Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozkaz z Berlína: Odstraňte Churchilla!

Druhá světová válka nebyla jen o válčení a bojích. Velmi důležitá byla i role špionů. Mnohdy šlo ale o agenty dvojité. A jeden takový dostal jasný úkol od Reinharda Heydricha - zlikvidovat britského premiéra Winstona Churchilla

Usednutí Winstona Churchilla do křesla britského ministerského předsedy 10. května 1940 znamenalo pro nacistické Německo mnohem více komplikací, než za “vládnutí” Churchillova předchůdce Nevilla Chamberleina. Právě Churchill vystoupil už 13. května 1940 ve sněmovně se svým slavným projevem „o krvi, dřině, potu a slzách“.

A v prvním roce a půl Churchillova premiérování stála Británie proti Německu a Itálii de facto zcela osamocena. Hitler a jeho nejbližší spolupracovníci se domnívali, že právě bez Winstona Churchilla sídlícího na adrese Downing Street 10 by Británie s Německem uzavřela mír.

Na perutích bombardérů

A právě kolem této myšlenky a tématu se točí například thriller Simona Tolkiena Rozkazy z Berlína. Jde o knihu na pomezí především špionážního thrilleru a detektivky. Přestože jde o takovouto de facto mnohožánrovou záležitost, finální podoba má skutečně vysokou úroveň.

Prostřednictvím Tolkienovy knihy se podíváme do zákulisí válečné špionáže, vyšetřování vraždy v době 2. světové války, do vysoké politiky té doby, ale rovněž do Berchtesgadenu a Berlína, za Reinhardem Heydrichem či Adolfem Hitlerem.

Celá kniha se také “nese na perutích bombardérů”, kdy je Londýn dnem i nocí bombardován německými vzdušnými silami. A když pak dvojitý agent uvnitř britské tajné služby MI6 dostane rozkaz z Berlína, je jasno - Winston Churchill musí zemřít!

Umím ten problém vyřešit

“A bez Churchilla by Britové uzavřeli mír. Tak jste to myslel?”“Ano.”“Inu, nejspíš máte pravdu,” přitakal Hitler a pokýval hlavou. “Tahle válka je nesmyslná pro ně i pro nás. Jak vždycky říkám - já jsem přítel Anglie. Ve světě je dost místa pro ně i pro nás. Všichni jsme árijci. Jenže Churchill to nechce slyšet. Je to největší spojenec bolševiků. Vsadím se, že Stalin má doma v ložnici fotku toho vypaseného Winstona a každý večer ji líbá společně s těmi svými špinavými ikonami.”Vzduch prořízl Hitlerův ostrý smích, ale hned se zase vrátil k tichému vážnému tónu, jakým mluvil předtím. “Co se mi tím snažíte naznačit, Reinharde?” zeptal se. “Nemluvte v hádankách.”Heydrich se zhluboka nadechl chladného horského vzduchu. Cítil, jak mu pod uniformou tluče srdce a zmocňovala se ho závrať, která nijak nesouvisela s nadmořskou výškou. Instinktivně poznal, že přišla jeho příležitost. Díky zásluze na atentátu na Churchilla by se mohl stát Hitlerovým zástupcem. Kdyby Anglie odstoupila z války, Heydrich by uspěl tam, kde Göring, generálové i admirálové selhali.“Myslím, že ten problém umím vyřešit,” pronesl tiše. “Dokážu odstranit Churchilla z celé rovnice.” - (Simon Tolkien - Rozkazy z Berlína)

Studium pramenů

Hitler s Heydrichem věří, že vraždou Winstona Churchilla zvrátí průběh války a že Anglie po odstranění Churchilla uzavře s Německem mír. A proč tedy nevyužít nabízenou šanci? Agent britské tajné služby MI6 přece tvrdí, že to dokáže.
Příběh se zamotává, když bývalého šéfa MI6 Alberta Morrisona někdo shodí přes zábradlí před jeho londýnským bytem. Vše vidí jeho dcera Ava. Tedy až na otcova vraha, kterému se podaří uprchnout. A zatímco inspektor Quaid ze Scotland Yardu za vraždou vidí rodinnou při, jeho asistent konstábl Trave pochybuje.

Více už z obsahu ale neprozradím. :-) Z thrilleru Rozkazy z Berlína je zcela patrné, že Simon Tolkien věnoval poctivému studiu historických pramenů skutečně čas. Nechybí totiž ani pár perliček typu, že Winston Churchill “rád” sledoval bombardování Londýna ze střech úředních budov...

Kdo je Simon Tolkien

Autor knihy Rozkazy z Berlína, Simon Mario Reuel Tolkien (*1959), je úspěšný britský advokát a spisovatel. Je vnukem světoznámého autora Pána prstenů Johna Ronalda Reuela Tolkiena a synem Christophera Tolkiena, který po smrti svého otce připravil k vydání do té doby nepublikovaná díla J. R. R. Tolkiena.

Zatímco advokátem se specializací na trestní právo se stal Simon Tolkien v roce 1994, svou spisovatelskou dráhu započal v lednu roku 2000. Se svou první knihou, kterou označoval za černou komedii, však neuspěl a vydána mu nebyla.

Motiv boje dobra se zlem je jediným stěžejním tématem, které mají knihy Simona a jeho dědečka společné. Stejně tak tomu je i v thrilleru Rozkazy z Berlína. Jde o poslední díl čtenářsky úspěšné trilogie s hlavním hrdinou inspektorem Travem, v němž se autor vrací v čase zpět k případu, kterým detektivova kariéra začíná.

Co lze rovněž říci

Simon Tolkien vzal své čtenáře na exkurz do Británie a nacistického Německa do období 2. světové války prostřednictvím strhujícího thrilleru rozepsaného na 352 stranách knihy Rozkazy z Berlína.

Autor tímto thrillerem a jeho velmi napínavým dějem čtenáře jednoznačně připoutá a zcela pohltí.  Navíc dokáže mimo tohoto napínavého děje předložit i dobovou atmosféru válečného Londýna roku 1940 včetně dokonale vykreslených profilů jednotlivých ústředních postav.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na jakýsi prolog s názvem Září 1940 Na vysokých místech (dělí se na čtyři kapitoly), po němž následují dvě části (Vražda a Atentát) rozdělené na celkem 23 kapitol. Poté následuje prolog s názvem Berchtesgaden. Nechybí ale samozřejmě ani krátké autorovo věnování a poděkování.

Závěrečné slovo…

Strhující thriller z období 2. světové války. Dvojitý agent britské tajné služby MI6 má za úkol zavraždit Winstona Churchilla.

Z anglického originálu Orders From Berlin, vydaného nakladatelstvím HarperCollins Publishers Ltd. v roce 2012, přeložila knihu do češtiny Irena Steinerová. Návrhu a grafického zpracování obálky se ujala Michaela Treuerová. Knihu Simona Tolkiena Rozkazy z Berlína vydalo Nakladatelství KNIHA ZLÍN, s. r. o., v roce 2016.

Tolkienův thriller Rozkazy z Berlína za přečtení bezesporu stojí. Doporučuji jej pak především těm, kteří mají rádi politiku, historii či konkrétně období 2. světové války.

Obrázek si už ale následně udělejte každý sám. :-) Za sebe ale mohu říci, že je kniha napsána velmi poutavým stylem, svižným tempem a opravdu dobře se čte. E-knihu mi k recenzi poskytl portál e-bux.cz, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 11.1.2017 9:03 | karma článku: 26,82 | přečteno: 659x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.