Tomáš Králíček

“Měli bychom se přestěhovat,” šťouchla Čechová do Čecha. A vzniklo Česko!

25. 01. 2017 9:03:08
Snad každý Čech - vyjma těch nejmenších - zná pověst o tom, jak vzniklo Česko. Ale co když to bylo jinak? Co když za vším stála žena? Třeba Čechová šila do Čecha tak dlouho, až našel nové území a založil Česko...

Historie a její vyprávění není jen a pouze o holých faktech, o skutečných událostech a rozhodně není nezáživná. Zvláště oblíbené jsou zejména u dětí nejrůznější převyprávění a především pak pověsti a legendy, které mají pohádkový charakter.

A je vlastně téměř jedno, jestli si je děti budou číst samy, případně je budou těm mladším předčítat rodiče. Nejde přitom pouze o požitek z četby/poslechu, zábavu, poučení, o rozlišování dobra a zla, rozšiřování slovní zásoby a daru řeči, ale také o osvojení si schopnosti soustředění a vnímání. To vše se totiž dětem s postupujícím věkem bude hodit čím dál více.

Svérázně a vtipně pojaté pověsti

A jestliže hledáte pro své ratolesti knihu, která by je mohla zaujmout, byla by svým charakterem, pojetím blízká pohádkám, ale rovněž by se dala řadit mezi populárně naučnou literaturu, pak by se dalo sáhnout například po knize Staré pověsti české pro děti.

Dvojice Michal Vaněček a Václav Ráž se rozhodla v knize Staré pověsti české pro děti poměrně svérázným způsobem převyprávět a “přemalovat” obecně známé pověsti. Jejich kniha je inspirována literárními díly Aloise Jiráska, Sofie Podlipské a Adolfa Weniga. A nutno podotknout, že toto moderní pojetí rozhodně není špatné. Ba naopak. A dokonce se líbí i menším dětem, přestože nakladatelství Grada knihu oficiálně řadí mezi literaturu pro děti od 8 let.

Jde o skutečně krásně převyprávěné pověsti do formy alá pohádky a vtip, který rozesměje velmi často i dospělé čtenáře. Pověsti jsou čtenáři předkládány naprosto srozumitelným a moderním jazykem dnešní doby. Děti tak nemají problém se při čtení bezproblémově orientovat v příbězích, které jsou jim “tlumočeny”. Zajímavé a netradičně pojaté ilustrace s mnohdy moderními prvky a vtipem knihu Staré pověsti české pro děti rovněž vhodně doplňují.

“Kdybyste hodně dávno, ale opravdu hodně dávno, tak někdy kolem roku 600, vyšli z Ostravy na sever a šli několik dní, došli byste k starým slovanským kmenům v zemi, která se nazývala Charvátská. Našli byste stará roubená stavení, pole, dobytek a kouřící komíny. Ale taky vše zpustošené nájezdy loupeživých kmenů odněkud z dalekých východních zemí.

“Už není pomalu z čeho vařit,” bouchla vařečkou o stůl paní Čechová a dala si ruce v bok.

Čech právě po těžkém dni dosedl ztěžka za stůl a chystal se vyslechnout hromobití, které se začalo snášet na jeho hlavu.

“Jsme mírumilovný rod a to máme za to,” nepřestávala láteřit Čechová, zoufalá z toho, že už poněkolikáté jim loupeživí Hunové ukradli většinu zásob.

...

“Měli bychom se přestěhovat,” šťouchla Čechová do manžela, který přemýšlel, zda ji ta samomluva přejde, nebo zda bude potřeba konat historické činy. (Staré pověsti české pro děti, pověst O praotci Čechovi, str. 5)

Kdo jsou Michal Vaněček a Václav Ráž

Kniha Staré pověsti české pro děti pochází “z dílny” dvojice Michal Vaněček a Václav Ráž. Michal Vaněček je autorem povídek a pohádek, přestože jsou jeho hlavní profesí informační systémy, kdy vede IT firmu. Věnuje se ale také nadační a charitativní činnosti.

Michalu Vaněčkovi vyšlo už pět knih povídek a řada knížek a CD pro děti. Vydávání knížek se věnuje i v rámci Nadace T-SOFT ETERNITY. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na 30 knižních titulech a CD.

Václav Ráž, ilustrátor knihy Staré pověsti české pro děti, je kreativní výtvarník, ilustrátor, kreslíř a fotograf. Je členem České unie karikaturistů. Kreslil například do Čtyřlístku komiks Vilém a Bubál, komiks do Mateřídoušky, Mladé fronty a dalších. Nejraději se věnuje právě tvorbě pro děti a na svém kontě má již několik velice úspěšných knih pro malé čtenáře.

Co lze také říci

Na příjemnou procházku po starých pověstech a do příběhů našich předků v pohádkovém balení čtenáře pozvala dvojice Michal Vaněček a Václav Ráž prostřednictvím knihy Staré pověsti české pro děti rozepsané na 96 stranách.

Kniha je dle informací na e-shopu nakladatele určena především malým čtenářům od 8 let (na obalu knihy samotné je uvedeno od 7 let), přesto ale tato bohatě ilustrovaná kniha plná kouzelných pověstí dokáže pohladit leckteré srdce a duši menších dětí či dospělého čtenáře natolik, že se od ní bude těžké odtrhnout opravdu pro každého.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) naleznete v knize hned po jejím otevření (a opakování je matka moudrosti, takže i v jejím závěru) mapu České republiky s kouskem Slovenska (kvůli pověsti o Jánošíkovi), na níž jsou vyznačena místa, kde se jednotlivé pověsti odehrávají. Hlavním jádrem celé knihy jsou ale samozřejmě samotné pověsti, kterých je celkem 19.

Slovo závěrem...

Knihu Michala Vaněčka Staré pověsti české pro děti bohatě doplňují moderním stylem pojaté barevné ilustrace Václava Ráže v humorném balení. Právě Václav Ráž si vzal na starosti i návrh obálky. Knihu vydalo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., pod značkou Bambook, v Praze v roce 2016.

Doporučuji všem čtenářům, kteří mají rádi nejrůznější staré pověsti a legendy, případně dospělým s malými dětmi, aby si knihu Staré pověsti české pro děti určitě přečetli. A ještě jeden tip na závěr - u nás doma měly opakovaný úspěch především pověsti Krok a jeho dcery, O Bivojovi či například Faustův dům. ;-)

Obrázek si už ale následně udělejte každý sám. Tato kniha ale každopádně může být zajímavá naprosto pro každého čtenáře bez rozdílu věku. Její další nespornou výhodou pak byl vtip a kratší rozsah převyprávěných pověstí. To jistě ocení nejen prvočtenáři, ale mnohdy také rodič při čtení ratolestem před spaním. :-) Vázanou a bohatě ilustrovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | karma: 23.32 | přečteno: 588 ×
Poslední články autora