Tradiční česká zima, skotačící děti, bílé Vánoce a… Josef Lada

Chybí vám opravdová zima s hromadou sněhu, skotačícími a vysmátými dětmi a tradicemi, které k pravé české zimě patří? Když zima vypadá tak, jak ji viděl ve svých ilustracích Josef Lada, návrat do dětských let může začít.

Máte rádi zimu? A čtete svým dětem pohádky na dobrou noc? Nebo prostě jen tak? Pak je kombinace pravé české zimy s ilustracemi a představami o ní od Josefa Lady naprosto ideální. I zasloužený rodič se určitě rád zasní a zavzpomíná si na svá dětská léta, na bílé Vánoce, koulovačky, andělíčky ve sněhu a teplý čaj a pohodu u kamen či topení.

Každý rodič by jistě rád viděl své děti ještě šťastnější a spokojenější, než byl v dětství on sám. A když pak před sebou máte vaše děti zdravé, plné očekávání, žádostivé a s jiskřícíma očima, děti, které hltají každé vaše slovo…

Bude zima, bude mráz

… Například při čtení o tradiční české zimě. Zimě, která vám zalézá až za nehty, ale přitom je bílá, bez čvachtanic v bahně či padajícím a ihned tajícím sněhu. A proč si nepřipomenout tradice české zimy navíc s nádhernými ilustracemi významného českého malíře Josefa Lady prostřednictvím knihy Tradiční česká zima?

Tato bohatě ilustrovaná kniha čtenářům přiblíží nejen ty nejznámější svátky, zvyky a obyčeje, ale je naplněna i mnoha známými lidovými říkadly, pořekadly, pranostikami i oblíbenými koledami, které k tradiční české zimě jednoznačně patří.

Při jejím čtení si člověk uvědomí, jaká škoda je, že se dnes tradice čím dál více z českých domácností vytrácejí. A vězte, že to není jen o tradicích vánočních. Po 2. svátku vánočním je ještě svátek Mláďátek, Silvestr, Nový rok, svátek Tří králů, Hromnice, únorový Sv. Matěj, kdy začíná i oblíbená Matějská pouť.

Nejmenším čtenářům...

Ať už ale budete číst knihu Tradiční česká zima kdykoli, pohladí vás po duši. Rázem se i dospělý člověk může díky ní zasnít a vrátit ze zpět do svých vlastních dětských let a vzpomínat na to, jak krásné a bezstarostné dětství bylo.

“V této knížce se děti seznámí s meteorologickou zimou, která zahrnuje měsíce: prosinec, leden, únor. Zima a zasněžené kopce nabízejí skvělou příležitost k lyžování, bruslení, sáňkování, bobování, stavění sněhuláků i koulování. Děti se těší na Mikuláše, čerta a také na rozbalování dárků pod vánočním stromečkem. Touto knihou připomeneme nejmenším čtenářům nejen nejoblíbenější české svátky, tradice, zvyky, obyčeje, ale i nejznámější lidová říkadla a koledy, které se vztahují právě k tomuto oblíbenému ročnímu období.” (Tradiční česká zima, str. 7)

Kdo byl Josef Lada

Ilustrátor knihy Tradiční česká zima, Josef Lada (17. prosince 1887 v Hrusicích – 14. prosince 1957 v Praze), byl významný český malíř, ilustrátor, scénograf a spisovatel. Jako půlroční chlapec upadl na ševcovský nůž a poranil si oko. Přestože viděl kvůli tomu jen na jedno oko a chybělo mu prostorové vidění, stal se opravdovým velikánem především díky svým nádherným ilustracím a kresbám.

V kresbě byl samoukem, postupně si vyvinul osobitý styl s typickou silnou linkou a zaoblenými tvary postav. Kromě mnoha pohádek a knih pro děti, které sám napsal (k nejznámějším patří Kocour Mikeš a O chytré kmotře lišce), ilustroval především Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (pro Švejka nakreslil 1 339 kreseb) a další knihy Jaroslava Haška, Erbenovy a Drdovy pohádky a další.

Byl autorem výprav, scén a kostýmů k divadelním hrám i operám uváděným Národním divadlem a hlavním výtvarníkem úspěšného českého filmu Hrátky s čertem z roku 1956, natočeného podle stejnojmenné pohádkové divadelní hry Jana Drdy. Josef Lada vytvořil zhruba 400 volných obrazů a kolem 15 tisíc ilustrací.

Co lze také říci

Příjemný návrat k českým tradicím a pravé české zimě prostřednictvím říkadel, koled či vyprávění o zvycích v určitých dnech zimy čtenářům umožňuje kniha Tradiční česká zima na 56 stranách s nádhernými ilustracemi Josefa Lady.

Přestože jde o knihu určenou především dětem, bezpochyby dokáže pohladit leckteré srdce a duši dospělého čtenáře natolik, že se od ní nebude moci odtrhnout ani samotný rodič. Tato kniha zajisté potěší každého čtenáře bez rozdílu věku a pohlaví. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) a obsahu na závěr, je kniha rozdělena na 16 kapitol. Největší díl z nich je věnován vánočním svátkům a tradicím.

“Štědrý den je nejoblíbenějším dnem v roce, lidé se snaží být k sobě hodní a milí, po ulicích to voní dobrotami a všichni už se těší na dárky, které jim přinese Ježíšek. Štědrým dnem končí adventní období, je hlavním vánočním svátkem. … Během tohoto slavnostního dne nastává kouzelný čas na vánoční tradice, zvyky, symboly a zpívání koled.” (Tradiční česká zima, str. 24)

Slovo závěrem...

Nejznámější svátky, zvyky a obyčeje, ale i známá lidová říkadla, pořekadla, pranostiky i oblíbené koledy, které neodmyslitelně patří k tradiční české zimě.

Knihu Tradiční česká zima je mimo krásného textu “postavena” především na překrásných ilustracích velikána Josefa Lady, které jí dávají ten pravý punc klasické české zimy tak, jak ji pamatují naši dědové a pradědové, babičky a prababičky, kdy ještě urbanizace neměnila v tak velké míře tradice, které k zimě patří.

Grafickou úpravu a sazbu knihy obstaral TypoText, s. r. o. Knihu vydalo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., pod značkou Bambook, v Praze v roce 2016. Doporučuji všem čtenářům, kteří mají rádi tradice českých Vánoc, klasickou českou zimu a pohodu zimy, aby si knihu Tradiční česká zima určitě přečetli.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Ale věřte, že tato kniha může být zajímavá opravdu pro každého, naprosto bez rozdílu věku a pohlaví. Mám sám vyzkoušenou, že i například mému tříletému synovi se moc líbí - a to nejen ilustrace, ale i pohlazení při jejím čtení. :-) Vázanou a bohatě Josefem Ladou ilustrovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 28.12.2016 9:03 | karma článku: 31,24 | přečteno: 1364x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.