Praha v době Protektorátu Čechy a Morava aneb Kde vznikala historie

15. 11. 2016 9:26:18
Nejen lidé mají minulost. I pražské domy a místa mají svou historii. Řada z nich se může pyšnit tím, že se v nich tvořily dějiny. Jiné ale padly za vlast při nejrůznějších náletech během 2. sv. války.

Protektorát Čechy a Morava. Jedno z nejtěžších období naší historie. Doba, kdy si lidé na rozdíl od té dnešní vážili mnohem více toho, že mají “co do huby”, že mají rodiny, vážili si více jeden druhého, samozřejmě s výjimkou kolaborantů, donašečů a podlých zrádců.

Čeští obyvatelé Protektorátu Čechy a Morava to tehdy prostě neměli vůbec lehké. Přesto někteří hrdě nastavovali své krky. Věděli, že to nedělají jen pro sebe, ale činili tak i proto, aby jejich děti, vnuci a vnučky, pravnuci a pravnučky... mohli žít v této nádherné zemi a být součástí českého nepodrobeného národa.

Pojďme se projít protektorátní Prahou

A právě touto tematikou se zabývá kniha Jiřího Padevěta Průvodce protektorátní Prahou s podtitulem Místa - události - lidé. Jádrem knihy je především přiblížení míst, která byla v době Protektorátu Čechy a Morava z hlediska historických událostí a souvislostí důležitá a zásadní. Kniha samozřejmě popisuje i tehdejší účastníky dění, kteří se ať už na jedné či na druhé straně zasadili “svou nemalou troškou do mlýna” o vývoj událostí.

Čtenáři se tak mohou dočíst něco nejen o všeobecně známých aktérech, ale mohou “se seznámit” především s důležitými místy a historickými fakty s nimi spojenými. Průvodce je zpracován opravdu precizně, u mnoha objektů jsou záznamy vícestránkové, mnohdy na více než 10 stran (např. u Černínského paláce na Loretánském náměstí).

Vzhledem k tomu, že jde o průvodce, nechybí samozřejmě před jednotlivými kapitolami knihy Průvodce protektorátní Prahou ani potřebné mapy oblastí, jež jsou následně blíže popisovány. Každá adresa je očíslována a zanesena do mapy. To následně nadšeným “výletníkům” velmi usnadňuje jejich pohyb po stopách protektorátní Prahy.

Chodíte kolem něj denně, ale nevěděli jste

Autor odvedl skutečně excelentní “mravenčí” práci, je až neuvěřitelné, jak si Jiří Padevět šel za svým cílem, s jakou vervou se musel probírat stovkami materiálů, procházet archivy, ale i samotná místa. Autorovi se touto knihou podařilo dostat i rodilé Pražany do města, které pro ně je rázem městem, které až tak dokonale neznají. A toto “kouzlo” za to opravdu stojí. :-)

Najednou totiž zjistíte třeba to, že téměř dennodenně procházíte cestou do práce/do školy či jinam kolem některých zdánlivě obyčejných domů, které ale ve skutečnosti hrály velmi podstatnou historickou roli od několik desítek let dříve.

Právě díky knize Průvodce protektorátní Prahou tak pro leckoho může dostat obvyklá a stereotypní cesta zcela novou příchuť, jejímž kořením je historie. Třeba se dozvíte, že právě činžovní dům ve vaší ulici je jedním z objektů, kde se konaly konspirační schůzky odbojářů nebo se v něm nějakou dobu ukrývali parašutisté...

Hra či výuka zpestřená průvodcem

Kniha Průvodce protektorátní Prahou, ač je opravdu velmi dobře zpracována, není prostě knihou ke čtení. Jde spíše o knihu objevování, hledání a zkoumání. Knihu, která by mohla sloužit i ve školách či například ve skautských oddílech, například k nejrůznějším hrám či seminárním pracím středoškoláků se zadáním třeba od dějepisáře.

Případně takovou hru může hrát rodič se svým dítětem a naučit vlastního potomka milovat historii či místopis, své město... Může to být o tom, že vás zaujme budova či místo, na které během dne narazíte, doma si pak můžete zjistit, zda jste nešli kolem historicky důležitého domu.

A dojem z knihy čtenáři jistě nepokazí ani sem tam nějaká ta chybka. Vždyť jde jen o tiskařské šotky, kteří si občas zařádili při skloňování, nevhodně zvolených předložkách či v pár případech přehodili třeba nějaké to písmenko (např. na straně 32 je pod fotografií Jana Rysa-Rozsévače chybně uvedena zkratka Českého sociálně-národního tábora - Vlajka jako ČNTS, zatímco v textu je správně ČNST).

