Sherlock Holmes trochu jinak. Zaplete se s Marxem a anarchisty

Fenomén Sherlock Holmes. I po 130 letech od doby, kdy se tento geniální detektiv z neméně slavné Baker Street dostal mezi čtenářskou obec poprvé, patří Sherlock Holmes k vůbec nejoblíbenějším detektivům.

Celé dílo z pera “Holmesova otce” - sira Arthura Conana Doyla - čítá 4 romány a 56 povídek. Od té doby ožil Sherlock Holmes, Dr. John Watson či největší Holmesův sok profesor James Moriarty a další i v románech dalších autorů, kteří si jej oblíbili. 

Slavný Sherlock Holmes - bydlící na londýnské Baker Street 221b v podnájmu u paní Hudsonové - je tak neustále “resuscitován” nejrůznějšími autory, a to nejen na stránkách nových knih, ale také na filmovém plátně či v rozhlasových hrách.

Svérázně pojatý příběh

Příkladem je i rozhlasová hra Davida Zane Mairowitze Sherlock Holmes a případ Karel Marx. Tento detektivní příběh s proslulou dvojicí Sherlock Holmes a Dr. Watson je opravdu netradiční. Po úvodním a zdařilém monologu Sherlocka Holmese přichází s prosbou o vyřešení případu neznámý muž, kterým není nikdo jiný než sám otec světového proletariátu Karel Marx.

Kdosi mu ukradl rukopis jeho celoživotního díla - slavného Kapitálu a požaduje výkupné pět tisíc liber. Holmes zpočátku neví, o koho jde, nicméně nakonec se do případu zakousne, podstupuje kvůli němu i nepříjemná setkání s anarchisty a… Více už ale přibližovat samotný děj nechci a nebudu.

Jde o velmi zvláštní, neotřelé a svérázné pojetí příběhu slavného a geniálního detektiva Sherlocka Holmese s poměrně nečekaným a o to překvapivějším koncem.

Nechybí ani housle

Režie rozhlasové hry Sherlock Holmes a případ Karel Marx se ujal Ivan Chrz, dramaturgii zajišťovala Jana Paterová. Průvodní slovo na obalu si na svá bedra vzal Hynek Pekárek, který v něm přibližuje posluchačům/čtenářům osobu samotného autora tohoto příběhu. 

Audiohru dokreslují jakoby jen v pozadí velmi dobře vybrané zvuky z reálného světa, ale také velmi příjemně na housle - u Sherlocka Holmese se není čemu divit, že - zahrané melodie.

Ale i samotné realistické zvuky vody, lidských kroků, lázní, otáčení stránek, střelby, dýky, která proniká do lidského těla, jsou velmi pečlivě vybrané, posluchače neruší, ale naopak mu lépe zprostředkovávají dramatičnost děje.

I s “málem” lze udělat hodně

Pro tuto rozhlasovou hru nebylo třeba najímat příliš velký počet interpretů. Přesto je na rozhlasové hře Sherlock Holmes a případ Karel Marx slyšet, že i s “málem” lze vytvořit hodně. 

Svých rolí se chopili například Viktor Preiss (v hlavní roli Sherlocka Holmese), Bohumil Klepl (Dr. Watson), Jiří Kačer (Karel Marx), Simona Postlerová (Eleonora Marxová), Ladislav Frej, Stanislav Lehký, Naďa Konvalinková, Petr Nárožný a další. 

Všichni interpreti ukázali, proč si je režiséři s oblibou vybírají. Všichni podali velmi dobré výkony, předvedli posluchačům uvěřitelné dialogy, Viktor Preiss se blýskl častými monology a myšlenkovými pochody Sherlocka Holmese, mnohdy “ve stavu opiovém”. 

“Svět je má představa. Neznám ani slunce, ani zemi, znám toliko oko, jenž to slunce vidí. Ruku, jež tu zem hmatá. Svět kolem mě je tu jen jako představa. A to znamená, že je tu jen ve vztahu k něčemu jinému, totiž k tomu, co tu představu vytváří. A to jsem já - Sherlock Holmes!”

(Úvodní monolog Sherlocka Holmese z rozhlasové hry Davida Zane Mairowitze Sherlock Holmes a případ Karel Marx)

Kdo je David Zane Mairowitz

Autorem rozhlasové hry Sherlock Holmes a případ Karel Marx je spisovatel, publicista, dramatik a překladatel David Zane Mairowitz. Narodil se v New Yorku v roce 1943 v rodině polských emigrantů. Studoval literaturu, filosofii a dramatické umění. V letech 1966 - 1982 žil v Londýně, kam původně přijel na pár měsíců jako student Kalifornské univerzity, ale nakonec tu strávil celých šestnáct let, než se usadil ve francouzském Avignonu.

Jako spisovatel publikoval řadu beletristických i dokumentaristických knih. Jeho divadelní hry byly uvedeny ve Velké Británii a v USA. Je pravidelným přispívatelem mnoha periodik, např. Harper's a The Sunday Times of London. 

David Zane Mairowitz soustředil od roku 1980 svou dramatickou tvorbu převážně na rozhlasové hry. Trvale spolupracuje s BBC. Znalost různých kulturních prostředí a jazyků mu otevírala dveře i do dalších evropských rozhlasů, pro které píše na objednávku rozhlasové scénáře, točí dokumenty i režíruje. Jeho hry uvedly kromě evropských rozhlasů i stanice v Izraeli, Jihoafrické republice, Seychelských ostrovech, Austrálii a Togu. 

Pár slov na závěr…

Otci světového proletariátu Karlu Marxovi kdosi odcizil rukopis Kapitálu. Kdo jiný ho může vypátrat než geniální detektiv Sherlock Holmes?

Rozhlasová hra Sherlock Holmes a případ Karel Marx má celkem tři části (s názvy Návštěvník, Tři strany, To není logické!). Celkový čas tohoto CD je 61 minut a 49 sekund. Nahrávku vydalo v roce 2017 vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis, a. s. 

CD nosič je graficky velmi zajímavě a nápaditě zpracovaný. Na jeho obalu jsou mimo obrysů postavy Sherlocka Holmese vyobrazeni Viktor Preiss, Bohumil Klepl a v neposlední řadě rovněž Karel Marx.

Jak je vidět i na tomto originálním příběhu slavného detektiva, Sherlock Holmes je nadále fenoménem a bezesporu bude nadále velmi zajímavým námětem pro nejrůznější autory. CD s rozhlasovou hrou Sherlock Holmes a případ Karel Marx mi k recenzi poskytlo vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis, a.s., za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 15.6.2017 14:13 | karma článku: 25,19 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.