Tomáš Králíček

Vybírají Spojené státy americké daň z příjmu nezákonně?

21. 07. 2016 9:26:18
Biliony dolarů vybraných jako daň z příjmu od obyvatel Spojených států tvoří 90 % všech příjmů amerického rozpočtu. Co když se ale tato daň vybírá od lidí nelegálně, protože příslušný ústavní dodatek nebyl nikdy řádně ratifikován?

Spojeným státům americkým hrozí finanční kolaps. Prostě bankrot. Ukazuje se totiž, že ústavní dodatek, který státu umožňuje od obyvatel vybírat daň z příjmu, nebyl v roce 1913 řádně ratifikován.

Existují pro to důkazy, které si okopíroval jeden “nevýznamný” úředníček rezortu financí. A ten je slíbil jistému neplatiči daní, který o nezákonném výběru daní napsal knihu a nyní je na útěku. Soudy ho totiž chtějí dostat za katr.

Pozor na zneuznaného Severokorejce

Toho všeho chce využít zavržený bratr současného severokorejského vůdce Kim Jong-čin. Pomocí těchto dokumentů (a především některých z nich) chce zlikvidovat Spojené státy americké a i díky tomu se dostat na post svého nevlastního bratra.

Ne, neděste se. (Nebo neradujte.) Jde jen o další strhující román z pera amerického bestsellerového spisovatele Steva Berryho s názvem Hrozba patriotů. A opět v něm najdeme i již klasického hlavního hrdinu - Cottona Maloneho, již podesáté. Byť Cotton Malone opět dělá pro špionážní agenturu Magellan Billet jen externě.

Jde o další Berryho knihu (sám autor se přece dle svých slov řídí heslem: “Jedna kniha ročně.”), která stojí za to. Člověk se z ní dozví leccos. Například i to, co se děje v severokorejských pracovních táborech, podívá se do USA, do Evropy...

Laťka nasazena vysoko

Na druhou stranu je ale nutno podotknout, že Steve Berry si nasadil - a tím pádem i svým čtenářům - pomyslnou laťku hodně vysoko (nabízí se “až extrémně vysoko”). Hrozba patriotů je výborná kniha, ale... Ale v porovnání s Berryho předchozími knihami je Hrozba patriotů přece jen o něco slabší.

Kniha je napsaná velmi dobře, má spád, poutavou zápletku, bojuje se v ní de facto o záchranu USA před bankrotem... Samotný závěr je ale už méně napínavý, protože už jej čtenář předpokládá mnohem dříve. Přesto jde o velmi dobrou knihu. Možná už si holt Steve Berry své čtenáře asi až příliš zhýčkal. Těžko říct.

V knize se čtenář setká i s jakýmsi tiskařským šotkem. Jde o pasáž, ve které se Cotton Malone seznámí se zvláštní agentkou amerického ministestva financí Isabellou Schaeferovou. Ta, přestože se představí jako zvláštní agentka ministerstva financí, “...Neochotně sáhla do zadní kapsy a vytáhla odznak na kterém stálo MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI. ZVLÁŠTNÍ AGENT. A průkazku s fotografií a jménem ISABELLA SCHAEFEROVÁ.” (Hrozba patriotů, kapitola 17, str. 129)

Kdo je Steve Berry

Autor knihy Hrozba patriotů, Steve Berry, je veleúspěšný americký bestsellerový spisovatel a rovněž úspěšný advokát. Jeho knihy se překládají do desítek světových jazyků a vycházejí ve více než 50 zemích světa, ve kterých zaujímají přední místa v prodejních statistikách.

Čeští čtenáři mohou dílo Steva Berryho znát prostřednictvím jeho už deseti románů ze série Cotton Malone (Templářské dědictví, Alexandrijská knihovna, Benátská zrada, Rukopis Karla Velikého, Pařížská pomsta, Císařova hrobka, Jeffersonova šifra, Královský klam, Lincolnův mýtus a Hrozba patriotů), které u nás vyšly. Mimo tuto sérii v tuzemsku vyšly Berryho romány Jantarová komnata, Rasputinovo proroctví, Třetí tajemství a Kolumbova záhada.

Nutno podotknout, že žádný z Berryho románů není nudný. Ba naopak! Všechna jeho díla čtenáře dostanou svým napětím, historickými souvislostmi, záhadami, ale i akčností, konspiračními teoriemi a špionážní zápletkou. Díky thrilleru Templářské dědictví se Berry dostal na piedestal tohoto žánru po bok například Dana Browna. Ten se právě o Templářském dědiczví vyjádřil pochvalně, když řekl, že “tato kniha naprosto splňuje mé (Brownovy) představy o skvělém románu”.

Paradoxem je, že Berry byl během prvních 12 let svého psaní celkem 85krát odmítnut nakladateli, než mu nakladatelství Ballantine vydalo v roce 2003 Jantarovou komnatu. Ta následně několik týdnů figurovala na americkém žebříčku nejprodávanějších knih. A Berryho tempo je impozantní - jedna kniha ročně!

Co lze také říci

Steve Berry “vzal” čtenáře na exkurs do světa daní, špionáže, severokorejských pracovních táborů i mezinárodních vztahů prostřednictvím příběhu rozepsaného na 496 stranách knihy Hrozba patriotů. Tento další román Steva Berryho, v pořadí již 10. ze série Cotton Malone, je již tradičně velmi napínavý, zajímavý, byť je ale tentokráte méně napínavý v samotném závěru.

Přesto jde o další velmi povedený román z dílny Steva Berryho. Jeho děj čtenáře chytí hned od úvodních písmen a odtrhnout se od této četby tak bude opravdu téměř “nad lidské síly”. Berry je prostě mistr nad mistry, pokud jde o vymýšlení nejrůznějších konspiračních teorií, špionážních válek a historických souvislostí.

Kniha Hrozba patriotů čtenáře pohltí natolik, že mu na její plnohodnotné přečtení bude stačit i v pracovním a rodinném režimu opravdu jen málo času. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha rovněž autorovo věnování (otci), poděkování a na závěr ještě poznámku autora. Ústřední děj Hrozby patriotů je rozdělen na celkem 68 kapitol, kterým předchází ještě prolog. Některé kapitoly ve svém úvodu mají ještě i údaj o čase a místě jejich konání. Místy je kniha i e-kniha doplněna o černobílé obrázky, které jsou pro její děj velmi důležité.

Slovo závěrem...

Z anglického originálu THE PATRIOT THREAT, vydaného nakladatelstvím Hodder & Stoughton v Londýně roku 2015, přeložila knihu Hrozba patriotů do češtiny Hana Pernicová. Obálku si vzal na svá bedra Radek Urbiš. Knihu vydalo nakladatelství DOMINO v Ostravě v roce 2016. Nakladatelství DOMINO připojilo rovněž upoutávku na předchozí Berryho román (Lincolnův mýtus).

Doporučuji všem - a to nejen milovníkům knih Steva Berryho - aby si knihu spisovatele Steva Berryho Hrozba patriotů určitě přečetli. Obrázek si následně udělejte každý sám. Možná si i díky této knize Berryho poutavý styl psaní o nejrůznějších konspiračních teoriích, špionáži (vše s nádechem historických souvislostí a záhad) oblíbíte stejně jako já. :-)

Vázanou knihu s přebalem i její elektronickou verzi (která je rovněž zpracována na vysoké úrovni) mi k recenzi poskytlo nakladatelství DOMINO, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | karma: 33.61 | přečteno: 732 ×
Poslední články autora