Tomáš Králíček

Protektorátem po stopách parašutistů

6. 04. 2017 13:35:08
Protektorát Čechy a Morava. Doba, kdy se národ dělil na hrdiny a kolaboranty. Bojovníků za národ, zemi a budoucnost bylo naštěstí více. Potřebovali je i parašutisté. Přes obrovské riziko se našly stovky lidí ochotných jim pomáhat.

Od dubna 1941 do května 1945 bylo ve třech vlnách realizováno celkem 38 výsadků tvořených 102 muži. Většina skupin směřovala na území Protektorátu Čechy a Morava, jiné měly za operační prostor určeno Slovensko, Jugoslávii, Francii nebo Itálii.

Původním plánem Zvláštní skupiny D bylo 46 operací, kterých se mělo aktivně zúčastnit 121 parašutistů. Úkoly výsadkářů byly nejrůznější, předáním úkolů od exilové vlády počínaje a úkoly bojovými konče. Všechny výsadky musely být dobře naplánovány a musely mít zajištěno velké množství spojenců/podporovatelů v operačním prostorech.

Pojďme do protektorátu za parašutisty

A právě touto tematikou se zabývá kniha Pavla Šmejkala Protektorátem po stopách parašutistů s podtitulem Vojáci - odbojáři - památníky. Tento velmi obsáhlý průvodce provede čtenáře po místech, které jsou spojeny s výsadky parašutistů na území Protektorátu Čechy a Morava. Nejde ale pouze o obce, města či celé oblasti, čtenář se dozví něco i o samotných parašutistech, domácích odbojářích, ale také o kolaborantech a nacistech.

Tento průvodce Pavla Šmejkala umožňuje čtenářům podívat se do míst, která jsou spojena s činností československých vojáků, příslušníků výsadkových operací Zvláštní skupiny D vyslaných z Velké Británie na území Protektorátu Čechy a Morava mezi lety 1941 a 1945. Zároveň ale seznamuje čtenáře s domácími pomocníky parašutistů. Hlavní roli v tomto ohledu sehráli především sokolové a příslušníci předválečné armády, kteří zůstali na území protektorátu.

Vzhledem k tomu, že jde o průvodce, nechybí samozřejmě před jednotlivými kapitolami knihy Protektorátem po stopách parašutistů ani potřebné mapy oblastí, které jsou následně blíže popisovány. Každá adresa je očíslována a zanesena do mapy, což případným “výletníkům” velmi usnadňuje jejich pohyb po stopách parašutistů.

Přehledně...

U většiny obcí v knize Protektorátem po stopách parašutistů zmíněných je uveden nejen její současný název, ale rovněž tehdejší - pokud byl jiný - a také název německý. Stejně řešeno je to v průvodci i se jmény ulic.

V poznámkách pod čarou na jednotlivých stránkách průvodce jsou navíc odkazy na archivní materiály, doplňující informace a zajímavosti. V rámci jednotlivých kapitol upřednostnil autor řazení míst tak, aby v rámci kraje byla případná cesta zájemce po těchto historických místech co nejlogičtější a nejoptimálnější, nikoli podle chronologie jednotlivých výsadků či abecedně.

V průvodci Protektorátem po stopách parašutistů nalezneme osudy lidí, na které bychom neměli rozhodně zapomenout. Některé jsou už všeobecně známé, jiné třeba méně. Řada z nich parašutisty podporovala rozličnými způsoby, někteří ubytováním a stravou, jiní oblečením, sháněním dokladů, ukrýváním zbraní... Našli se i tací, kteří po prozrazení neváhali použít zbraň proti gestapu. A postavit se nacistům se zbraní v ruce už vyžadovalo až neuvěřitelnou dávku odvahy.

Tisíce adres

Kniha obsahuje více než dvě tisícovky adres, především pražských, navíc nepostrádá ani velké množství především dobových fotografií, dokumentů a dalších materiálů, například potravinových lístků, filmových plakátů apod.

Autor odvedl opravdu precizní práci. Je evidentní, že se musel probírat obrovským množstvím nejrůznějších materiálů, procházet archivy, ale i samotná místa. Vzhledem k některým podobným popisům míst a osob, fotografiím a materiálům těžil ale zřejmě i ze společné práce na předchozím průvodci (Anthropoid), na němž pracoval společně s Jiřím Padevětem.

Kniha Protektorátem po stopách parašutistů s podtitulem Vojáci - odbojáři - památníky je další z řady již publikovaných průvodců. Podobnou tematikou se zabývá i publikace Anthropoid - průvodce, kterou napsali společně Jiří Padevět a Pavel Šmejkal, či kniha Jiřího Padevěta Průvodce protektorátní Prahou s podtitulem Místa - události - lidé nebo knihy Krvavé léto 1945: Poválečné násilí v českých zemích, Krvavé finále: Jaro 1945 v českých zemích.

Co lze také říci

Autor průvodce Protektorátem po stopách parašutistů, Pavel Šmejkal, je český novinář a publicista. Vystudoval český jazyk a pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Později působil jako redaktor či editor v odborném týdeníku Strategie a v Lidových novinách. V současné době je šéfredaktorem měsíčníku 21. století.

Průvodce Protektorátem po stopách parašutistů s podtitulem Vojáci - odbojáři - památníky vezme své čtenáře na exkurs do dob nacistické okupace v Protektorátu Čechy a Morava a provede jej po stopách parašutistů prostřednictvím 1127 stran, na kterých popisuje důležitá místa, události a lidi této doby.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je tato kniha rozdělena na celkem 13 kapitol, které jsou sestaveny podle jednotlivých krajů dnešní České republiky. Do průvodce není zahrnut pouze dnešní Karlovarský kraj, jehož území tehdy nepatřilo do protektorátu, ale po Mnichovu bylo začleněno přímo do Velkoněmecké říše. Mimo úplně úvodní poznámku, nechybí v závěru seznam zkratek, poděkování, prameny a literatura, jmenný, dále místní a věcný rejstřík.

Pár slov na závěr...

Přestože (nebo spíš právě proto) jde o velmi dobře promyšleného a zpracovaného průvodce protektorátem po stopách parašutistů, z něhož sálá historie a tehdejší genius loci na každé jeho stránce, nejde o knihu před spaním či na jeden zátah. Průvodce je koncipován tak, aby mohl skutečně sloužit jako průvodce. Aby si jím člověk mohl listovat a projíždět/procházet po místech v ní popisovaných.

Formát knihy má rozměry 170 × 240 mm a je poměrně velmi hodně těžký. Obálku a grafickou úpravu průvodce Protektorátem po stopách parašutistů navrhl a sazbu si vzal na svá bedra Robin Brichta. Knihu vydalo Nakladatelství Academia v Praze v roce 2016.

Průvodce Protektorátem po stopách parašutistů s podtitulem Vojáci - odbojáři - památníky je koncipován velmi srozumitelně, jasně, přičemž obsahuje velké množství zejména dobových fotografií, mapy či zajímavé dokumenty. Obrázek o něm si už ale následně udělejte každý sám. Vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Academia, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | karma: 30.15 | přečteno: 711 ×
Poslední články autora