Fašista Mosley zabil nadějného politika sira Oswalda Mosleyho

17. 08. 2017 14:13:08
Sir Oswald Mosley patří mezi nejpozoruhodnější politiky britské historie 20. století. Jeho přerod ve vůdce britského fašismu byl ale jedním z jeho nejhorších politických rozhodnutí. Definitivně tím zabil sebe - nadějného politika.

O siru Oswaldu Mosleym, britském šlechtici a politikovi a především vůdci britského fašismu bylo napsáno mnoho desítek prací. Ano, v porovnání s fašisty typu Adolfa Hitlera, Josepha Goebbelse či Benita Mussoliniho jich je poskrovnu. Přitom sir Mosley patří k nejpozoruhodnějším postavám britských dějin 20. století.

Byl to právě nadějný politik Mosley, kdo udržoval styky s nejvýraznějšími osobnostmi válečného období, ať už jde o Benita Mussoliniho, Adolfa Hitlera, Franklina Delano Roosevelta, Nevilla Chamberlaina či Winstona Churchilla. Každopádně nejvíce zůstal Mosley v povědomí lidí jako zakladatel a leader nejvýznamnějšího fašistického hnutí v Británii - Britské unie fašistů (BUF).

Nezaujatý a nestranný pozorovatel

A právě touto tematikou a příběhem sira Oswalda Mosleyho se zabývá kniha mladého slovenského historika Jakuba Drábika Fašista. Příběh sira Oswalda Mosleyho. Bezpochyby ji lze nazvat nejen výtečnou analýzou života sira Oswalda Mosleyho (1896 - 1980) a britského fašismu, ale i britské politiky a ekonomiky zejména meziválečného období.

Je nutné podotknout, že autor ke své knize přistoupil velmi pečlivě a zodpovědně, o čemž svědčí i jeho šest let trvající výzkum a pečlivé studium dobového tisku a veřejně dostupných dokumentů, ale i doposud nevydaných pramenů z britských archivů.

Drábik se navíc snaží ve své analýze pohlížet na sira Oswalda Mosleyho a tehdejší britskou politiku, ekonomiku či sociální prostředí a evropské “politické podhoubí” ze všech úhlů, a to pohledem co nejvíce nezaujatého a nestranného pozorovatele. Nebojí se tak přiznat Mosleymu jeho nadání pro politiku, které dokazují i názory řady tehdejších politiků vč. Winstona Churchilla.

Tvrdě a odhodlaně za svým

Sir Oswald Mosley byl typický aristokrat, excelentní šermíř, charismatický a tvrdohlavý člověk, stejně jako nenapravitelný záletník. Jak Jakub Drábik upozorňuje, Mosley byl učenlivý, snažil se na své politické image pracovat opravdu pečlivě, platil si výuku, rétoriku, hodně četl...

Na druhou stranu je ale zřejmé, že sir Mosley byl také politický přeběhlík. O tom svědčí jeho změny mezi Konzervativní a Labouristickou stranou, aby se z Mosleyho stal zakladatelem Britské unie fašistů. Jak Drábik připomíná, velký vliv na Mosleyho politické smýšlení měl Benito Mussolini. V ekonomické teorii pak měl na Mosleyho značný vliv Oswald Spengler. Oswald Mosley si šel ale od začátku za svým. Konec konců sir Mosley byl politicky aktivní i po skončení 2. sv. války, když v letech 1959 a 1966 neúspěšně kandidoval v parlamentních volbách.

Kniha je kromě úvodu a závěru rozdělena do 13 kapitol, rozsahem přibližně stejných, v nichž autor knihy Fašista. Příběh sira Oswalda Mosleyho čtenáře chronologicky provádí jednotlivými etapami Mosleyho života. Autor nejvíce zpracoval třicátá léta minulého století, tedy období existence BUF. Kniha obsahuje rovněž i velké množství autorových poznámek napříč celým textem.

