USA a celému Západu hrozilo v 80. letech naprosté zničení

Šlo o největší špionážní aféru v dějinách Spojených států amerických. USA a celému západnímu světu reálně hrozilo kvůli rozsáhlému úniku tajných válečných plánů a strategických informací o jaderných zbraních naprosté zničení.

Studená válka mezi západními a komunistickými státy, respektive mezi Spojenými státy a Sovětským svazem, “zuřila” desítky let. Dnes je vnímána jako už zažitý a všem známý terminus technicus. Obecně vzato se dá říci, že začala de facto tzv. jaltskou konferencí v únoru 1945. Na druhou stranu řevnivost mezi USA a Sověty začala možná mnohem dříve, někteří její začátek datují naopak na zhruba dva roky po 2. světové válce. 

Studená válka vedla v roce 1991 až k rozpadu Sovětského svazu. Opravdu tím studená válka skončila? Nebo trvá svým způsobem doposud? Ať už tak, nebo onak, byly okamžiky, kdy to vypadalo na mnohem více, než jen na psychologický boj v rámci politicko-vojenského napětí mezi mocnostmi. Málokdo však ví, že vše mohlo skončit naprosto jinak!

Zvláštní agenti a jejich nadání

A právě tématu studené války a s tím související největší špionážní aféře v dějinách Spojených států se věnuje ve svém románu podle skutečnosti Tři minuty do soudného dne s podtitulem Příběh největší špionážní aféry v dějinách USA její autor a hlavní hrdina Joe Navarro, bývalý zvláštní agent FBI.

Po přečtení Navarrova románu to skoro vypadá, že na co tento Američan s kubánskými kořeny sáhne, to se mu podaří. Až takto bych si troufl soudit jeho knihu a dle ní (a i dalších) i jeho práci jako bývalého federálního agenta. Jeho román je více než jen poutavou výpovědí, svědectví obrovského špionážního průšvihu. Při jeho čtení zapomínáte, že nejde jen o brilantně napsaný a vymyšlený příběh, ale že jde o děsivou pravdu, která mohla změnit svět.

Skoro to vypadá, jako by bývalí zvláštní agenti tajných služeb měli automaticky i literární talent. Nemusíme chodit až tak daleko, vybavme si jméno britské hvězdy v oblasti špionážních a politických thrillerů - Johna le Carré - který býval agentem MI5 a MI6. I když je pravda, že USA a Británie k sobě zase až tak blízko geograficky nemají. :-) 

Prodávali tajné plány

Navarro ve svém románu Tři minuty do soudného dne s podtitulem Příběh největší špionážní aféry v dějinách USA popisuje skutečný příběh vyšetřování Rodericka Ramsayho, bývalého vojáka americké armády a zrádce, který pomáhal svému nadřízenému s krádežemi tajných válečných plánů Západu a strategických informací o jaderných zbraních a následně je předávali Sovětskému svazu a vojskům Varšavské smlouvy.

Spojeným státům a celému západnímu světu tak kvůli tomu hrozilo naprosté zničení. Vše přitom bylo prošetřeno jen díky tomu, že si Joe Navarro všiml během rutinního rozhovoru s Rodem Ramsayem, že se mu při zmínce o Clydu Conradovi nepatrně zatřásla cigareta v ruce. Tato nenápadná indicie Navarrovi stačila, aby u svých nadřízených prosadil zahájení vyšetřování.

Je až děsivě mrazivé, že i vrchní velitel americké armády v Evropě z let 1983 až 1988, čtyřhvězdičkový generál Glenn Otis, u soudu s Rodem Ramsayem uvedl, že kdyby se tehdy Sověti rozhodli a Spojené státy napadli, porážka USA a posléze celého západního světa by byla nevyhnutelná.

Nepatrný záchvěv cigarety

Kniha Joe Navarra má vše, co je třeba k tomu, aby svého čtenáře zcela pohltil a nepustil ho dříve, než ji dočte. Román je brilantně napsaný, dobře dávkovaný, má grády a navíc je skutečný, napínavý od začátku do konce. A co víc? Jeho příběh je opravdu až neuvěřitelně autentický a pro svět nebezpečný zároveň.

