současnosti Dana Browna - Počátek - má motiv postavený tentokráte na otázkách lidské existence. Jde o další velmi zajímavý a na první signální velmi lákavý a čtivý kousek tohoto autora. A hned v úvodu je třeba zmínit také jméno hlavního hrdiny. Jde totiž o harvardského profesora symbologie a náboženské ikonografie Roberta Langdona. Ten bude “mít k ruce” - světe, div se - opět ženu, tentokrát ředitelku Guggenheimova muzea a očekávanou budoucí španělskou královnu Ambru Vidalovou.

Robert Langdon se tentokrát účastní v Guggenheimově muzeu v Bilbau odhalení objevu, který má navždy změnit tvář vědy i náboženství. Svůj objev se chystá odhalit miliardář, futurista, Langdonův přítel a zároveň jeho někdejší student Edmond Kirsch. Velmi originální prezentace zcela uchvátí nejen Langdona a stovky přítomných hostů, ale i miliony lidí na internetu.

Precizně naplánovaná show se ale zvrtne a promění se v chaos. A co víc? Hrozí, že Kirschův objev bude navždy ztracen! Langdon musí společně s ředitelkou Guggenheimova muzea Ambrou Vidalovou z Bilbaa okamžitě zmizet. Aby si zachránili holý život, ale také aby odhalili Kirschovo tajemství. Proti sobě ale mají záhadného a tvrdého protivníka. A to by podle mě z obsahu stačilo, více už je na samotných čtenářích.

Prověřené šablony

Pro své čtenáře toho Dan Brown přichystal už tradičně mnoho - souboj vědy a náboženství, klíčové otázky týkající se lidské existence (Kde jsme se tu vzali? Kam směřujeme?), nechybí ale ani téma evoluce, trocha té chemie, fyziky, biologie či historie... A v dnešní době pochopitelně nemohl Dan Brown opominout ani moderní technologie a umělou inteligenci. A skvělého Winstona... ;-)

A nebyl by to Dan Brown, aby čtenářům “nepřihodil” i řadu věhlasných pamětihodností, tentokrát ze španělské provenience. Většinou jde o architektonické skvosty “z dílny” španělského - tedy katalánského - architekta Antoniho Gaudí i Corneta. Čtenář se tak ocitne bok po boku s Robertem Langdonem a Ambrou Vidalovou v Bilbau, Madridu, v Barceloně, a to například v chrámu Sagrada Família či v Casa Milá.

Události večera se začaly ubírat směrem, ze kterého Robert Langdon neměl dobrý pocit.
Edmondova prezentace balancovala na hraně veřejného, obecného odmítnutí víry. Langdonovi vrtalo hlavou, jestli Edmond nepozapomněl, že nemluví jen k agnostickým vědátorům tady v sále, ale i k těm milionům lidí po celém světě, kteří ho sledují přes internet.
Smyslem téhle akce je zcela zjevně rozdmýchat kontroverzi.
To, že se v programu objevil on sám, Langdonovi na klidu nepřidalo. Edmond ten videozáznam nepochybně mínil jako poctu, jenže Langdon už zažil, jaké to je stát se bez vlastního přičinění rozbuškou náboženských sporů, a tu zkušenost by si nerad zopakoval.
Kirsch tu právě předváděl promyšlený audiovizuální útok na náboženskou víru a Langdona napadalo, jestli náhodou tu hlasovou zprávu, kterou Edmondovi nechal biskup Valdespino, nebral až příliš na lehkou váhu.
Sálem se opět naplno rozezněl Edmondův hlas a obrázky na stropě se rozplynuly do koláže náboženských symbolů z celého světa.

(Dan Brown - Počátek, kapitola 20, str. 106)

Dan Brown ani ve svém nejnovějším kousku de facto ničím nevybočil ze své už v předchozích knihách naběhnuté linie. Čtenář se tak nemůže divit brownovským opakujícím se motivům, dějová osa se svými postupy takřka rovněž nevymyká předchozím románům (samozřejmě až na jiné děje jako takové). Na druhou stranu si říkám, proč by ale Brown měl měnit své čtenářskou obcí už tolikrát prověřené šablony, že...

Každopádně se ale dá říci, že kontroverzní thriller Počátek má poměrně strhující tempo a čtenáře “jen tak nepustí”. Tedy možná až na zhruba poslední pětinu, která je jakoby až příliš přednášková, vědecky pojatá. Bohužel tak trochu na úkor dějovosti a napětí. Přesto jde ale o další zajímavý Brownův literární počin, který má od začátku do konce do nejjemnějšího detailu propracovaný děj a který nejen za povšimnutí prostě stojí.

Seznamte se, Martin Sláma

Není se čemu divit, že vznikla i audiokniha Počátek. Režisérského “kormidla” stejnojmenné audionahrávky románu Dana Browna se chopil Ondřej Jirásek. Posluchač ale bezpochyby ocení nejvíce toho, kdo audioknihu načetl, totiž herce a dabéra Martina Slámu.

