Tomáš Králíček

Okamžiky štěstí Patrika Hartla. Další bestseller mladého režiséra

23. 11. 2016 9:26:18
Romány režiséra a spisovatele Patrika Hartla čtenáře baví. Proč? Jsou ze života, jsou realistické a jsou okořeněné notnou dávkou humoru. A to jsou ingredience, vůči kterým je čtenářské publikum čím dál méně imunní.

Štěstí! Co je štěstí? Muška jenom zlatá, která za večera kol tvé hlavy chvátá... Nedá mi než začít slovy klasika, tedy Adolfa Heyduka. Většina lidí se honí za štěstím, ale za celý život nenajdou tu správnou cestu, ženou se nejrůznějšími oklikami a neváží si ani těch nepatrných okamžiků, kdy šťastni jsou.

Štěstí se musí jít naproti. Nejde jen čekat v koutě, až si člověka najde. Ale co je štěstí? Jak jej definovat? Jak si ho udržet, pokud se k němu dostanete? A jak ho poznat a vážit si je? Jedno je ale opravdu jisté - pro štěstí se musí něco udělat.

Štěstí, co je štěstí?

A právě na motivu štěstí a především jeho hledání “postavil” svůj dvojromán Okamžiky štěstí český spisovatel a umělecký šéf a režisér pražského divadla Studio DVA Patrik Hartl. Vypráví v něm osudy hned několika osob, především pak sourozenců Veroniky a Jáchyma, ale čtenář se bude moci “potkávat” také s Eliškou, Kubou, Dedém, Monikou, Viktorem, Amy, Kryštofem, Danou, Viki, Ondřejem, Ájou či Toníkem.

Bestsellerový autor a známý režisér opět nezklamal. Jeho dvojromán Okamžiky štěstí by mohl překonat svým úspěchem i jeho předchozí knihy. Seznamte se - Patrik Hartl, nejlepší současný český autor realisticko-humoristických knih.

Hartl napsal tento dvojromán “lehkým, svižným perem” zkušeného spisovatele. Hartlovo mistrovství a jeho režisérské schopnosti tak daly možnost “vyprodukovat” další čtenářskou obcí velmi očekávaný román, který mizí z prodejních pultů knihkupectví doslova a do písmene jako houby po dešti.

A čtenářům tentokráte Hartl situaci poněkud “ztížil” tím, že je postavil před volbu, z jaké strany a z pozice kterého hlavního hrdiny jeho knihu budou číst. Je totiž už na výběru každého čtenáře, zda dvojromán Okamžiky štěstí začne číst z pozice Jáchyma, nebo jestli se rozhodne začít Veronikou. Každopádně ale tento výběr ovlivní čtenářovy sympatie či antipatie k jednotlivým protagonistům děje.

Reálný svět, reální lidé

Okamžiky štěstí jsou dvojrománem ze života. Života reálného, bez jakýchkoli příkras a pozlátek, života, který by mohl žít leckdo z nás. Světa mladých lidí, světa kolem nás, současného, hmatatelného, čtenáři blízkého a přece tak vzdáleného.

Patrik Hartl čtenáře dostává do světa obyčejných lidí, kteří hledají štěstí, lásku, kteří se brání samotě, psychicky dozrávají a mění svůj svět. Člověk si totiž musí jít za svým cílem a nikoli pouze přemýšlet nad tím, co by se stalo, kdyby...

Dvojromán Okamžiky štěstí je od začátku do konce prošpikován charakteristickým autorovým humorem, převážně klikatou cestou za štěstím, láskou, touhou, sexem, ale samozřejmě hrdinové zažívají i chvíle méně šťastné. Autor navíc využívá bohaté slovní zásoby, hraje si s češtinou a jejími jazykovými formami, přičemž promítá do knihy i svá vlastní “slova” (např. gištiribiligi).

Autor si se svými hrdiny hraje

Hartlovy romány v sobě mají mnohem víc. Nenásilnou formou nutí své čtenáře nejen k přemýšlení a vzpomínání, ale vtáhnou je doslova a do písmene do svého děje svou sounáležitostí s ním. Při čtení dvojrománu Okamžiky štěstí se tak určitě mnohokrát nachytáte, že přemýšlíte, jak byste reagovali, kdybyste byli v kůži jeho hrdinů.

