Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři králové. Hrdinové domácího odboje jsou ústředními postavami komiksu

Josef Balabán, Josef Mašín, Václav Morávek. Pro gestapo B+M+M, odtud přezdívka Tři králové. Za 2. sv. války způsobovali vrásky na čele nejen pražskému gestapu. Nyní je nově obdivují už i čtenáři komiksu.

Gestapo jim dalo název Tři králové - Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek. Tři českoslovenští důstojníci vytvořili za 2. světové války velmi důležitou odbojovou síť. Příběh Tří králů patří k vůbec nejslavnějším kapitolám českého protinacistického odboje.  

Kniha přináší komiks mapující osudy odbojové skupiny Tři králové, a to od jara 1939, kdy se dali dohromady, až po smrt posledního z nich v létě 1942.

Skupina “hrála” významnou roli v odbojové organizaci Obrana národa. Udržovala radiový kontakt se špionážní skupinou Františka Moravce v Anglii, byli spojkou s německým dvojitým agentem A-54, organizovali stovky sabotážních akcí... O skupině odbojářů byly napsány řady knih, jejich hrdinství bylo i zfilmováno. Například režisér Karel Kachyňa na motivy osudu skupiny natočil v roce 1998 sedmidílný televizní seriál Tři králové.

Komiks po 75 letech od posledního vydechnutí

A právě jejich osudy se zabývá komiksová kniha Zdeňka Ležáka a kreslíře Michala Kociána Tři králové. Jde o poměrně netradiční a neotřelé zpracování příběhu velmi významné odbojové skupiny, které možná přiláká i čtenáře, kteří by v nekomiksové formě třeba o toto téma nejevili takový zájem. 

Jde o příběh hrdinství, vlastenectví stavěného nad vlastní životy a odhodlání vytrvat v boji za záchranu vlasti až do posledního vydechnutí. Komiks Tři králové navíc vychází po 75 letech od smrti posledního člena této odbojové skupiny. 

V komiksu se ale neobjevují pouze Tři králové, ale i další odbojáři, hrdinové či naopak nacističtí protivníci. Zatímco některým z nich přisoudili autoři komiksu větší roli, jiní se v rámci děje mihnou jen na jednom dvou obrázcích. 

Historické podklady a jejich věrné podání

Kniha přináší komiks mapující osudy odbojové skupiny Tři králové, a to od jara 1939, kdy se dali dohromady, až po smrt posledního z nich v létě 1942.

Sehraná dvojice autorů - Zdeněk Ležák a Michal Kocián - se evidentně nebojí jít do nejrůznějších témat historie. Na druhou stranu - proč taky? Zdeněk Ležák se snažil projít v Praze všechna místa, jež jsou s kroky Tří králů spjata. 

Ilustrátor komiksu Michal Kocián ve svých kresbách mistrně zachytil nejen atmosféru okupované Prahy či dalších míst, ale poměrně věrně vypadají i aktéři příběhu, bojové scény či ty méně napínavé. A vlastně se ani není čemu divit. Oba každopádně svou komiksovou knihou Tři králové odvedli pořádný kus práce. 

Většina událostí v komiksu se věrně drží historických podkladů, ovšem v některých případech z nich vybočují. Například hned v úvodu jsem umístil Morávka do odbojové skupiny o něco dřív kvůli rychlejšímu otevření děje. Ve skutečnosti se k Balabánovi a Mašínovi připojil až ve druhé polovině roku 1939. U některých událostí existuje hned několik verzí, jak se odehrály. Kloním se vždy k těm pro mě nejpravděpodobnějším. Jde například o poslední Morávkův boj s gestapem, Balabánovo dopadení nebo berlínské atentáty.
Během přípravy knihy jsem opakovaně a v různých ročních obdobích navštěvoval místa, na nichž se události historicky odehrály. Řada z nich se změnila k nepoznání. Například Morávkův pomník v místě jeho smrti stojí u betonového výjezdu z tunelu Blanka a po původní aleji tu už dlouhá desetiletí není ani památky, jinonický akcíz nahradily moderní kancelářské budovy a na hřbitově hradčanské dělostřelecké posádky, kde bývala mrtvá schránka Morávka a Thümmela, vyrostl zbrusu nový park. Genius loci z těchto míst zmizel v nenávratnu. Na druhou stranu mnohde vyrostly nové pomníky či alespoň pamětní desky. Krásné nové úpravy se nedávno dočkala i Kobyliská střelnice, kde bylo popraveno tolik skvělých českých vlastenců. Ze srdce mě těší, že naše společnost po dlouhých letech nečinnosti splácí dluh své vlastní minulosti. Že už se konečně s důstojnou pietou dokážeme poklonit našim národním hrdinům. A že už jen neopakujeme lživé poraženecké klišé, že Češi nedokážou bojovat.(Zdeněk Ležák, Michal Kocián - Tři králové, Úvodní slovo autora)

Kdo je Zdeněk Ležák a kdo Michal Kocián

Autor textu komiksové knihy Tři králové - Zdeněk Ležák (*1974) - je český novinář, publicista a od roku 2010 šéfredaktor časopisu ABC. Je absolventem Literární akademie Josefa Škvoreckého. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii.

Výtvarník komiksu - Michal Kocián (*1960) - ilustroval řadu knih pro mládež. Od 80. let přispívá do komiksových časopisů. Kreslením komiksů se zabývá už od svého dětství, inspirovali ho především francouzští výtvarníci a Kája Saudek. Spolupracuje například se scénáristy V. Šorelem, V. Tomanem, Gutwirthem a právě se Zdeňkem Ležákem.

Společně jsou Zdeněk Ležák a Michal Kocián autory také například komiksových knih Stopa legionáře, která mapuje historii československých legií za první světové války, a Stopa legionáře II. V ní naleznete osudy dvaceti známých legionářů, které jsou vždy popsány ve stručném životopisu.

Pár slov na závěr...

Kniha přináší komiks mapující osudy odbojové skupiny Tři králové, a to od jara 1939, kdy se dali dohromady, až po smrt posledního z nich v létě 1942.

Na exkurs do období 2. světové války a do událostí, v nichž hráli významnou roli členové odbojové skupiny Tři králové, zve Zdeněk Ležák a Michal Kocián čtenáře své knihy Tři králové prostřednictvím komiksu vyprávěného na 128 stranách. 

Grafickou úpravu a tiskovou přípravu si vzal na svá bedra Pavel Růt. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2017 jako první vydání. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) kniha obsahuje především samotný příběh Tří králů. Na počátku knihy nechybí úvodní slovo autora, v závěru pak má čtenář možnost si přečíst stručné medailonky aktérů příběhu a na závěr je kniha doplněna ještě galerií. 

Vlastní obrázek o komiksové knize z dílny autorské dvojice Zdeněk Ležák a Michal Kocián Tři králové si už ale udělejte každý sám. Při čtení (a prohlížení, to nesmíme v tomto případě opomíjet) ale řada lidí určitě dojde ke stejnému závěru - že se autorům komiksové zpracování určitě zdařilo. Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 30.11.2017 8:26 | karma článku: 23,92 | přečteno: 1253x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.