Tomáš Králíček

Dítě je šťastné jen tehdy, pokud je šťastný i rodič

16. 02. 2017 8:26:18
Záměrně jsem v titulku použil slova klasika. Dítě opravdu nemůže být šťastné v domácnosti, kde štěstí a radost nečiší z jeho rodičů. Tak pojďme našim nejmenším podat pomocnou ruku (případně prstík) a pomozme tím i dospělým.

Znáte to, když slyšíte od maminek na procházce nebo na hřišti: “A on se ti ještě neumí v osmi měsících sám posadit? To už by měl, to je divné.” V tu chvíli možná asi každá maminka “na té druhé straně” vidí rudě.

V tu chvíli vás možná napadají nejrůznější myšlenky, ať už ve smyslu “ta je chytrá jak rádio”, nebo ve smyslu paniky, že je to vážně divné, co když... Nevěšte hlavu, maminko... Každé dítě je jiné, každý je přece originál!

A úkolem rodičů není panikařit, ale naopak podporovat a snažit se skryté schopnosti jejich miláčků postupně probouzet “ze sladkého nevědomí”. Základem tedy je, že když je šťastný rodič, je šťastné i dítě!

Podpora psychomotorického vývoje

A právě rozvoji schopností, tvořivosti a představení nejrůznějších her pro ty nejmenší se věnuje i řada publikací. Příkladem může být kniha Hrajte si každý den - 365 aktivit pro děti do jednoho roku. Ta je opravdu velmi inspirativní a optimisticky laděná.

Čtenáři v ní naleznou nejrůznější zábavné hry a cvičení, které podporují psychomotorický vývoj nejmenších človíčků ve věku do 12 měsíců. Ty vám v mnohém mohou pomoci v přirozené snaze o rozvoj schopností a dovedností vašeho miláčka.

Je samozřejmě na čtenáři/čtenářce, zda zkusí knihu využívat postupně od narození nového človíčka, nebo jestli to zkusí na vlastní pěst s občasným nalistováním příslušného věku dítěte. Tato kniha je každopádně vhodným průvodcem světa miminek, jejich her a zábavy.

Létající veverka

Kniha Hrajte si každý den - 365 aktivit pro děti do jednoho roku je navíc plná bezvadných rad, tipů na probuzení tvořivosti mimča, ale také básniček a říkadel či krásných fotografií a obrázků. Dozvíte se v ní také třeba to, jak se vyrábí plaketa s otiskem nožiček vašeho malého miláčka. A jak se vyrábí velké rodinné fotoalbum?

Víte třeba co znamená, když se jde do hry “koulela se brambora”? Chcete se dozvědět, co je například “létající veverka” a jak se dělá? Jakou básničku při ní budete svému dítku předříkávat a do jakého věku je zařazena? Dobrá, věk pět měsíců a básnička:

“Veverka čiperka sedí v rudém kožíšku,

ráda jí jadérka ze šišek a oříšku,

skoč, veverko, skoč, s námi se zatoč!"

(Hrajte si každý den - 365 aktivit pro děti do jednoho roku, str. 93)

Zábava, kterou doplňují i recepty

Jen se nedivte, že trochu nekoresponduje básnička s textem a popisem toho, jak se létající veverka dělá. Tam je “rychle se zatoč” a navíc je v popisu správně “skoč, veverko, skoč”. Sem tam narazíte na nějaké drobnosti, nad kterými ale rádi mávnete rukou.

Ani tyto drobnosti totiž nemohou pokazit velmi dobrý dojem z této knihy, při níž si můžete užít opravdu skvělou zábavu. Ať už v kruhu rodinném, nebo i jen ve dvojici s vaším mimčem. V knize jsou navíc místy i vhodné recepty na nejrůznější “ňamky”, například na mandarinkové želé či mango nanuky, ale můžete si dát také pečenou zeleninu.

Nutno podotknout, že o zábavu máte s vaším prckem postaráno. Když pak zkusíte ještě i nějaké ty tipy z knihy Hrajte si každý den - 365 aktivit pro děti do jednoho roku, může se z vaší koupelny stát třeba i nebezpečné území. Především tehdy, kdy vaše dítě pochopí, že větší “legranda” je vodu lít z vany než na vlastní nožičky ve vaně.

Co lze také říci

Na exkurs do prvního roku života malého dítěte a nejrůznějších her vhodných pro miminko v jednotlivých měsících (či jejich rozmezí) zve čtenáře kniha Hrajte si každý den - 365 aktivit pro děti do jednoho roku na 256 stranách. Doporučené hry a podpora vývoje jsou popisovány podle vývoje a schopností malého človíčka včetně vysvětlení, co by v jakém měsíci života mělo miminko umět a zvládat.

Kromě základních informací (obsahu, kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha ještě před “samotným hraním” úvodní slovo, vysvětlení, jak se má kniha používat a grafické znázornění toho, co by v jakém měsíci mělo miminko zvládat.

Kniha je dále rozdělena na celkem 12 kapitol podle věku dítěte (0-1 měsíc, 1-2 měsíce, 2-3 měsíce...). Na závěr knihy následují zdroje, rejstřík a poděkování. Jde o menší knižní formát (14,7 x 19,2 cm).

Slovo závěrem...

Z anglického originálu Baby Play for Every Day vydaného nakladatelstvím Dorling Kindersley Limited v roce 2015 ve Velké Británii přeložila knihu do češtiny Marie Pásková. Knihu vydalo Nakladatelství Slovart, s.r.o., v Praze roku 2016.

Doporučuji nejen všem čerstvým či nastávajícím rodičům, ale také třeba babičkám, dědečkům, tetičkám a strýčkům, aby si knihu Hrajte si každý den - 365 aktivit pro děti do jednoho roku určitě pořídili a zkusili se věnovat těm nejmenším podle jejích rad.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Myslím, že tato kniha může být zajímavá opravdu pro každého, a to naprosto bez rozdílu pohlaví a věku. Primárně je ale samozřejmě určena především rodičům malinkatých človíčků. :-) Vázanou a vhodně a bohatě fotografiemi a obrázky doplněnou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Slovart, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | karma: 21.47 | přečteno: 565 ×
Poslední články autora