Spiklenci bojují za záchranu britského členství v EU

17. 08. 2016 9:26:18
Vyhlášení referenda má v politice, v dějinách a na veřejnosti své jednoznačné místo. Co mu ale předchází a co následuje? Jak se vede taková kampaň například za setrvání v EU, či naopak za její opuštění?

Události kolem referend nemusí být až tak křišťálově čisté, jak si kdokoli může myslet. I když pochybuji, že by si někdo o politice ještě v dnešní době mohl myslet, že je křišťálově čistá. ;-) Ale že by konání referenda mohlo předcházet zohavení premiérovy mrtvoly poté, kdy ho skolí infarkt? A že by pak jeho tým osnoval kampaň za něj a hrál, že předseda vlády žije?

Není to tak dávno, kdy si Britové odhlasovali NE Evropské unii ve skutečném referendu. Víte ale třeba o tom, že na papíře si jej odhlasovali už mnohem dříve? Byť na papíře nese datum až 21. září 2017.

Brexit přichází... v roce 2017

Touto tematikou se zabývá například thriller Hlava státu, který pojednává o tématu brexitu. Samotný děj knihy se odehrává okolo data 21. září 2017, kdy se referendum koná. V Marrově thrilleru tak Britové hlasují o svém setrvání v Evropské unii o více než rok později, než tomu bylo v reálném světě.

Prostřednictvím Marrovy knihy se podíváme do zákulisí nejvyšších pater britské politiky, ale rovněž nahlédneme i do drsného byznysu a výroby novin. Není se čemu divit, když vezmeme v potaz, že Andrew Marr je už řadu let úspěšným politickým komentátorem, který zná velmi dobře nejen chod médií, ale rovněž fungování politického systému jako takového.

V Marrově Hlavě státu jsou celkem logicky rozdíly oproti skutečnosti. Tím už na první pohled viditelným je kromě načasování například britský král (nikoli královna), premiérem není David Cameron a za vystoupení z “bruselského područí” nebojuje Nigel Paul Farage, ale v čele odpůrců EU je žena, Olivia Kiteová. V čele Německa pak je muž s britskými kořeny, zatímco Bílému domu šéfuje žena.

Spiknutí za dveřmi Downing Street 10

A když pak v rámci příprav referenda dosadíte do rovnice ještě spiknutí v podání sekretářky, mluvčího, ministra zahraničí a dalších členů z premiérova podpůrného týmu za dveřmi slavné adresy Downing Street 10, které z jednoho pohledu má zachránit Británii setrváním v EU, z pohledu druhého spadá do definice vlastizrady...

Rovnice (nebo nerovnice?) ale ještě nekončí. Autor nám přibalil za cenu jedné knihy ještě i dvě mrtvoly, šikovného premiérova imitátora, který si předsedu vlády nastudoval více než na jedničku, románová fikce s prvky pravdy může začít. ;-)

Musím ale konstatovat, že potenciál tohoto tématu, této knihy byl podle mě daleko větší, než jaký si můžeme výsledně v knize Hlava státu přečíst. Místy jsou pasáže až příliš zdlouhavé, mnohdy až nudné. V některých případech mi přijdou některé pasáže až příliš přitažené za vlasy.

Kdo je Andrew Marr

Autor knihy Hlava státu, Andrew Marr (*1959), je britský novinář a moderátor, glasgowský rodák. Marr vystudoval anglistiku na Cambridgeské univerzitě. V médiích začal pracovat jako elév v roce 1981.

Následně se začal věnovat politické žurnalistice. Pracoval pro více novin, například The Scotsman, The Independent, The Daily Express, The Observer, poté vedl politickou redakci BBC.

Napsal řadu odborných knih a televizních dokumentů, v nichž se zaměřil především na britskou i světovou historii či vědu a politiku. Má svou vlastní The Andrew Marr Show, k níž se vrátil i poté, kdy v roce 2013 prodělal mozkovou příhodu. Andrew Marr žije se svou rodinou v Londýně.

Co lze rovněž říci

Marr vzal své čtenáře na exkurz do současné Británie prostřednictvím příběhu jednoho velkého komplotu, podvodu a referenda o výstupu Británie z Evropské unie rozepsaného na 376 stranách knihy Hlava státu.

Možná je trochu škoda, že k vydání tohoto Marrova politického thrilleru nedošlo i u nás ještě před samotným (skutečným) referendem, v kterém si letos v červnu Britové odhlasovali tzv. brexit. Na druhou stranu ale mohou čtenáři posuzovat lecjaké podobnosti z Marrovy knihy se skutečností i takto.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je e-kniha rozdělena na Start, Poznámku autora, Předmluvu, dále následuje celkem 14 kapitol, jež jsou pro děj výstižně pojmenovány a mají i velké množství podkapitol. Ty jsou rovněž velmi trefně pojmenovány. V závěru nechybí ani Epilog a Poznámka překladatele.

Závěrečné slovo...

Anglický originál knihy Andrewa Marra nese název Head of State a vydalo jej nakladatelství Fourth Estate - HarperCollins v New Yorku roku 2015. Zdařilý je podle mého názoru i překlad knihy Hlava státu. Do češtiny ji přeložil více než zdatně Michal Prokop. E-knihu vydala Euromedia Group, k. s. Knižní klub v Praze v roce 2016.

Místy se ale budete muset obrnit určitou dávkou tolerance především kvůli občasným překlepům a chybám, u některých pasáží se setkáte i se špatným dělením slov na koncích řádků (což ale může být závislé na formátech e-knihy a typu a velikosti písma).

Kniha Andrewa Marra Hlava státu za přečtení určitě stojí. A to především těm, kteří mají rádi politiku, historii, satiru i fikci (která se později proměnila částečně ve skutečnost). Už minimálně tím, že britské ne Evropské unii zaznělo v červnu i ve skutečnosti. Obrázek si ale následně udělejte každý sám. :-) E-knihu mi k recenzi poskytl portál Rájknih.cz, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 17.8.2016 9:26 | karma článku: 30.17 | přečteno: 552x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 309 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 538 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 335 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 214 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 362 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 100 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...