Kdo položil Sovětský svaz? Ronald Reagan a Jan Pavel II.

Soupeření Spojených států amerických s bývalým Sovětským svazem vedlo k rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Opravdu tím studená válka skončila? Nebo trvá doposud? A kdo stál za pádem Sovětského svazu?

Studená válka je dnes vnímána jako už zažitý a všem známý terminus technicus. Obecně vzato se dá říci, že studená válka začala de facto tzv. jaltskou konferencí v únoru 1945. Na druhou stranu řevnivost mezi USA a Sověty začala možná mnohem dříve, někteří její začátek datují na zhruba dva roky po 2. světové válce.

Každopádně jde o téma, které se zdá být stále živé. Není se tak čemu divit, že je rovněž vděčným námětem pro autory nejrůznějších thrillerů, ať už knižních či filmových.

Chystá se msta

Příkladem je i další strhující román z pera amerického bestsellerového spisovatele Steva Berryho s názvem Čtrnáctá kolonie. A opět v něm najdeme i Berryho klasické hlavní hrdiny v čele s nepřemožitelným Cottonem Malonem, a to už pojedenácté. Tentokráte jde ale více než obvykle o týmovou práci “v čele” s externím spolupracovníkem špionážní agentury Magellan Billet. 

Nejen milovníci románů s Cottonem Malonem a jeho partičkou z Magellan Billetu budou moci od první do poslední stránky s napětím sledovat, jak dopadne, když se milovník starých časů z dob Sovětského svazu a jeho komunistických vládců rozhodne zničit největšího nepřítele. Toho, který stál za pádem Sovětů. Spojené státy americké.

A proč na to nejít rovnou likvidací čelných představitelů Spojených států amerických? Navíc v době blížící se inaugurace nového prezidenta USA, která už se počítá ne na dny, ale na pouhé hodiny. Plán samozvaného mstitele Alexandra Zorina je geniálně načasovaný. Když vše zvládne, Spojené státy se propadnou do totálního politického chaosu. Více z obsahu ale už tradičně neprozradím. Zbytek už je na samotných čtenářích.

Historie se špetkou fantazie

Nebyl by to Berry, aby i v thrilleru Čtrnáctá kolonie nebyly v ohrožení rovnou Spojené státy a jejich existence. Autor si opět neváhal vypůjčit do svého románu velké postavy historie, a to nejen americké. Ať už jde o prezidenta Ronalda Reagana, papeže Jana Pavla II. či Jurije Vladimiroviče Andropova.

“Mám problém,” ohlásil. “Někdo po mně střílí.”
Díky letitým zkušenostem zareagoval automaticky. Zahnul ostře doprava dolů a prudce klesal. Ovládat antonov bylo jako řídit osmnáctikolový kamión. Naklonil nos letadla ještě víc a přešel prakticky do střemhlavého letu. Muž, který mu letadlo předával, ho varoval, ať drží berany hodně pevně, a měl pravdu - vzpíraly se jako vzteklý býk, až všechny nýty vibrovaly. Střela prosvištěla kolem a uťala obě levá křídla. Celý trup se otřásl. Malone vyrovnal let a odhadl škodu. Z nosných ploch zbyl jen potah, kolem roztříštěných konců obnažených vzpěr hvízdal vzduch. 
Letadlo okamžitě začalo ztrácet stabilitu. 

Vtom se ozvalo lupnutí.
Motor zaškytal.
Malone pochopil, co se stalo. Vrtule už nevydržela nápor. Kontrolky se rozblikaly.
“Zasáhla mě střela země-vzduch,” odpověděl Stephanii. “Ztrácím nad letadlem kontrolu a jdu k zemi.”

(Steve Berry - Čtrnáctá kolonie, str. 29, 30)

Berry dokázal opět svým typickým způsobem přelouskat část velké historie, přidat k ní špetku koření ze své nevysychající studnice vědění a fantazie. Připravil tak čtenářům další akční thriller se zajímavou zápletkou a strhujícím dějem. 

