Tomáš Králíček

Bart Simpson a jeho bible lumpáren. Poučte se

2. 08. 2016 9:26:18
Animovaný rošťák Bart Simpson je vzorem pro řadu puberťáků. Z jeho lumpáren vstávají vlasy hrůzou nejen rodičům, ale mnohdy dokonce i jeho dětským obdivovatelům. Bart nelenil a pro teenagery “vytvořil” i průvodce.

Homer, Marge, Bart, Líza, Maggie, děda Simpson, pes Spasitel a kočka Sněhulka. Kdo by je neznal. Rodina Simpsonových v celé své seriálové kráse. Poprvé se Simpsonovi na televizních obrazovkách objevili 19. dubna 1987 jako dvouminutový skeč v Show Tracey Ullmanové. Plnohodnotný seriál se z nich stal na sklonku roku 1989, v Česku jsme si museli počkat až do ledna 1993. A že to stálo za to!

Obrovská popularita seriálových postaviček z dílny Matta Groeninga nemohla být opomenuta ani nakladateli knih. Příkladem je tak kniha Matta Groeninga Bart Simpson: Průvodce životem, ve které nekorunovaný král lumpáren Bart Simpson radí dětem a teenagerům, jak co nejúspěšněji naštvat jejich okolí.

Tajné jazyky alá Bart

Čtenáři se v této knize mohou dozvědět, jak mají opisovat ve škole, jak co nejvíce mlaskat při jídle s lokty opřenými o stůl, jak můžete naštvat své rodiče u jídla, když budete pochybovat o jejich názorech na svět, na politiku, peníze apod.

Čtenáři se v knize Bart Simpson: Průvodce životem dozvědí, jak se stát mezinárodním výtržníkem díky překladům nejrůznějších frází alá Bart Simpson do těch nejrozmanitějších světových jazyků. Můžete se díky Bártovi naučit například tzv. opštinu či další tajné jazyky, Bart vás provede i ukázkou všemožných zaručeně fungujících (světových) gestikulací nebo řečí těla.

Bart Simpson před čtenáři nezatají ani podobu svého vysněného pokoje, v němž najdete třeba stůl, který by dělal úkoly za vás. nebo padací dveře do tygří klece. Pro porovnání ale v Bartově průvodci najdete i vysněný pokoj Lízy Simpsonové.

Jsou libo Bartovy modlitby?

“Otče náš, jenž jsi na nebesích, máš otevřeno celou noc jako nonstopy?” Že nevíte, o co jde? Jde o jednu z Bartových modliteb (Bart Simpson: Průvodce životem, str. 169). Výborné jsou ale také další jeho nejrůznější modlitby pro všechny příležitosti.

“Tlusťochu náš, jenž jíš neoholený, plné je hrdlo tvé, a na stole steaků dvé flambovaných likérem ve žhavé troubě. Vzdej se chleba dnešního a dej si cuketu. Nebo jez míň sladkého, kašli na kroketu. Neuveď se v pokušení, ale jez jen játra. Amen.” (Bart Simpson: Průvodce životem, Špekounova modlitba, str. 169)

Bart má pro vás i “pár tipů, jak si vydělat velkej balík”. Sem řadí například máminu peněženku, vydírání, za absolutně nejtěžší způsob pak Bart považuje manuální práci. A pokud nevíte, jak zůstat vzhůru i po večerce, je pro vás kniha Bart Simpson: Průvodce životem bezesporu ta pravá volba. ;-) Naleznete v ní navíc ještě mnoho dalších Bartových rad, které zaručeně stojí za přečtení. To už je ale na vás, čtenářích... ;-)

Kdo je Matt Groening

Autor knihy Bart Simpson: Průvodce životem, Matt Groening (celým jménem Matthew Abram Groening), je americký karikaturista, scénárista a producent. Groening je tvůrcem animovaných seriálů Simpsonovi a Futurama.

Vystudoval Evergreen State College v Olympii ve státě Washington, kde byl v posledním roce studia redaktorem školních novin.

Nakladatelství JOTA vydalo i další Groeningovy knihy, například: Simpsonova knihovna moudrosti: Bartova kniha, Simpsonova knihovna moudrosti: Margina kniha, Simpsonova knihovna moudrosti: Krustyho kniha, Simpsonovi: Rodinná historie, Simpsonova knihovna moudrosti: Homerova kniha, Simpsonovi / Futurama: Propletená lapálie a řadu dalších.

Co lze také říci

Vybrané a poutavě napsané perličky z historie nám autor podává v knize Bart Simpson: Průvodce životem na 192 stranách. Přestože Groeningova kniha není příliš objemná svým rozsahem, obsahem je více než zajímavá, krásně ilustrovaná a tak trochu i děsivá. A své čtenáře zcela chytí za srdce (ty mladší šibalstvím, rodiče možná spíše vyděsí) a nepustí jej od ní, dokud ji nepřečte.

Především čtenářům, kteří znají lotroviny Barta Simpsona z televizního seriálu Simpsonovi, a fanouškům této “zajímavé” rodinky by kniha Bart Simpson: Průvodce životem určitě v domácí knihovničce chybět určitě neměla.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na úvod, dále celkem 16 kapitol s vlastními názvy (např. ), závěr (Jak jinak použít tuhle knížku) a rejstřík. Originální je i úplné zakončení knihy od “Barta Simpsona”: “Mějte se, troubové...”

V samotném úvodu knihy nechybí ani Věnování: “Věnováno památce Sněhulky I: Kdykoli slyšíme mňoukání ve tři ráno, kdykoli uklouzneme na slizkým chuchvalci chlupů, kdykoli ucítíme pronikavý zápach zanedbaného kočičího záchodu, vzpomeneme si na Tebe.” (Bart Simpson: Průvodce životem, Věnování)

Slovo závěrem...

Z anglického originálu Bart Simpson’s Guide to Life přeložila knihu Bart Simpson: Průvodce životem do češtiny Věra Petrášová. Grafickou úpravu a lettering si vzal na svá bedra Petr Jančařík. Knihu vydalo Nakladatelství JOTA, s. r. o. v Brně v roce 2013 (dotisk v roce 2015).

Doporučuji všem dospělým čtenářům, kteří se občas rádi vrací do dětství, do světa her a lumpáren, odmlouvání a bezstarostných chvil, aby si knihu Matta Groeninga Bart Simpson: Průvodce životem určitě přečetli. A těm mladším, tedy dětem, ji doporučuji zcela. A můj vzkaz pro rodiče: Pokud tuto knihu Vašim dětem pořídíte, netrestejte je za jejich “simpsonoviny”. ;-)

Obrázek si následně udělejte každý sám. Ale věřte, že tato kniha může být zajímavá nejen pro děti a mládež, ale i pro rodiče. Buď kvůli jakémusi chvilkovému návratu do dětských let, nebo kvůli tomu, aby byli připraveni na možné lumpárny v podání svých dětí. :-) Vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství JOTA, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | karma: 33.18 | přečteno: 862 ×
Poslední články autora