Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skotsko. Hrdý národ a země dávných tajemství

Zajímá vás Skotsko, jeho krásy a historie? Víte, kdo a proč budoval megalitické stavby, jaké tajemství skrývá Rosslynská kaple a kým opravdu byl William Wallace, kterého celosvětově proslavil velkofilmem Statečné srdce Mel Gibson?

Skotsko. Země s bohatou historií a nádhernou krajinou a památkami. Skotsko je jednou ze čtyř zemí konstituční monarchie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. První osadníci přišli na území dnešního Skotska zřejmě už v době ledové před zhruba 11 tisíci lety. 

Jedinou suchozemskou hranici má Skotsko s Anglií, na východě jej obklopuje Severní moře, na severu a západě Atlantský oceán, na jihozápadě Severní průliv a Irské moře. Mimo pevninu se Skotsko rozkládá na více než 790 ostrovech, z nichž největší jsou Orkneje, Shetlandy a Hebridy.

Známá i méně známá historie

Kým opravdu byl William Wallace, kterého v roce 1995 celosvětově proslavil velkofilmem Statečné srdce Mel Gibson?

A právě touto nádhernou zemí a její zajímavou historií se zabývá ve své knize Skotsko: Země dávných tajemství mladý český autor - Jan Hrdina. Kniha je dle mého svým zaměřením určena především pro širší veřejnost, případně pro “historiky amatéry”, studenty či čtenáře, kteří se chystají navštívit Skotsko a mají zájem se dozvědět něco o jeho historii.

Autor na základě vlastních postřehů a studia nejrůznějších pramenů objasňuje v 15 čtivě a populárně napsaných kapitolách pozoruhodné, méně známé, ale i zcela neznámé příběhy skotských dějin od doby kamenné až po 20. století.

Hrdina ve své publikaci nezapomíná ani na seznámení čtenářské obce se skotskými tradicemi, legendami, literaturou či bohatou a dramatickou historií, která utvářela charakter hrdého národa i tvář této nádherné země.

Autor podává čtenářům nejen historický výklad jako takový, ale snaží se rovněž o přiblížení problematiky v souvislostech. Podává tak i časový a geografický vyčerpávající výklad, popisuje dochované artefakty a stavby, a to v řadě případech včetně jejich techniky a materiálů.

Kniha i seriál na vlnách Českého rozhlasu

Socha Williama Wallace ve Stirlingu.

První rukopis knihy autor dokončil již v roce 2004 a na základě prvního vydání vznikl i stejnojmenný seriál Českého rozhlasu. Přesto - nebo právě proto - se Jan Hrdina po 12 letech rozhodl knihu Skotsko: Země dávných tajemství nejen doplnit o nové poznatky, ale zároveň ji rozšířil o další čtyři kapitoly.

Autor se ve své knize rovněž ptá, pokládá v textu jakési návodné otázky, které samozřejmě o to více vzbuzují čtenářův zájem o jednotlivé kapitoly.

Poutavý text je vhodně doplněn napříč celou publikací černobílými i barevnými fotografiemi, obrázky a nákresy. Řada fotografií pochází z archivu samotného autora knihy Skotsko: Země dávných tajemství.

Pod dřevěným londýnským mostem probíhá krutá justiční vražda. Mučeným a nakonec popraveným je vysoký tmavovlasý muž, který byl donedávna postrachem anglické koruny. Proč? Bránil svou zemi a svobodu svých lidí, Skotů, proti cizímu útlaku. Tím mužem je William Wallace, kterého i po sedmi stech letech ctí všichni Skotové. Světový věhlas Wallaceovu jménu však zajistil až velkofilm z roku 1995. A to i přesto, že se ve snímku většina klíčových okamžiků odehrává zcela jinak, než tomu bylo ve skutečnosti. Kým byl William Wallace doopravdy? Jaké činy vykonal a čím si zasloužil nesmrtelnost? Příběh Williama Wallace je také příběhem první skotské války za nezávislost.Doba, v níž se William Wallace narodil a vyrůstal, nebyla pro skotské království zrovna jednoduchá. Důvodem byla tragická smrt krále Alexandra III. roku 1286 a následné neobsazení skotského trůnu. Kandidátů bylo několik, každý s legitimním nárokem, ale pro velké spory nebyl ani jeden z nich jednomyslně zvolen. Proto Skotové požádali anglického krále Edwarda I. Plantageneta, aby se stal ve sporu arbitrem. (...) Po bitvě u Falkirku se William Wallace vzdal titulu “strážce království” ve prospěch mladého Roberta Bruce z Carricku a Johna Comyna z Badenochu, aby na kontinentě sháněl podporu proti králi Edwardovi.  

(Jan Hrdina - Skotsko: Země dávných tajemství, Kapitola IX./Legenda jménem William Wallace, str. 167, 177)

Kdo je Jan Hrdina

Autor knihy Skotsko: Země dávných tajemství, Jan Hrdina (*1980), je českým publicistou a historikem na volné noze. Od roku 2001 píše, publikuje a překládá, pracoval jako redaktor a fotograf. Jako odborný konzultant se podílel na přípravě expozic v pražských památkových objektech, na projektu na podporu výuky dějepisu i na filmových a dokumentárních projektech. 

Autor vystudoval historii a klasickou archeologii na Filozofické fakultě MU v Brně a vzdělání si rozšířil studiem historie na University of Groningen v Nizozemí. Specializuje se na starší dějiny Británie, zejména Skotska, antiku a středověké dějiny.

Hrdina je rovněž autorem seriálu Českého rozhlasu - Skotsko: Země dávných tajemství. Z angličtiny přeložil knihu MacBeth – velekrál skotský. Jako redaktor se podílel na překladech knih z francouzštiny a němčiny. Rád cestuje, v roce 2009 se účastnil české expedice Brazilia Encantada, pátrající po pozůstatcích vyspělé indiánské civilizace.

Pár slov na závěr…

Autor na základě vlastní zkušenosti a studia objasňuje v 15 kapitolách nejasné, pozoruhodné či prakticky neznámé jevy skotských dějin od doby kamenné po 20. století.

Na exkurs do Skotska, velmi zajímavé země s bohatou historií, zve Jan Hrdina čtenáře své knihy Skotsko: Země dávných tajemství prostřednictvím velmi poutavých a čtivých kapitol ze skotské historie na 296 stranách. 

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) kniha obsahuje autorovo krátké věnování (dceři Karolíně), prolog, na závěr pak nechybí ani seznam pramenů a literatury a seznam obrazových příloh. Jádrem knihy je celkem 15 kapitol se samostatnými názvy. 

Obálku s použitím fotografie autora navrhl a graficky upravil Martin Radimecký. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2017 jako vydání druhé - rozšířené.

Obrázek o knize Jana Hrdiny Skotsko: Země dávných tajemství si už ale udělejte každý sám. Brožovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 10.8.2017 8:55 | karma článku: 28,09 | přečteno: 945x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.