Mosleyho přechod k fašismu byl jedním z nejkatastrofičtějších politických rozhodnutí, které udělal. Během celé první poloviny roku 1932 měl možnost rozmyslet si to a poslechnout neustálé výzvy Winstona Churchilla a Davida Lloyda George, aby se k nim přidal a vytvořil opozici vůči Národní vládě. Jeho charakterové vlastnosti mu ale nedovolily, aby někoho následoval, třebaže šlo o tak významné a silné osobnosti. Kromě toho přeceňoval sílu a důsledky hospodářské krize. Ta sice přivedla v roce 1933 Hitlera k moci v Německu, v Británii však nebyla nikdy tak zničující a hluboká jako ve Výmarské republice. Britská ekonomika se navíc začínala zotavovat, i když to byl proces pomalý a bolestivý.
(...) Přechod Mosleyho k fašismu byl patrný i jinak, například ve změně řečnického stylu, který upravil podle Mussoliniho vzoru. Mosleyho syn Nicholas ve své knize vzpomíná, že jeho otec vlastnil kameru a snažil se točit amatérské filmy.
Na záběrech parodoval některé herce a známé osobnosti. Tyto komické záběry brzy ale vystřídaly zlověstnější obrázky, na nichž Mosley napodoboval Mussoliniho. Udělal to pravděpodobně proto, aby si záběry mohl později znovu prohlížet a zdokonalovat vlastní řečnický styl.

(Jakub Drábik - Fašista. Příběh sira Oswalda Mosleyho, str. 204, 205)

Kdo je Jakub Drábik

Autor knihy Fašista. Příběh sira Oswalda Mosleyho, Jakub Drábik (*1986), je mladý slovenský historik. V současné době působí v Historickém ústavu Slovenské akademie věd. Už během studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, na níž získal v roce 2014 titul Ph.D., absolvoval řadu badatelských a studijních pobytů ve Velké Británii.

Drábik je poměrně aktivní ve své publikační činnosti v médiích, a to především na Slovensku. Každopádně je velmi potěšující, že opravdu kvalitní literaturu faktu, monografie a a práce podobného charakteru dokáže napsat i člověk, který se narodil v bývalém Československu, vystudoval Univerzitu Karlovu. Doposud zájemce o podobnou literaturu musel hledat trochu dále za hranicemi.

Drábik navíc svou monografií Fašista. Příběh sira Oswalda Mosleyho dokázal dokonale propojit vysoce odbornou historickou práci s velmi čtivým autorským stylem, který vykrystalizoval v dech beroucí a velmi čtivou knihu.

Pár slov na závěr...

Kniha Fašista. Příběh sira Oswalda Mosleyho vezme své čtenáře na exkurs do života jedné z nejpozoruhodnějších postav britských dějin 20. století sira Oswalda Mosleyho a vykreslí i pohnuté britské a evropské dějiny minulého století prostřednictvím 504 stran textu a doplňujících materiálů.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha předmluvu prof. PhDr. Martina Kováře, Ph.D. Nechybí ani autorovo poděkování, úvod, seznam pramenů a literatury, seznam zkratek a jmenný rejstřík. Jádrem knihy je 13 kapitol s vlastními názvy a závěr či resumé v angličtině. Formát knihy má rozměry 130 × 200 mm. Obálku a grafickou úpravu knihy Fašista. Příběh sira Oswalda Mosleyho navrhl Pergamen Trnava, s. r. o. Knihu vydalo Nakladatelství Academia v rámci edice Historie v Praze roku 2017 jako vydání první.

Kniha Fašista. Příběh sira Oswalda Mosleyho je koncipována velmi srozumitelně, přehledně, obsahuje navíc i velké množství zejména dobových fotografií na křídovém papíře. Obrázek o této dle mého velmi povedené analýze Mosleyho života a britské politiky především v meziválečné době si už ale následně udělejte každý sám. Brožovanou publikaci bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Academia, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 17.8.2017 14:13 | karma článku: 39.82 | přečteno: 1404x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 310 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 540 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 337 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 560 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...