Kde se skrývali parašutisté? Atentát na Heydricha krok za krokem

Parašutisté v Protektorátu Čechy a Morava vyhledávali pomoc domácího odboje. Lidé jim zajišťovali jídlo, doklady, ubytování… Svůj pobyt parašutisté měnili často. Jejich ubytovatelé přesto ochotně dávali všanc své vlastní životy.

Parašutisté to po seskoku v Protektorátu Čechy a Morava neměli vůbec lehké. Často se bez pomoci domácího odboje a ochotných podporovatelů nemohli prakticky hnout z místa.

Naštěstí žilo tehdy v Protektorátu Čechy a Morava relativně dost lidí, kteří byli ochotni parašutisty podporovat a dávat tak všanc životy své i svých nejbližších. Ať už tím, že vojáky ubytovávali, nebo jim zajišťovali potraviny, ošacení, potřebné protektorátní doklady, případně jim dodávali informace, prováděli je po místech, která parašutisté potřebovali zmapovat, starali se jim o potřebný materiál (zbraně, munici, ukrývali padáky…).

Po stopách Anthropoidu

A právě touto tematikou se zabývá kniha Anthropoid - průvodce. Jádrem knihy je především přiblížení míst, po kterých se od svého seskoku v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava pohybovali a ukrývali parašutisté skupiny Anthropoid, která měla za cíl spáchat atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Kniha samozřejmě nezapomíná ani na tolik důležité podporovatele parašutistů, bez kterých by jen stěží mohlo k samotnému atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha dojít. I díky tomuto průvodci získávají konečně pouhá jména také tváře a místa rázem dostanou jasné obrysy.

Čtenáři se tak mohou dočíst něco nejen o všeobecně známých aktérech, ale mohou “se seznámit” především s místy, po nichž se parašutisté pohybovali a na kterých se ukrývali. Mohou rovněž získat povědomí i o dalších postavách, které parašutistům jdoucím na jistou smrt pomáhali s nasazením vlastního života.

Popisovaná místa jsou očíslována a zanesena do map

Vzhledem k tomu, že jde o průvodce, nechybí samozřejmě před jednotlivými kapitolami knihy Anthropoid - průvodce ani tak potřebné mapy oblastí, jež jsou následně blíže popisovány. Každá adresa je očíslována a zanesena do mapy. To případným “výletníkům” velmi usnadňuje jejich pohyb po stopách Anthropoidu.

Publikace je téměř bez překlepů, což je jen dobře. Jednu výtku ale čtenář (zejména slovenský patriot) mít může. Autoři knihy totiž Gabčíka ve svém velmi dobrém textu nazývají Josefem. Gabčík byl přitom Slovák a na všech pamětních deskách apod. se píše jako Jozef se “Z”. I když je pravda, že v křestním listu má jméno napsané česky, tedy Josef. Nicméně na stránce, kde je v textu Josef a vedle něj na fotce na pamětní desce Jozef, jde o jedinou do očí bijící nesrovnalost, pominu-li například nesedící údaj v textu (na str. 170) a na pamětní desce (str. 171) o věkovém rozmezí 46 internovaných dětí v zámečku Jenerálka.

Na druhou stranu ale autoři nezapomněli například ani na to, že dodnes historici vedou polemiku o výchozím místě parašutistů v den samotného atentátu. Zatímco jedni tvrdí, že se do Libně vydali z bytu penzionovaného středoškolského profesora Josefa Ogouna z nynější Václavkovy (tehdejší Lipské) ulice v Praze 6, druzí za jejich výchozí bod označují byt Khodlových v Kolbenově (tehdy Valdecké) ulice v Praze 9. A nechybí ani bližší popis samotného atentátu, tragické smrti parašutistů v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici a ani pohled na rodiště parašutistů.

Kdo je Pavel Šmejkal a kdo Jiří Padevět

Autory knihy Anthropoid - průvodce jsou dva renomovaní publicisté/autoři a zároveň i vrstevníci. Jiří Padevět (*1966) je ředitelem Nakladatelství Academia. Navíc má za sebou bohatou literární činnost. Je autorem mnoha knih, například Krvavé léto 1945 (2016), Krvavé finále (2015) nebo Průvodce protektorátní Prahou (2013).

Právě kniha Průvodce protektorátní Prahou získala v roce 2014 ocenění Slovník roku a Kniha roku Magnesia litera. V současnosti Jiří Padevět připravuje publikaci Průvodce stalinistickou Prahou a Krvavý podzim 1938. Padevět je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.

Pavel Šmejkal (*1966) je český novinář a publicista. Vystudoval český jazyk a pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Později působil jako redaktor či editor v odborném týdeníku Strategie a v Lidových novinách. V současné době je šéfredaktorem měsíčníku 21. STOLETÍ.

Co lze také říci

Kniha Anthropoid - průvodce bere své čtenáře na exkurs do dob nacistické okupace a boje českých vlastenců proti nepříteli prostřednictvím 200 stran, na kterých popisují autoři místa, po nichž se pohybovali, a adresy, na kterých se ukrývali parašutisté převážně ze skupiny Anthropoid.

Jde o velmi dobře promyšleného průvodce po místech, bytech, adresách odvážných lidí, kteří pomáhali s nasazením vlastního života (většina z nich byla nakonec popravena) parašutistům, kteří seskočili na území tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava s úkolem spáchat atentát na Reinharda Heydricha. Kniha Anthropoid - průvodce čtenáře pohltí natolik, že mu na její plnohodnotné přečtení bude stačit i v pracovním a rodinném režimu de facto méně než jeden večer. Procházka po těchto místech však zabere především náročnému a preciznímu nadšenci daleko více času. :-)

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je tato kniha rozdělena na celkem pět kapitol, které jsou sestaveny od seskoku parašutistů výsadku Anthropoid postupně přes jejich pohyb po adresách jejich podporovatelů a samotný atentát na Heydricha až po jejich tragický konec. Nechybí ani jmenný seznam lidí popravených v souvislosti s pomocí při přípravě útoku na Reinharda Heydricha. Kniha obsahuje nejen dobové, ale i současné fotografie.

Slovo závěrem…

Kniha zve zájemce po místech spojených s aktivitou výsadku Anthropoid, jehož příslušníci uskutečnili útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Výhodou pro turisty a všechny čtenáře, kteří si chtějí popisovaná místa projít, je formát průvodce v rozměrech 130 x 200 mm. Obálku a grafickou úpravu knihy Anthropoid - průvodce navrhl a sazbu si vzal na svá bedra Robin Brichta. Knihu vydalo Nakladatelství Academia v Praze v roce 2016 jako dotisk 1. vydání.

Doporučuji všem, kteří se zajímají o historii, skutečný život v Protektorátu Čechy a Morava a příběhy tehdejších obyčejných (ale odvážných) lidí, kteří svými hrdinskými činy bojovali proti nacistické svévoli, aby si knihu Anthropoid - průvodce určitě pořídili.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Osobně si ale myslím, že knihy tohoto typu by měly být zařazeny na seznam povinné literatury především na středních a vyšších stupních našeho školství. Publikace je navíc napsána velmi čtivě a obsahuje velké množství dobových i současných fotografií, mapy a zajímavé ofocené dokumenty. Brožovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Academia, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 5.10.2016 9:26 | karma článku: 27,82 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.