Patrik Hartl prostě své čtenáře nezklamal ani svým dvojrománem Okamžiky štěstí. A to i přes svůj velmi těžký úkol - napsat de facto romány dva, ale neztratit se v nich, neztratit v nich jejich hrdiny, ale rovněž v nich nenechat ztratit ani čtenáře. Patrik Hartl si tak i svou třetí knihou tu již dříve velmi vysoko posazenou laťku udržel. Pokud ji tedy ještě více nezvedl... ;-)

Hartl se při psaní rozličných situací a rolí svých hrdinů evidentně doslova vyžívá, že své romány režíruje, že je sám prožívá a dává do nich hodně ze sebe samého (např. jen namátkou zmíním euforické tančení nad notebookem). Zároveň nepochybuji, že se u nich i sám rád směje svým naprosto nenapodobitelným způsobem. :-)

Kdo je Patrik Hartl

Autor dvojrománu Okamžiky štěstí, Patrik Hartl (*1976), je úspěšný český spisovatel a umělecký šéf a režisér pražského divadla Studio DVA. Hartl vystudoval filmovou a televizní režii na pražské FAMU. Věkem patří bezesporu mezi současnou mladou generaci spisovatelů.

Pro románové čtenáře se Patrik Hartl objevil de facto zničehonic, přičemž okamžitě “vystřelil jako kometa” v roce 2012 díky své románové prvotině PRVOK, ŠAMPÓN, TEČKA A KAREL. Jeho druhý román - Malý pražský erotikon (mou recenzi si můžete přečíst ZDE) - se stal Českým bestsellerem roku 2014. Jeho romány se díky obrovskému zájmu čtenářů dočkaly mnoha dotisků.

Známý je ale Patrik Hartl také v uměleckém světě, a to především svými divadelními hrami. Patrik Hartl režíroval řadu divácky velmi úspěšných inscenací (Otevřené manželství, Caveman, Absolvent, Půldruhé hodiny zpoždění, Madame Melville). Jeho vlastní divadelní hry Hovory o štěstí mezi čtyřma očima (2004), Klára a Bára (2006), Soukromý skandál (2011), Hlava v písku (2013), Hvězda (2013), Vysavač (2015) a 4 sestry (2016) se staly hity. Ve filmu pak debutoval komedií Taková normální rodinka (2008). Režíroval ale také například 70 dílů seriálu Ulice.

Co lze také říci

Patrik Hartl “vzal” čtenáře do dnešního světa především mladé generace prostřednictvím dvojrománu rozepsaného na 520 stranách s výstižným názvem Okamžiky štěstí. Jedno je ale podle mého názoru jasné - čtenáře Hartlova kniha Okamžiky štěstí naprosto pohltí nejen svým velmi detailně propracovaným dějem, ale i svým ralistickým motivem, tedy světem, který může žít de facto kdokoli z nás.

Nutno podotknout, že snad všechny Hartlovy romány by si zasloužily filmové zpracování. I proto by si jeho knihy měli přečíst rovněž filmoví producenti a magnáti. V dnešní době, kdy se úspěch přepočítává především na základě peněz, by totiž “přetavením” Hartlových románů na filmová plátna rozhodně neprohloupili.

Okamžiky štěstí čtenáře pohltí natolik, že mu jeho plnohodnotné přečtení zabere v pracovním a rodinném režimu opravdu jen málo času. Bohužel. :-) Hartlova v pořadí třetí kniha se čte - ostatně u Patrika Hartla nikoli překvapivě - naprosto jedním dechem. A jak jsem psal už v recenzi předchozího Hartlova románu (Malý pražský erotikon), druhý nádech přijde jakoby až s poslední stránkou. A to vám pak bude líto, že jste obě “části” dvojrománu Okamžiky štěstí dočetli.

Slovo závěrem...

Kromě základních informací (kdo, kdy ji vydal atd.) je kniha rozdělena na dva romány/části s názvy Jáchym a Veronika. Oba mají shodně 14 kapitol. Dvojromán Patrika Hartla Okamžiky štěstí vydalo v Praze v roce 2016 nakladatelství Bourdon. I u třetí Hartlovy knihy je bezesporu velmi zajímavá i grafická úprava v podání Markéty Horák (stejně jako u předchozích románů Patrika Hartla).

Všem čtenářům - především pak milovníkům realisticko-humoristické beletrie - jednoznačně doporučuji, aby si dvojromán mladého českého spisovatele Patrika Hartla Okamžiky štěstí určitě přečetli.

Obrázek si už ale následně udělejte každý sám. Za mě ale můžu s klidným svědomím říci, že jde o další velmi dobrý “kousek na českém literárním poli”. :-) Brožovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytl autor. Moc děkuji, Patriku... :-)

Autor: Tomáš Králíček | karma: 31.24 | přečteno: 5317 ×
Poslední články autora