Na druhou stranu může na čtenáře poněkud rušivě působit neustálé připomínání dřívější akce z Utahu (bez bližšího vysvětlení pro ty, kteří předchozí romány nečetli). Podobně - a to je zřejmě záležitostí překladu - v posledních Berryho románech čím dál častějších používání klišé (např. “Maloneovi bylo jasné, že lhali, až se jim od pusy prášilo.” - Čtrnáctá kolonie - str. 366)

Ale i přesto jde o další vydařený román z dílny bestsellerového autora. Odtrhnout se od této četby je od prvních stránek téměř “nad lidské síly”. Pokud jde o vymýšlení nejrůznějších konspiračních teorií, špionážních válek, a to vše v balení se skutečnými historickými souvislostmi, patří Steve Berry mezi elitu.

Kdo je Steve Berry

Autor knihy Čtrnáctá kolonie, Steve Berry, je velmi úspěšný americký bestsellerový spisovatel. Jeho knihy se překládají do desítek světových jazyků a vycházejí ve více než 50 zemích světa, ve kterých zaujímají přední místa v prodejních statistikách. 

Čeští čtenáři mohou dílo Steva Berryho znát prostřednictvím jeho deseti románů ze série Cotton Malone (Templářské dědictví, Alexandrijská knihovna, Benátská zrada, Rukopis Karla Velikého, Pařížská pomsta, Císařova hrobka, Jeffersonova šifra, Královský klam, Lincolnův mýtus a Hrozba patriotů), které u nás byly vydány už dříve. Mimo tuto sérii v tuzemsku vyšly Berryho romány Jantarová komnata, Rasputinovo proroctví, Třetí tajemství a Kolumbova záhada.

Všechna Berryho díla čtenáře dostanou svým napětím, historickými souvislostmi, záhadami, ale i akčností, konspiračními teoriemi a špionážní zápletkou. Díky thrilleru Templářské dědictví se Berry dostal na piedestal tohoto žánru po bok například Dana Browna. Ten se právě o Templářském dědictví vyjádřil pochvalně, když řekl, že “tato kniha naprosto splňuje mé (Brownovy) představy o skvělém románu”

Berry byl přitom během prvních 12 let svého psaní celkem 85krát odmítnut nakladateli, než mu nakladatelství Ballantine vydalo v roce 2003 Jantarovou komnatu. Ta následně několik týdnů figurovala na americkém žebříčku nejprodávanějších knih. A Berryho tempo je impozantní - jedna kniha ročně!

Slovo závěrem…

Čtrnáctá kolonie je už 11. kniha ze série Cotton Malone, která pochází z pera bestsellerového spisovatele Steva Berryho.

Steve Berry “vzal” čtenáře na exkurs na Sibiř, do USA i do Kanady a do světa “obnovené” studené války prostřednictvím příběhu rozepsaného na 576 stranách knihy Čtrnáctá kolonie. Tento další román Steva Berryho, v pořadí již 11. ze série Cotton Malone, opět nepostrádá na zajímavosti a potřebné dávce napětí.

Z anglického originálu THE 14th COLONY, vydaného nakladatelstvím Hodder & Stoughton v Londýně roku 2016, přeložila knihu do češtiny už tradičně Hana Pernicová. Knihu vydalo nakladatelství DOMINO v Ostravě v květnu v roce 2017. 

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha rovněž autorovo věnování, poděkování a na závěr ještě poznámku autora. Ústřední děj thrilleru Čtrnáctá kolonie je rozdělen na celkem 79 kapitol, kterým předchází ještě prolog. Některé kapitoly ve svém úvodu mají ještě i údaj o čase a místě jejich konání. 

Vázanou knihu s přebalem i její elektronickou verzi mi k recenzi poskytlo nakladatelství DOMINO, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 8.6.2017 14:13 | karma článku: 28,00 | přečteno: 959x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.