Tomáš Králíček

Znáte Prahu dobře? Možná se pletete

31. 08. 2016 9:26:18
Myslíte, že znáte dobře Prahu? Možná vás překvapí původní poslání i název luxusní vilové čtvrti Ořechovka. Víte, kde se scházel československý prezident T. G. Masaryk s premiérem Antonínem Švehlou? Pojďte to zjistit...

Někteří Pražané a Češi si myslí, že českou metropoli znají jako své boty a že už je nemůže nic překvapit. Jasně, Pražský hrad, Staroměstské či Václavské náměstí a podobná místa zná zřejmě každý (rozumově vyspělý) Čech. Ale i rodilého Pražana stále může překvapit řada pražských míst a perliček z historie.

A věřte, že určitě nejde o nějaká podřadná místa a zákoutí. Ba naopak! Navíc mnohdy je máte doslova “pod nosem”, ale přitom o jejich historii nevíte vůbec nic. A takových krásných - byť turisty nepříliš vyhledávaných - míst, je stále v hlavním městě České republiky opravdu celá řada.

Pozor, začínáme...

A právě na výlet do nejrůznějších ulic a uliček, do známých i neznámých míst české metropole, zve čtenáře a milovníky architektury a fotografií kniha Petra Rysky Praha neznámá s podtitulem Procházky po netradičních místech a zákoutích. Ta je naplněna desítkami fotografií nejrůznějších pražských míst, které jsou doplněny poutavým popisem a vyprávěním, které se k těmto skvostům Prahy váže.

Kniha je autorem opravdu velmi zajímavě podána. Musím říci, že jsem se osobně nejvíce těšil na kapitoly s místy, která znám ze svého dětství, případně je mám spojená se svou prací či procházkami, známými, případně bydlišti...

Nakonec jsem byl ale velmi mile překvapen, jak poutavě jsou jednotlivá místa v knize popsána a vhodně doplněna fotografiemi. Až člověka mrzí, že tímto způsobem “nerozebral” Petr Ryska kompletně celou Prahu. To by ale výsledek jeho počínání musel mít desítky svazků. Na druhou stranu, pane Rysko, co myslíte, můžeme od Vás jako nadšení čtenáři něco podobného očekávat? ;-)

Znáte Švehlův statek?

Sám autor poskytl médiím řadu rozhovorů, ve kterých zmiňoval, že chce v lidech vzbudit hrdost na jejich čtvrť. A to se mu dle mého určitě daří. Navíc při svých procházkách v knize Praha neznámá čerpal nejen z vlastních zdrojů a z vyprávění vlastní rodiny, ale dále z literatury, od místních obyvatel, z internetu, z archivů...

Autor nás prostřednictvím své knihy vezme na procházku například na Barrandov, do Střešoviček či Na Slatiny. V knize “se najdou” i milovníci tzv. Nového světa, Klánovic či Bohnic. Podíváme se rovněž do Hostavic, ale také do vilové čtvrti, která je známa svým luxusem i Václavem Havlem - na pražskou Ořechovku. A chybět nemůže ani jedna z nejstarších vesnic na území dnešní metropole - Hostivař.

Věděli jste například to, že právě z Hostivaře pochází někdejší prvorepublikový ministerský předseda Antonín Švehla? Víte něco o jeho statku a o tom, že častým návštěvníkem byl u něj jeho blízký přítel, prezident T. G. Masaryk?

Znáte Bořekovku?

Z knihy Petra Rysky Praha neznámá se dozvíte ale třeba i dřívější název slavné Ořechovky. Na jejím území se původně rozkládala barokní zahrada šlechtice Jana Kryštofa Bořka.

Po vzniku Československé republiky se právě na tomto území zabydleli úředníci nově vzniklých ministerstev a vznikly zde zastupitelské rezidence. Čtvrť tehdy nesla jméno Bořekovka. Později se z ní stala Vořechovka, aby nakonec získala spisovně lépe vypadající název Ořechovka.

Kniha Petra Rysky Praha neznámá s podtitulem Procházky po netradičních místech a zákoutích je podobnými perličkami a “přerody” doslova zaplněna. Nechybí samozřejmě ani dobové fotografie. Více už ale prozradit nehodlám. Nechci případné čtenáře knihy Praha neznámá připravit o řadu překvapení, perliček a příjemné chvíle, které jsem při jejím čtení prožíval.

Kdo je Petr Ryska

Autor knihy Praha neznámá, Petr Ryska, je někdejší úředník, který tak miloval místopis, že si založil vlastní průvodcovskou kancelář. Vystudoval obor dopravy, posléze cestovní ruch.

Už v dětství propadl kouzlu české (tehdy ještě i československé) metropole. Nejdříve se zaměřil na zkoumání Prahy 6, svého rodiště, postupně prošel všech 112 pražských katastrálních částí. Objevoval místa, která v běžných průvodcích chybí. V roce 2013 založil blog Praha Neznámá, z něhož se nakonec stala velmi úspěšná webová stránka.

V současnosti pořádá Petr Ryska netradiční komentované procházky po Praze a v červnu mu vyšla jeho první kniha, a to právě Praha neznámá s podtitulem Procházky po netradičních místech a zákoutích.

Co lze také říci

Na příjemnou procházku Prahou vzal čtenáře autor knihy Praha neznámá s podtitulem Procházky po netradičních místech a zákoutích prostřednictvím krásných fotografií a poutavého vyprávění na 232 stranách. Tato kniha Petra Rysky určitě potěší každého, milovníka procházek, architektury, ale také třeba čtenáře, který se chce díky ní vrátit do míst, kde vyrůstal, studoval, prožíval první lásky...

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha autorovo Slovo úvodem, v závěru pak nechybí Jmenný rejstřík, Rejstřík místních názvů a Literatury, jíž autor využíval. Kniha je dále rozdělena na devět samostatných kapitol věnovaných jednotlivým pražským čtvrtím/místům. Navíc je vhodně doplněna i příslušnými mapkami.

Autor knihy Praha neznámá v jednotlivých kapitolách popisuje nejen historii té které vybrané pražské lokality, ale navíc čtenáře provede i po připravené trase, představí jim například i slavné místní obyvatele a poodhalí jim i nejrůznějších perličky.

Slovo závěrem...

Kniha Petra Rysky Praha neznámá s podtitulem Procházky po netradičních místech a zákoutích je velmi přínosná pro každého nejen svými fotografiemi, ale i popisem a vyprávěním o místech či budovách, které čtenář na fotografiích vidí.

Sazbu a grafickou úpravu knihy si vzal na svá bedra Martin Dubský, stejně jako fotografii na obálce. Pokud jde o fotografie uvnitř knihy, pocházejí vesměs z archivu autora knihy Petra Rysky a obyvatel hlavního města Prahy. Knihu vydalo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., v Praze v roce 2016.

Doporučuji všem čtenářům, kteří mají zájem o architekturu, historii a zajímají se o pražská zákoutí a nejrůznější místa, aby si knihu Petra Rysky Praha neznámá s podtitulem Procházky po netradičních místech a zákoutích určitě přečetli. Obrázek si následně udělejte každý sám. Ale věřte, že tato kniha může být zajímavá opravdu pro každého, naprosto bez rozdílu věku. Brožovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství GRADA Publishing, a.s., za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | karma: 29.28 | přečteno: 1016 ×
Poslední články autora