(...) Zatímco vstřebávám všechny tyhle informace, Al se propracoval až k jádru pudla: “Nepracoval tehdy u osmé pěší v plánech G-3 i Clyde Conrad?” A vtu chvíli do sebe zapadnou všechny ty poznatky, které jsem svědomitě shromažďoval už od našeho příchodu. Rod, který jinak vždycky odpovídal bez mrknutí oka, najednou jako by musel pátrat v nejhlubších zákoutích své paměti. Ačkoliv jindy byl až pedantsky přesný, tentokrát z něj odpověď leze jak z chlupaté deky. “Jo, Clyde Conrad - samozřejmě.” Poslední slovo vysloví s mírným důrazem, ale mou pozornost upoutá hlavně jeho ruka.
Cigareta mezi jeho prsty se znatelně zatřásla. Ne těmi drobnými, nervózními záchvěvy, které tu předvádí celou dobu, tohle byl regulérní a pořádný třas - jako seismograf při výbuchu sopky. Než otázka zazněla, stoupal nahoru sametově hladký proužek kouře. O třicet sekund později to samé. Ale mezitím, přesně ve chvíli, kdy Al Eways zmínil jméno Clyda Conrada, se tahle uhlazená stopa změnila na ostře klikatý vzor, který Rod neměl o nic víc pod kontrolou než svůj krevní oběh.
Znamená to něco? To si pište! Vždycky, když uděláme něco, co pro nás představuje potenciální ohrožení - třeba si spálíme prst o kamna nebo se dopustíme něčeho nezákonného -, uloží se nám to hluboko do mozku, konkrétně části koncového mozku zvané hipokampus. Všechno, co nám později tohle riziko připomene - pohled na rudě rozžhavená kamna nebo třeba zmínka o našem komplicovi -, nás okamžitě přinutí mít se na pozoru. A přesně tohle se stalo Rodovi: Na chviličku se zarazil a otřásl. Totéž, co by se stalo nám, kdybychom v klidu zahnuli za roh a přímo před námi najednou stálo vrčící psisko.
Proč ale Rod Ramsay slova “Clyde Conrad” vnímá jako ohrožení?

(Joe Navarro - Tři minuty do soudného dne s podtitulem Příběh největší špionážní aféry v dějinách USA, kapitola Subjekt Ramsay byl nahý…, str. 35, 36)

Joe Navarro tímto svým dalším literárním počinem - Tři minuty do soudného dne s podtitulem Příběh největší špionážní aféry v dějinách USA - opět vytváří jasnou hranici mezi průměrným, dobrým a špičkovým špionážním thrillerem. Otázkou je, čím to je, že toto autor umí tak dobře. Možná je to především tím, že si vše sám prožil na vlastní kůži, že jde o jeden z jeho velkých případů, jeho skvělou pamětí a citem pro detail a především tím, že si na nic nehraje.

Kdo je Joe Navarro

Autor knihy Tři minuty do soudného dne s podtitulem Příběh největší špionážní aféry v dějinách USA - Joe Navarro - je bývalý agent FBI. U FBI působil 25 let jako zvláštní agent kontrarozvědky a poradce pro oblast lidského chování. Ze služeb tohoto vyšetřovacího orgánu amerického ministerstva spravedlnosti odešel v roce 2003. Od té doby patří k předním světovým odborníkům na neverbální komunikaci. 

Kromě přednáškové činnosti Joe Navarro spolupracuje s významnými společnostmi a finančními institucemi. Své poznatky týkající se metod dotazování, manažerské praxe a řeči těla prezentuje také prostřednictvím předních amerických a mezinárodních médií, např. stanic CNN a CNN International, Fox News, C BS, NBC a NPR Radio či deníků The Times a The Guardian. 

Joe Navarro napsal už řadu velmi úspěšných knih. Příkladem lze uvést knihu Jak prokouknout kolegy i obchodní partnery, jíž specializovaný web FINS deníku The Wall Street Journal udělil ocenění „Jedna ze šesti nejlepších byznysových knih pro rozvoj kariéry v roce 2010“. Joe Navarro je dále autorem celosvětového bestselleru Jak prokouknout druhé lidi, a dále knih Jak poznat, když vám někdo lže, Nebezpečné osobnosti či právě Tři minuty do soudného dne.

Pár slov na závěr...

Jde o skutečný příběh o tom, jak Americe a celému západnímu světu reálně hrozilo naprosté zničení kvůli rozsáhlému úniku tajných válečných plánů a strategických informací o jaderných zbraních.

Na exkurs do období studené války zve čtenáře knihy Tři minuty do soudného dne s podtitulem Příběh největší špionážní aféry v dějinách USA její autor i hlavní hrdina Joe Navarro, a to na 360 stranách velmi zajímavého textu a osmi stranách fotografické přílohy.

Z anglického originálu Three Minutes to Doomsday, vydaného nakladatelstvím Simon & Schuster, Inc. v New Yorku v roce 2017, přeložil do češtiny Dan Helekal. Grafickou úpravu a sazbu si vzal na svá bedra rovněž Dan Helekal. Knihu vydalo nakladatelství Grada Publishing, a.s., v Praze v roce 2017 jako první vydání.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na prolog, kterému předchází kratičké věnování autora dceři, stručné info o autorovi a Řekli o knize, poté následuje celkem 24 kapitol s vlastními názvy. Po nich následuje autorovo poděkování a upoutávky na další knihy Joe Navarra. Kniha je doplněna rovněž fotografiemi především z autorova alba.

Joe Navarro dokázal knihou Tři minuty do soudného dne s podtitulem Příběh největší špionážní aféry v dějinách USA, že i ze skutečné události se dá napsat velmi poutavý román. Obrázek o knize si už ale udělejte každý sám. Za mě každopádně palec nahoru! Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Grada Publishing, a.s., za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 9.11.2017 8:35 | karma článku: 30,66 | přečteno: 1945x