Jaký byl svět filmu a špionáže nejen v předválečném Československu?

Třicátá a čtyřicátá léta 20. století dodnes nejsou přes snahu historiků dokonale probádána. Co se dělo v ČSR před 2. sv. válkou a co za Protektorátu Čechy a Morava? A co předcházelo atentátu na Reinharda Heydricha?

Československo “zaznamenalo” od svého vzniku několik velmi zásadních milníků. Velmi krušná byla například třicátá a čtyřicátá léta minulého století. Tedy doba, která znamenala rozmach Hitlerovy Třetí říše, později ale zároveň její pád.

V té době byla pro ČSR vzhledem k dění v Německu extrémně důležitá zpravodajská činnost. Ta získávala čím dál vyšší kvalitu zejména v době, kdy ji vedl František Moravec. Samozřejmě to ale spočívalo nejen ve správné organizaci, schopném týmu a správném umístění agentů.

Postaveno na skutečných historických faktech

Třicátá léta znamenala enormní hledání agentů a následně informací, kterých nebylo k obraně národa a vlasti nikdy dost. A právě tomuto období naší historie se věnuje například ve svém románu Provedu! tajemný autor Martin X. Nutno podotknout, že jde o velmi netradiční román zachycující především léta před atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Martin X. tak zachycuje ve své knize - která je postavena na skutečných historických událostech - nejen osudy hlavních hrdinů, ale rovněž události, motivy, celkové rozpoložení, nechává čtenáře více nahlédnout do filmového světa, do světa herců, režisérů, scénáristů, ale rovněž filmových producentů a magnátů. A abych nezapomněl - výraznou měrou se zabývá zpravodajstvím (myšleno špionáží a tajnými agenty).

Autor románu Provedu! nastudoval dle svých vyjádření (a je to poznat i při čtení) archivní prameny a dostal se k velkému množství faktů, na jejichž základě zrekonstruoval několik dějových linií, které se v několika místech protínají a vrcholí smrtí Reinharda Heydricha.

Skutečné osobnosti dějin i světa filmu

V románu Provedu! vystupují rovněž skutečné osobnosti československých a světových dějin. Příkladem šéf druhého oddělení Hlavního štábu, tedy vojenské zpravodajské služby, František Moravec, dále generál a premiér protektorátní vlády z let 1939-1941 Alois Eliáš. Právě Eliáš byl jediným premiérem okupované země, kterého nacisté popravili (za spolupráci s odbojem).

Nechybí ale samozřejmě ani Reinhard Heydrich, Heinrich Himmler, Joseph Goebbels a jeho žena Magda, Karl Hanke. Ze světa filmu zde vystupuje třeba Lída Baarová, režisér Otakar Vávra, Felix de la Cámara, první český filmový magnát Miloš Havel (strýc pozdějšího čs. a českého prezidenta Václava Havla) či jeden z nejslavnějších německých filmových milovníků Gustav Fröhlich (někdejší partner Baarové). 

A aby toho nebylo málo, přidává nám autor knihy Provedu! rovněž jména některých profašistických novinářů, např. Karla Lažnovského (případ Eliášových chlebíčků je v knize rovněž využit), nebo známého okultisty a agenta Sicherheitsdienstu Jiřího Arvéda Smíchovského, který později zřejmě udal třeba dalšího okultistu v románu vystupujícího - Jana Kefera.

Nechybí ani nádech erotiky a sexu

Hlavním hrdinou románu Martina X. Provedu! je novinář, filmový scénárista a Moravcův tajný agent Adam Rokl, v knize ještě vystupuje řada dalších osob mimo těch výše vyjmenovaných, za zmínku však stojí ještě i tajemná paní Renata. Žena, s kterou se Adam seznámí na večírku smetánky, on v masce Zora mstitele, ona samozřejmě rovněž se škraboškou.