Každopádně jde o velmi zdařilý autorův počin. Dal si bezesporu hodně velkou práci při sestavování a následném zpracování materiálů a dalších podkladů, které k vytvoření tohoto díla potřeboval. A nutno podotknout, že nešlo o práci marnou. Při procházení/čtení Padevětovy knihy se totiž skutečně v čase a prostoru dostáváte o pár desítek let zpět. A místy z některých záznamů a fotografií skutečně až mrazí...

Kdo je Jiří Padevět

Autory knihy Průvodce protektorátní Prahou, Jiří Padevět (*1966), je ředitelem Nakladatelství Academia. Navíc má za sebou bohatou literární činnost. Pod jeho vedením získaly knihy Nakladatelství Academia celou řadu ocenění, například Magnesia litera, Cenu Josefa Jungmanna, Slovník roku, Cenu Josefa Hlávky, Cenu Miroslava Ivanova...

Za zmínku stojí alespoň některé další knihy, které Jiří Padevět napsal. Nedávno vyšly například jeho knihy Krvavé léto 1945: Poválečné násilí v českých zemích (2016), Krvavé finále: Jaro 1945 v českých zemích (2015). Společně s novinářem a publicistou Pavlem Šmejkalem pak napsal také průvodce Anthropoid (2016 - mou recenzi si můžete přečíst ZDE).

Kniha Průvodce protektorátní Prahou získala v roce 2014 ocenění Slovník roku a Kniha roku Magnesia litera, a to nejen v kategorii literatury faktu, ale obdržela i hlavní cenu. V současnosti Jiří Padevět připravuje publikaci Průvodce stalinistickou Prahou a Krvavý podzim 1938. Padevět je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.

Co lze také říci

Kniha Průvodce protektorátní Prahou s podtitulem Místa - události - lidé vezme své čtenáře na exkurs do dob nacistické okupace v Protektorátu Čechy a Morava prostřednictvím 808 stran, na kterých popisuje důležitá místa, události a lidi této doby. Kniha navíc obsahuje obrovské množství především dobových (ale i současných) fotografií, dokumentů, úředních výnosů a dalších materiálů jako např. potravinových lístků, vysvědčení či dokladů (nechybí ale např. ani propagační letáky k novým filmům, třeba Kristián).

Jde o velmi dobře promyšleného a zpracovaného průvodce protektorátní Prahou, z něhož velmi jasné sálá historie a tehdejší genius loci. Přestože kniha Průvodce protektorátní Prahou čtenáře zcela pohltí, nebude mu na její plnohodnotné přečtení rozhodně stačit pár dní. Tato kniha se totiž nedá číst příliš jako kniha, ale musí se vnímat, prožívat a následně i “procházet”, listovat a v reálu Prahy objevovat. Procházka po místech v ní popisovaných ale zabere především náročnému a preciznímu nadšenci mnohem více času. :-)

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je tato kniha rozdělena na celkem 11 kapitol, které jsou sestaveny podle členění Prahy, tedy podle jednotlivých městských obvodů. O úvodní slovo se postaral renomovaný historik Robert Kvaček. V závěru nechybí ale ani prameny a literatura, jmenný, dále místní a věcný rejstřík, navíc kniha obsahuje i rejstřík německých názvů ulic, výpis (zkratek) autorů fotografií, poděkování, seznam zkratek, ediční poznámku a souhrn o knize v angličtině a němčině.

Slovo závěrem...

Možná jedinou “nevýhodou” pro turisty a všechny čtenáře, kteří si chtějí popisovaná místa projít, je snad jen váha knihy Průvodce protektorátní Prahou. Formát průvodce má rozměry 170 × 240 mm. Obálku a grafickou úpravu knihy Průvodce protektorátní Prahou navrhl a sazbu si vzal na svá bedra Robin Brichta. Knihu vydalo Nakladatelství Academia v Praze v roce 2015 jako dotisk 1. vydání z roku 2013.

Doporučuji všem, kteří se zajímají o historii, dennodenní život a boj o něj a národ v Protektorátu Čechy a Morava a příběhy obyčejných, leč velmi statečných lidí, kteří svými hrdinskými činy bojovali proti nacistické svévoli, případně naopak kolaborovali s nacisty, aby si knihu Jiřího Padevěta Průvodce protektorátní Prahou s podtitulem Místa - události - lidé určitě pořídili.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Jen ještě na závěr dodám jakýsi apel na tvůrce osnov našeho školství - knihy tohoto typu by měly být zařazeny na seznam povinné literatury minimálně na středních školách. Tato objemná publikace je napsána velmi srozumitelně, jasně, přičemž obsahuje velké množství dobových i současných fotografií, mapy či zajímavé dokumenty. Knihu s flexi vazbou bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Academia, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 15.11.2016 9:26 | karma článku: 29.91 | přečteno: 1178x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 310 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 540 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 337 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.54 | Přečteno: 512 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...