Drobná havěť - žije tu s námi, je otravná i potřebná

S drobnou havětí je třeba seznamovat i ty nejmenší. Proč? Je dobré, aby děti věděly, že tu s námi žijí i tzv. bezobratlí. Prťaví, otravní, ale na druhou stranu i potřební živočichové, kteří mohou být mnohdy i nebezpeční.

Jsou bezobratlí, nemají páteř. Přesto - nebo naopak právě proto - dokáží lidem mnohdy řádně ztrpčovat život. Ano, řeč je o bezobratlých živočiších, kterých je kolem nás neustále mnoho. Přestože si jich mnohokrát ani nevšimneme. Ale i oni mají své místo na planetě Zemi. I oni mají své nezastupitelné úkoly.

I proto není od věci seznamovat s nimi i malé děti, vysvětlovat jim, co malinkatého to leze na zahradě kolem naší nohy, co to tu bzučí, že včelky nám mohou bodnout žihadlo, když je ohrožujeme, a jakou úlohu na tomto světě takoví malí, zdánlivě nepotřební a nenápadní tvorové vlastně mají.

To jsou bezobratlí, seznamte se

A právě obrovské říši malých tvorů, s nimiž chtě nechtě žijeme v přírodě i ve městě, se věnuje kniha Yuvala Zommera Velká kniha drobné havěti s podtitulem Brouci, mouchy, žížaly a jiné potvůrky

Malí čtenáři (případně i ti velcí - rodiče, babičky, dědečkové, tety, strejdové, starší sourozenci…) v ní naleznou nejrůznější kratší a snadno pochopitelné informace o našich bezobratlých spolubydlících, jejich popis, co dělají, v čem jsou užiteční, v čem jsou nebezpeční a komu, čím se živí a podobně. 

Jestlipak víte, jak si mezi sebou povídají mravenci a jak dlouho žijí? Mám pro vás malou ukázku, jejíž obsah třeba některé překvapí…

“Když se potkají dva mravenci, sdělují si zprávy prostřednictvím tykadel, kterými se dotýkají. … Mravenci sledují pachovou stopu zanechanou svými předchůdci na cestě za potravou nebo do mraveniště. … Mravenčí královna je matkou všech obyvatel mraveniště. Většina mravenců žije kolem 90 dnů, ale královna až 15 let!”

(Yuval Zommer - Velká kniha drobné havěti, str. 20, 21)

Věděli jste, že …?

Kniha Yuvala Zommera Velká kniha drobné havěti je plná autorových svérázných a pro něj typických ilustrací, které jsou Zommerem svým pojetím nahlíženy jakoby z dětské perspektivy, z dětského pohledu. Dětem se možná právě proto velmi líbí, zatímco leckterý dospělý si může zvykat na autorův styl ilustrací třeba i déle (jako třeba já).

Velká kniha drobné havěti odpovídá na nejrůznější dětské “co, kdo, proč” a přináší dětem velmi zajímavou textovou i ilustrativní formou základní představení říše bezobratlých živočichů. Za jakýsi bonus považuji autorův cit “pro věc” a snahu zapojit malé čtenáře (nebo menší posluchače) do “zápalu boje” spoustou jednoduchých hádanek.

“Proč se ty potvůrky drží v domech? Ze stejného důvodu jako ty. Je tam teplo, sucho a dostatek jídla - to znamená pohodlný život. … Šváb sežere cokoliv. Švábi hlavně v noci slídí po domě a sežerou všechno, na co narazí: třeba i papír, mýdlo nebo krém na boty! … Roztoči požírají odumřelou kůži. Spolu s vámi žijí v bytě miliony drobných roztočů. Živí se prachem vzniklým z drobných částeček odumřelé kůže.”

(Yuval Zommer - Velká kniha drobné havěti, str. 52, 53)

Co lze také říci

Autor knihy Velká kniha drobné havěti s podtitulem Brouci, mouchy, žížaly a jiné potvůrky, Yuval Zommer, je britský ilustrátor a autor vysoce ceněných dětských knih. Původně kreativní ředitel v mnoha předních reklamních agenturách vystudoval London’s Royal College of Art.

Je autorem například One Hundred Bones and One Hundred Sausages či The Big Book of Beasts (vychází tento měsíc v londýnském nakladatelství Thames & Hudson) i dalších bohatě ilustrovaných a následně oceňovaných knih pro děti.

Na exkurs do obrovské nikde nekončící říše malých tvorečků, s kterými žijeme na naší planetě, zve čtenáře kniha Yuvala Zommera Velká kniha drobné havěti s podtitulem Brouci, mouchy, žížaly a jiné potvůrky na 64 stranách. 
 
Kromě základních informací (obsahu, kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha ještě odpovědi na otázky z knihy, slovníček (např. o těle hmyzu, potravě či vývojových stádiích), rejstřík a velmi stručné autorovo věnování. Kniha je dále rozdělena na celkem 26 kapitol, přičemž každá se věnuje určitým malým tvorečkům z názvu, případně z určitého místa (domova, zahrady…). Jde o větší knižní formát (23 x 34 cm).

Slovo závěrem...

Bohatě ilustrovaná kniha se spoustou zajímavých informací a perliček ze života malých bezobratlých tvorečků.

Celá kniha je navíc velmi bohatě ilustrovaná samotným autorem, který se na drobnou havěť žijící okolo nás snaží evidentně dívat dětskýma očima. Jeho průvodní ilustrace jsou opravdu velice svérázné. Autor přidal malým čtenářům ještě jeden úkol navíc, kdy mají hledat na 15 místech knihy “jednu mouchu”.

Z anglického originálu The Big Book of Bugs vydaného v Londýně v roce 2016 nakladatelstvím Thames & Hudson přeložil knihu do češtiny Tomáš Kapic. Knihu vydalo Nakladatelství Slovart, s.r.o., v Praze v roce 2016.

Z knihy Yuvala Zommera Velká kniha drobné havěti s podtitulem Brouci, mouchy, žížaly a jiné potvůrky se především ti nejmenší mohou dozvědět velké množství zajímavých informací a perliček ze života bezobratlých. Obrázek si udělejte každý sám. Bohatě ilustrovanou (i na samotné vazbě) vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Slovart, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 30.3.2017 8:35 | karma článku: 20,52 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.