Později autor čtenáři pro zpestření už tak velmi zajímavého děje přidává ještě něco navrch - skvěle napsané erotické scény Adama a paní Renaty. Ty ale mají nádech tajemna a erotiky v rámci “jedné velké sexuální hry”, ovšem s notnou dávkou elegance. Autor přitom tyto pasáže dokáže napsat tak, aby nepohoršovaly puritány ani zkušené sexuální harcovníky a nenarušily, ale naopak vhodně doplnily extrémně zajímavé jádro příběhu.

V románu se dočkáme ale i takových scén, kdy Adam šermuje s Reinhardem Heydrichem, kdy shání milence jedné z Moravcových agentek, která je posedlá sexem (o ní se zmiňuje generál Fr. Moravec i ve svých pamětech - ZDE). Dostane se ale také na Dívku v modrém, která je dodnes považována za jednu z nejlepších rolí Lídy Baarové. Více už však prozrazovat nehodlám, abych nikomu nevzal možnost vlastní četby tohoto velmi zdařilého románu.

Kdo je tajemný Martin X.

Autor knihy Provedu!, Martin X., je novinář, který se už léta pohybuje mezi lidmi „na hraně zákona“. Věnuje se starším i současným kauzám a případům.

Svou pravou (občanskou) identitu údajně neskrývá proto, že by se cítil ohrožen, ale aby mohl nadále pronikat do světa podsvětí a získávat další informace, které by mohly pomoci vyřešit další záhady nejen českého zločinu nebo historie.

Jeho prvotinou na knižním poli byla detektivka Vražda v Průhonickém parku, která vyšla v roce 2015. Tehdy Martin X. pracoval jako reportér krimi časopisu a při přípravě reportáže o zcela jiném zločinu začal odkrývat indicie, jež ho na konci jeho pátrání dovedly k vyřešení hned dvou vražd.

Co lze také říci

Martin X. vzal své čtenáře na exkurz do nejen pro Čechy a Slováky krušných let 1935 až 1947 prostřednictvím tak trochu netradičního románu se stylovým názvem Provedu! Ten čtenářům přiblíží skutečnou historii kombinovanou s fantazií autora na 280 stranách velmi zajímavého textu.

Román se čte naprosto lehce, své čtenáře zcela pohltí nejen svou podstatou, ale i velmi přesným a poutavým vyprávěním. A právě díky výjimečnému obsahu, zajímavým rozhovorům a kapitolám doplněným o deníkové záznamy zainteresovaných historických  osob zapomenete čtenář nakonec i na těch pár tiskařských šotků, které na něj občas při čtení vyskočí. Určitě potěší každého, kdo má rád napětí, dějiny a romány postavené na pevných historických základech, přičemž “další patra” přidává spisovatel ve formě vlastní fantazie...

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha na svém přebalu pár informací o tajemném autorovi. Dále je rozdělena na deset kapitol, které jsou pak vyjma dvou (úvodní a poslední) rozděleny na další podkapitoly. Kapitoly mají za svým názvem vždy i rok, kdy se odehrávají (1935-1942, přičemž první a poslední se odehrává v roce 1947).

Slovo závěrem...

Kniha Martina X. Provedu! je bezesporu povedeným kouskem, který si bezpochyby najde své místo (přední) na poli literatury. Jde o opravdu povedenou “románovou sondu” do skutečných událostí a nálady třicátých a čtyřicátých let minulého století.

Grafickou úpravu a sazbu si vzal na svá bedra Roman Křivánek, Art007, obálku pak Jakub Karman (také Art007). Knihu vydalo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., pod značkou Cosmopolis v Praze v roce 2016.

Doporučuji všem čtenářům, kteří se zajímají o 2. světovou válku, dobu těsně před a po ní, navíc zpracovanou románově, byť okořeněnou autorovou fantazií, aby si knihu tajemného autora Martina X. Provedu! určitě přečetli. Obrázek si už ale následně udělejte každý sám. Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 8.11.2016 9:26 | karma článku: 23,74 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.