Kočičí řádění začíná, nohy na ramena! Nebo...

Kdo má doma kočku, zná její pravé tváře. Neviňátko, které se rázem dokáže změnit v zuřivého tygra ničícího vše, co mu přijde do cesty. Záclony, kabely, hračky… A když jde o koťata, pravé kočičí řádění může začít.

Jako kočky a psi. To asi známe každý. Ale co když do domácnosti, kde už nějaký ten kočičí miláček žije, přineseme další kočičku či kocourka? Zajiskří to mezi nimi, nebo si “padnou samou láskou do náruče”? Ve většině případů to spíš zajiskří. Nebo spíš “zaprská”.

Děti ale kočky milují. Baví je je honit, hrát si s nimi, neobratně je nosit, ale stejně tak si rády přečtou nebo poslechnou nějakou tu pohádku o kočičkách, příběh o koťátku a prožijí tak nejrůznější kočičí dobrodružství a lumpárny i nepřímo. Ať už doma kočičku mají, nebo ne.

Pravé kočičí přátelství

A proč to nezkusit například s pomocí knihy Michaely Zimové Trampoty kocoura Toma, která je vhodně doplněna krásnými obrázky ilustrátorky Veroniky Balcarové? Jde o dojemný příběh kocoura Toma, který hledá přátelství, lásku a porozumění ve svém novém domově

Tom to nemá zpočátku vůbec lehké. Změna domova mu přinese nejen změnu prostředí, ale rovněž nutnost “sladit se” s ostatními tamními spolubydlícími. A to nebude vůbec lehké. I když...

... příběh opravdového a nerozlučného přátelství se rodí často velmi těžce. A mnohdy se právě z velkých nepřátel stávají ti největší kamarádi. To se občas děje nejen ve světě lidí, ale může se přihodit i ve světě zvířecím, třeba v tom kočičím.

Dobrodružství může začít

Kniha Trampoty kocoura Toma je napsána svižným jazykem, přičemž v sobě ukrývá řadu napínavých situací a dobrodružství. Autorka v knize využívá velmi příjemný styl psaní pro nejmenší i větší čtenáře, který příjemně pohladí i leckterého dospělého čtenáře. Ať už rodiče, babičku či dědečka, tetu, strejdu… 

Malý kocour Tom přichází do své nové rodiny jako koťátko. Ale jaké je jeho překvapení, když zjistí, že není jediným kočičím miláčkem rodiny. Bydlí tu ještě nafrněná mňaudáma Apsara a také mazaný kocour Mikin. Časem se ale všichni spřátelí, a když celá parta vyrazí s rodinou na chalupu, to pravé kočičí dobrodružství teprve začíná...

(Michaela Zimová - Trampoty kocoura Toma)

Oficiálně je dle informací nakladatelství určena čtenářům od sedmi let, ale mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že se líbí i mnohem mladším dětem. 

Co lze také říci

Na exkurs do pravého kočičího světa, plného napínavých dobrodružství a zrodu přátelství, zavede čtenáře malé i větší kniha Trampoty kocoura Toma, a to na celkem 112 stranách příběhu s nádhernými ilustracemi. 

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.), stručného věnování a obsahu, je kniha rozdělena na celkem 21 kratších i delších kapitol. 

Tom se narodil jako pouliční směs, mamka byla jasná, taťka neznámý. Ale narodil se do přátelského prostředí, kde měl plnou péči, a tak vyrůstal jako spokojené koťátko. Mohl poznávat svět a při prvních kočičích krůčcích se kočkoval s dvěma sestrami. Jenže jako skoro každé kotě čekalo i jeho, asi ve dvou měsících, stěhování do nového domova.
Přijela velká hučící krabice, z ní vystoupila obrovská kočka, která však chodila po dvou, a nesla malou krabici. Hup - a malý kočičí kluk byl uvnitř malé krabice a záhy se vezl v té velké hučící krabici.
- Co je to? Tady nechci být, pomyslel si a začal žalostně mňoukat. 
“Neplakej, za chvíli vystupujeme,” řekla ta velká kočka, co ho odnesla z jeho domova.
Malý kočičí kluk to moc nechápal, vždyť vůbec neví, kam jede a co s ním bude.

(Michaela Zimová - Trampoty kocoura Toma, str. 5 - Zrození)

Slovo závěrem...

Kocourek Tom se už moc těší na novou rodinu, ale jaké je jeho překvapení, když zjistí, že zde není jediným kočičím miláčkem. Bydlí tu i nafrněná mňaudáma Apsara a mazaný kocour Mikin.

Kniha Trampoty kocoura Toma je postavena na pravých kočičích dobrodružstvích kocoura Toma, kocoura Mikina a nóbl kočičí madam Apsary. A čtenář i malý posluchač si může jejich příběhy také prohlédnout díky krásným ilustracím, které tento kočičí pohádkový příběh skvěle doplňují.

Knihu nádherně ilustrovala Veronika Balcarová. Návrh obálky, grafickou úpravu a sazbu si vzal na svá bedra Vojtěch Kočí. Knihu vydalo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., pod značkou Bambook, v Praze v roce 2017. 

Pokud chcete zažít pravé a nefalšované kočičárny se vším všudy, kniha Michaely Zimové Trampoty kocoura Toma za přečtení stojí. Vlastní obrázek si už ale udělejte každý sám. Vázanou a bohatě ilustrovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 31.8.2017 8:35 | karma článku: 33,37 | přečteno: 792x