Znáte svého partnera opravdu dobře? ;-)

3. 11. 2016 9:26:18
Může se vám zdát, že svého partnera znáte opravdu dobře. Jste spolu třeba i desítky let. Jste si tím ale skutečně jistí? Co když svého partnera vlastně neznáte ani po tolika letech po jeho boku?

Život nám předkládá mnoho zvláštností. Ať už jde o radosti i strasti, lásku i nenávist, práci i volno, rodinu i osamění. Může se ale stát, že zjistíte, že svého dlouholetého partnera či partnerku vlastně ani po více než dvacetiletém soužití neznáte.

Otázkou pak je, jak se s tím vypořádáte. A samozřejmě také to, zda to zjistíte ještě ve vztahu samotném, nebo jestli toto procitnutí přijde až po partnerově smrti. Ať už tak, či onak, stejně bude především na vás, jak se s tím vypořádáte.

Tragičnost života

A právě touto tematikou se zabýval ve svém románu Jsi to ty? britský spisovatel David Nobbs. Jde o bravurně napsanou novelu o tragičnosti a paradoxech života, o rodině a přátelích, o partnerských vztazích. To vše okořeněno klasickým anglickým černým humorem.

Hlavní hrdinové - James a Debora (jeden z nich ale hned v úvodu zemře) - se ocitají na prahu padesátky, přesto je “přepadá” druhá míza, což se čtenář dozvídá v dalším průběhu knihy. Prožívají nejen milostná vzplanutí, ale i sex (i telefonický) či jeho “zdánlivé poletování ve vzduchu”, respektive potenciál v blížící se budoucnosti.

Tato “devítidenní” kniha trvá svým dějem od středeční tragické smrti (nebudu prozrazovat čí) až po pohřeb, který se koná příští týden ve čtvrtek. Dojde rovněž k jakémusi procitnutí, vystřízlivění, kdy se provalí dvojí život manžela i manželky. Přijde odpuštění a návrat “ztracené” dcery? Bude mít James, nebo Debora (opravdu vám nehodlám prozradit, kdo bude žít a kdo umře) nový smysl života?

Běžný život, zamyšlení, černý humor

Román je napsán s velkou noblesou, svižně, a to i přes vlastní tematiku paradoxů života a smrti. Nobbs dokázal smutné/tragické téma pozvednout na vyšší úroveň, dal mu vyšší rozměr, eleganci, filosofii a vdechl mu život samotný.

Závěr Nobbsovy knihy Jsi to ty? svým způsobem získává díky autorovi jakýsi filosofický rozměr, mezi řádky se objevuje zamyšlení nad smyslem života, nad samotnou existencí a vírou v Boha.

Více však z knihy samotné prozrazovat nechci, protože byste přišli o požitek z jejího čtení. Ale ještě si neodpustím jednu otázku: Znáte skutečně člověka, s kterým žijete desítky let? ;-)

Kdo byl David Nobbs

Autor knihy Jsi to ty?, David Nobbs (1935–2015), byl úspěšný britský spisovatel, londýnský rodák. Napsal velké množství románů a novel, psal rovněž scénáře k rozhlasovým a televizním seriálům a k vystoupením „na stojáka“.

David Nobbs byl vášnivým humanistou a věřil v ideály sekularismu. Byl dlouholetým patronem Britské humanistické asociace. V 18 letech si uvědomil, že je vlastně ateista. Od té doby se po celou dobu své spisovatelské kariéry zabýval humanistickými myšlenkami, povahou lidí a jejich vztahy.

Nobbs vystudoval Marlborough College a Cambridgeskou univerzitu, před zahájením své spisovatelské kariéry pracoval například jako reportér pro Sheffield Star. David Nobbs ve svých dílech hledal humor i ve věcech nejsmutnějších. Velká škoda, že letos 8. srpna to bude přesně rok, kdy David Nobbs navždy odešel.

Co lze také říci

Nobbs “vzal” čtenáře na exkurs do téměř současné Anglie prostřednictvím příběhu rozepsaného na 360 stranách knihy Jsi to ty? Nobbsova satirická kniha s reálnou tematikou je svým obsahem více než zajímavá, vtipná, ale i smutná zároveň. Troufám si ji nazvat “devítidenní novelou”.

Jde o novelu o tragičnosti i komedii, o paradoxech života, o rodině, přátelích, práci, ale i o svazku manželském, nevěře, ublížení, smrti, která je Nobbsem naprosto mistrovsky okořeněna notnou dávkou anglického černého humoru.

Kniha Jsi to ty? čtenáře pohltí natolik, že mu na její plnohodnotné přečtení bude stačit i v pracovním a rodinném režimu opravdu jen málo času. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) a autorova poděkování i věnování je kniha rozdělena na celkem devět kapitol, které se rovnají pouhým devíti dnům.

Slovo závěrem...

Z anglického originálu It Had To Be You, vydaného nakladatelstvím Harper v Londýně roku 2011, přeložil knihu Jsi to ty? do češtiny David Petrů. Obálku navrhl Neil Johnston. Graficky upravil Libor Batrla. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2016.

Doporučuji všem, kteří se zajímají o skutečný život, případně mají rádi anglický černý humor a paradoxy života včetně jeho tragičností, aby si knihu britského spisovatele Davida Nobbse Jsi to ty? určitě přečetli.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Možná si právě díky této knize Nobbsův velmi poutavý styl psaní o životě a jeho slastech i strastech zamilujete stejně jako já. Tato kniha je totiž napsána s elegancí a bravurou, která neurazí, přestože jde o velmi specifické téma. :-) Vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 3.11.2016 9:26 | karma článku: 23.71 | přečteno: 594x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 309 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 538 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 335 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 196 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 330 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 560 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...