Nutno podotknout, že Martin Sláma při četbě audiknihy Počátek dokazuje, že je opravdu famózní interpret. Posluchačům servíruje Brownův nový thriller opravdu mistrovsky, čte plynule, nikam nespěchá, ale ani “nepředvádí nějaký kodrcálek”. Je vidět, že se při četbě v dobrém slova smyslu vyřádil.

Sláma skvěle artikuluje, rozlišuje mezi dialogy a vyprávěním, výborně čte i španělské úryvky, které jsou v knize použity... Osobně si Martina Slámu, člena Národního divadla Brno, pamatoval až doposud jen jako strážmistra Karabelu z Četnických humoresek. Teď si jej ale budu pamatovat i jako skvělého interpreta zatím posledního Brownova thrilleru.

Kdo je Dan Brown

Autor knihy Počátek, Dan Brown (*1964), je americký spisovatel a autor mnoha největších světových bestsellerů. Jeho romány vycházejí v 56 jazycích po celém světě, přičemž už bylo vydáno přes 200 milionů výtisků. V roce 2005 byl Brown magazínem Time jmenován jedním ze 100 nejvlivnějších lidí na světě.

Například jeho thriller Šifra mistra Leonarda je jedním z nejprodávanějších románů všech dob. Mezi jeho další tituly s Robertem Langdonem v hlavní roli patří Andělé a démoni, Ztracený symbol či Inferno. A zapomínat bychom neměli asi ani na další Brownovy romány - Digitální pevnost a Pavučinu lží. Vůči Brownovým thrillerům “nezůstávají imunní” ale ani filmaři, většině čtenářů se tak pravděpodobně vybaví při louskání Brownových knih s hlavní postavou Robertem Langdonem herec Tom Hanks.

Dan Brown je synem učitele matematiky a hudebnice. Vyrůstal na kampusu internátní školy, kde se u něj vyvinula fascinace paradoxní souhry mezi vědou a náboženstvím. Právě tato témata nakonec zformovala pozadí jeho knih. Brown vystudoval elitní internátní střední školu Phillips Exeter Academy a v roce 1986 absolvoval vysokou školu Amherst College. Nějakou dobu učil angličtinu na Phillips Exeter Academy, než se stal spisovatelem na plný úvazek.

Co lze ještě říci...

Na exkurs do Španělska, konkrétně do Bilbaa, Madridu a Barcelony, zve čtenáře své nejnovější knihy Počátek bestsellerový spisovatel Dan Brown. A jde o další povedený kousek tohoto renomovaného autora, který je rozepsán tentokrát na celkem 504 stranách. V případě audioknihy jde o skvěle načtený příběh, který má celkem 133 kapitol a trvá 19 hodin a 30 minut, přičemž jde o audioknihu kompletní, tedy nezkrácenou.

Z anglického originálu Origin, vydaného roku 2017 nakladatelstvím Penguin Random House v New Yorku, přeložili do češtiny Michala Marková a David Petrů. Pro české vydání graficky upravil Libor Batrla. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2018, a to jako vydání první.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha v úvodu velmi stručné autorovo věnování, citát Josepha Cambella a upozornění na to, že “veškerá umělecká a architektonická díla, vědecké údaje a náboženské organizace v tomto románu jsou skutečné”. Jádrem knihy je pak celkem 105 kapitol, kterým předchází prolog a uzavírá je epilog. V závěru nechybí ani autorovo poděkování či seznam ilustrací a poznámka překladatelů.

Pár slov na závěr...

Audioknihu Počátek vydalo Tympanum, s. r. o., v roce 2018. Nahrávka byla natočena v Recording Studiu Škroupova v Brně. Čte ji Martin Sláma. Režisérského kormidla se chopil Ondřej Jirásek. Hudbu si vzal na svá bedra Mario Buzzi, zvuk, střih a mastering zajišťoval Matěj Korytář. Úpravu obalu pro CD měl na starosti Jan Mottl.

Nejen všem čtenářům, kteří mají rádi napínavé příběhy Dana Browna v hlavní roli s Robertem Langdonem, mohu doporučit, aby si nejnovější Brownův románový thriller Počátek určitě nenechali ujít.

Ať už jste fanoušci knižní podoby, nebo máte raději audionahrávky, obrázek o Brownově thrilleru Počátek si už udělejte každý sám. Já osobně jsem si užil obojí. :-) Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji. Stejnojmennou audioknihu mi k recenzi poskytla Audiotéka, za což rovněž děkuji.

Tuto recenzi věnuji všem ženám a dívkám k dnešnímu svátku. Takže na Vás, dámy! ;-)

Autor: Tomáš Králíček | karma: 30.68 | přečteno: 527 ×
Poslední články autora