Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bart Simpson a jeho bible lumpáren. Poučte se

Animovaný rošťák Bart Simpson je vzorem pro řadu puberťáků. Z jeho lumpáren vstávají vlasy hrůzou nejen rodičům, ale mnohdy dokonce i jeho dětským obdivovatelům. Bart nelenil a pro teenagery “vytvořil” i průvodce.

Homer, Marge, Bart, Líza, Maggie, děda Simpson, pes Spasitel a kočka Sněhulka. Kdo by je neznal. Rodina Simpsonových v celé své seriálové kráse. Poprvé se Simpsonovi na televizních obrazovkách objevili 19. dubna 1987 jako dvouminutový skeč v Show Tracey Ullmanové. Plnohodnotný seriál se z nich stal na sklonku roku 1989, v Česku jsme si museli počkat až do ledna 1993. A že to stálo za to!

Obrovská popularita seriálových postaviček z dílny Matta Groeninga nemohla být opomenuta ani nakladateli knih. Příkladem je tak kniha Matta Groeninga Bart Simpson: Průvodce životem, ve které nekorunovaný král lumpáren Bart Simpson radí dětem a teenagerům, jak co nejúspěšněji naštvat jejich okolí.

Tajné jazyky alá Bart

Čtenáři se v této knize mohou dozvědět, jak mají opisovat ve škole, jak co nejvíce mlaskat při jídle s lokty opřenými o stůl, jak můžete naštvat své rodiče u jídla, když budete pochybovat o jejich názorech na svět, na politiku, peníze apod.

Čtenáři se v knize Bart Simpson: Průvodce životem dozvědí, jak se stát mezinárodním výtržníkem díky překladům nejrůznějších frází alá Bart Simpson do těch nejrozmanitějších světových jazyků. Můžete se díky Bártovi naučit například tzv. opštinu či další tajné jazyky, Bart vás provede i ukázkou všemožných zaručeně fungujících (světových) gestikulací nebo řečí těla.

Bart Simpson před čtenáři nezatají ani podobu svého vysněného pokoje, v němž najdete třeba stůl, který by dělal úkoly za vás. nebo padací dveře do tygří klece. Pro porovnání ale v Bartově průvodci najdete i vysněný pokoj Lízy Simpsonové.

Jsou libo Bartovy modlitby?

“Otče náš, jenž jsi na nebesích, máš otevřeno celou noc jako nonstopy?” Že nevíte, o co jde? Jde o jednu z Bartových modliteb (Bart Simpson: Průvodce životem, str. 169). Výborné jsou ale také další jeho nejrůznější modlitby pro všechny příležitosti.

“Tlusťochu náš, jenž jíš neoholený, plné je hrdlo tvé, a na stole steaků dvé flambovaných likérem ve žhavé troubě. Vzdej se chleba dnešního a dej si cuketu. Nebo jez míň sladkého, kašli na kroketu. Neuveď se v pokušení, ale jez jen játra. Amen.” (Bart Simpson: Průvodce životem, Špekounova modlitba, str. 169)

Bart má pro vás i “pár tipů, jak si vydělat velkej balík”. Sem řadí například máminu peněženku, vydírání, za absolutně nejtěžší způsob pak Bart považuje manuální práci. A pokud nevíte, jak zůstat vzhůru i po večerce, je pro vás kniha Bart Simpson: Průvodce životem bezesporu ta pravá volba. ;-) Naleznete v ní navíc ještě mnoho dalších Bartových rad, které zaručeně stojí za přečtení. To už je ale na vás, čtenářích… ;-)

Kdo je Matt Groening

Autor knihy Bart Simpson: Průvodce životem, Matt Groening (celým jménem Matthew Abram Groening), je americký karikaturista, scénárista a producent. Groening je tvůrcem animovaných seriálů Simpsonovi a Futurama.

Vystudoval Evergreen State College v Olympii ve státě Washington, kde byl v posledním roce studia redaktorem školních novin.

Nakladatelství JOTA vydalo i další Groeningovy knihy, například: Simpsonova knihovna moudrosti: Bartova kniha, Simpsonova knihovna moudrosti: Margina kniha, Simpsonova knihovna moudrosti: Krustyho kniha, Simpsonovi: Rodinná historie, Simpsonova knihovna moudrosti: Homerova kniha, Simpsonovi / Futurama: Propletená lapálie a řadu dalších.

Co lze také říci

Vybrané a poutavě napsané perličky z historie nám autor podává v knize Bart Simpson: Průvodce životem na 192 stranách. Přestože Groeningova kniha není příliš objemná svým rozsahem, obsahem je více než zajímavá, krásně ilustrovaná a tak trochu i děsivá. A své čtenáře zcela chytí za srdce (ty mladší šibalstvím, rodiče možná spíše vyděsí) a nepustí jej od ní, dokud ji nepřečte.

Především čtenářům, kteří znají lotroviny Barta Simpsona z televizního seriálu Simpsonovi, a fanouškům této “zajímavé” rodinky by kniha Bart Simpson: Průvodce životem určitě v domácí knihovničce chybět určitě neměla.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na úvod, dále celkem 16 kapitol s vlastními názvy (např. ), závěr (Jak jinak použít tuhle knížku) a rejstřík. Originální je i úplné zakončení knihy od “Barta Simpsona”: “Mějte se, troubové…”

V samotném úvodu knihy nechybí ani Věnování: “Věnováno památce Sněhulky I: Kdykoli slyšíme mňoukání ve tři ráno, kdykoli uklouzneme na slizkým chuchvalci chlupů, kdykoli ucítíme pronikavý zápach zanedbaného kočičího záchodu, vzpomeneme si na Tebe.” (Bart Simpson: Průvodce životem, Věnování)

Slovo závěrem…

Kniha Bart Simpson: Průvodce životem je plná vypečených rad Barta Simpsona a pobaví všechny ve věkové kategorii od 10 do 100 let.

Z anglického originálu Bart Simpson’s Guide to Life přeložila knihu Bart Simpson: Průvodce životem do češtiny Věra Petrášová. Grafickou úpravu a lettering si vzal na svá bedra Petr Jančařík. Knihu vydalo Nakladatelství JOTA, s. r. o. v Brně v roce 2013 (dotisk v roce 2015).

Doporučuji všem dospělým čtenářům, kteří se občas rádi vrací do dětství, do světa her a lumpáren, odmlouvání a bezstarostných chvil, aby si knihu Matta Groeninga Bart Simpson: Průvodce životem určitě přečetli. A těm mladším, tedy dětem, ji doporučuji zcela. A můj vzkaz pro rodiče: Pokud tuto knihu Vašim dětem pořídíte, netrestejte je za jejich “simpsonoviny”. ;-)

Obrázek si následně udělejte každý sám. Ale věřte, že tato kniha může být zajímavá nejen pro děti a mládež, ale i pro rodiče. Buď kvůli jakémusi chvilkovému návratu do dětských let, nebo kvůli tomu, aby byli připraveni na možné lumpárny v podání svých dětí. :-) Vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství JOTA, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 2.8.2016 9:26 | karma článku: 33,23 | přečteno: 862x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.