Začíná léto! Podívejme se na jeho tradice, svátky a zvyky

Tak, a léto už je tu! Přijde další vlna nesnesitelných veder, kdy žít ve městech je opravdu o přežívání? Ne nadarmo lidé jezdí na dovolené právě v létě. A takové pravé české léto na tradičním českém venkově a v přírodě...

Když se řekne léto, většině lidí se vybaví dovolená, školou povinným dětem pak jednoznačně letní prázdniny, voda, poutě, pohoda a klídek bez učení, prostě sluníčko a příroda. A ať si říká, kdo chce, co chce, léto je nejlepší někde na venkově. Jen málokdo dá přednost betonu a panelákům a trávení léta v přeplněném městě.
 
Jasné je ale každopádně jedno: léto je (nebo by aspoň mělo být) nejteplejším ze čtyř ročních období a zároveň má i nejdelší dny a nejkratší noci. To astronomické léto začíná letním slunovratem právě dnes, tedy 21. června, a končí podzimní rovnodenností, tedy 22. či 23. září.

Houpačky a kolotoče

Ale vraťme se k létu a pojďme si připomenout svátky, tradice, zvyky, pranostiky, prostě vše, co k pravému a nefalšovanému českému létu patří. Například prostřednictvím knihy Tradiční české LÉTO, která je navíc doslova prošpikována překrásnými ilustracemi fenomenálního českého malíře Josefa Lady. 
 
V této bohatě ilustrované knížce se (nejen) děti seznámí s meteorologickým létem, tedy s měsíci: červen, červenec, srpen. Kniha Tradiční české LÉTO připomene především dětem nejoblíbenější české svátky, tradice, zvyky a obyčeje, ale představí jim v plné kráse také nejznámější lidová říkadla a písničky, které neodmyslitelně k tradičnímu českému létu patří.
 
Víte například, jak je to s otvíráním studánek a kdo podle starých pověr může studánky vyčistit? A jak je to s jízdou králů, která dříve byla nedílnou součástí konce svatodušního období? Podívejme se ale také třeba na tradiční české jarmarky, trhy a poutě, na nichž byly lákadly pro děti především houpačky či kolotoče nebo turecký med, cukrová vata a perníková srdce.

Ucelený přehled

Kniha Tradiční české LÉTO přináší především pro malé děti ucelený přehled toho nejtradičnějšího českého léta, a to navíc v podání s krásnými ladovskými ilustracemi, které se nikdy neomrzí snad ani dospělým...

Svatojánská noc (23. června) byla oslavou letního slunovratu a slavila se vpředvečer svátku sv. Jana Křtitele. Tento noční čas byl od pradávna ve znamení magie a kouzel. Na kopcích se stavěly hranice z devíti druhů dřeva, hlavně jedlového. Tančilo se kolem svatojánských ohňů, které představovaly slunce. To bylo právě o letním slunovratu na obloze nejvýše, a mělo tedy největší sílu. Lidé tyto ohně přeskakovali, aby tím získali jejich moc a energii. Kdo přeskočil svatojánský oheň, ten měl zaručeno, že bude dlouho živ a zdráv.
 
… Tradiční trhy a jarmarky se v našich zemích konaly odpradávna. Lidová řemesla u nás měla vždy velkou tradici a umění našich řemeslníků bylo vyhlášené i daleko za hranicemi. Ne nadarmo se dodnes říká “zlaté české ručičky”. Dříve v podstatě nebyly žádné obchody, a když bylo potřeba něco koupit, muselo se jít na trh, na kterém se dalo sehnat v podstatě všechno…
 
… Nanebevzetí Panny Marie (15. srpna) - V tento den lidé oslavovali vynesení duše i těla Panny Marie do nebeské slávy. Jejímu nanebevzetí byla zasvěcena celá řada kostelů a na mariánských poutních místech se pravidelně konaly velké slavnosti. Legenda vypráví, že když se apoštol Tomáš opozdil na pohřeb Panny Marie a ostatní apoštolové ho přivedli k jejímu hrobu, tak bylo místo odpočinku neporušené a hrob byl prázdný...

(Tradiční české LÉTO, str. 31, 44, 53)

Kdo byl Josef Lada

Ilustrátor knihy Tradiční české LÉTO, Josef Lada (17. prosince 1887 v Hrusicích – 14. prosince 1957 v Praze), byl významný český malíř, ilustrátor, scénograf a spisovatel. Jako půlroční chlapec upadl na ševcovský nůž a poranil si oko. Přestože viděl kvůli tomu jen na jedno oko a chybělo mu prostorové vidění, stal se opravdovým velikánem především díky svým nádherným ilustracím a kresbám.
 
V kresbě byl samoukem, postupně si vyvinul osobitý styl s typickou silnou linkou a zaoblenými tvary postav. Kromě mnoha pohádek a knih pro děti, které sám napsal (k nejznámějším patří Kocour Mikeš a O chytré kmotře lišce), ilustroval především Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (pro Švejka nakreslil 1 339 kreseb) a další knihy Jaroslava Haška, Erbenovy a Drdovy pohádky a další.

Byl autorem výprav, scén a kostýmů k divadelním hrám i operám uváděným Národním divadlem a hlavním výtvarníkem úspěšného českého filmu Hrátky s čertem z roku 1956, natočeného podle stejnojmenné pohádkové divadelní hry Jana Drdy. Josef Lada vytvořil zhruba 400 volných obrazů a kolem 15 tisíc ilustrací.

Pár slov na závěr...

Kniha přibližuje nejznámější svátky, zvyky a obyčeje, ale také zde najdete známá lidová říkadla, pořekadla, pranostiky i oblíbené písničky, které patří k tradičnímu českému létu.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na celkem 16 kapitol. Grafickou úpravu a sazbu knihy Tradiční české LÉTO obstaral TypoText, s. r. o., a vydalo ji nakladatelství GRADA Publishing, a.s., pod značkou Bambook, v Praze v roce 2017. Tradiční české LÉTO navazuje na již dříve vydané publikace Tradiční česká ZIMA a Tradiční české JARO.
 
Kniha Tradiční české LÉTO je plná nejen krásných českých pořekadel, pranostik, popisu a vysvětlení nejznámějších svátků či žní, trhů, jarmarků a poutí, ale je doplněna oku lahodícími ilustracemi Josefa Lady, které jí dodávají ten pravý a nefalšovaný punc tradičního  českého léta. A přestože jde o knihu, která je určena především dětem, jistě nad ní zaplesá srdce leckterého dospělého. 
 
Na exkurs po známých českých obyčejích, zvycích, nejznámějších svátcích a pravém a nefalšovaném českém létu prostřednictvím pořekadel, pranostik, pověr či oblíbených písniček zve malé i velké čtenáře kniha Tradiční české LÉTO na 56 stranách, které jsou nádherně ilustrovány Josefem Ladou. Vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 21.6.2017 9:14 | karma článku: 23,35 | přečteno: 2650x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.