Chlapi sobě aneb Když muži ovládnou plotny

Ženy jsou výborné kuchařky. Chlapi ale vaří jinak. Podle chuti. Bez ohledu na kalorie a často bez ohledu na to, jak je pokrm zdravý. Pojďte se kochat lahodnými pokrmy. Chlapi, ovládněme kuchyně

Je až s podivem, že v rodinách většinou vaří ženy, ale pokud jde o vyhlášené šéfkuchaře, různé kuchařské show na televizních obrazovkách, získané michelinské hvězdy, pak je to v drtivé většině případů především o mužích.

Většina kuchařek je svým zaměřením určena pro ženy. Ty totiž nejrůznější “měřidla a vážidla” na rozdíl od velké řádky mužů využívají. (Přece to tak v receptu je, že…) Je skvělé, že se ale v prodeji aspoň občas objeví i nějaká ta kuchařka pro muže. Sice také recepty obsahují rady, kolik čeho použít, ale...

Když má člověk štěstí...

Když ale vyjde i něco odlišného… Něco, co nebývá na pultech knihkupectví až tak časté… Příkladem může být kniha Kuchařka pro chlapy s podtitulem Vzmužte se v kuchyni! Ta je nápaditá už tím, jaký má netradiční design. A chlapy naprosto dostane! Svými recepty, ale také fotografiemi těch naprosto skvělých a lahodných (přímo božských) pokrmů.

Už v úvodu jsem zmínil, že v jednotlivých domácnostech vaří nejčastěji ženy. Osobně jsem měl a mám v tomto ohledu velké štěstí - má partnerka vaří excelentně (má po kom, tchyně je rovněž vynikající kuchařka), moje maminka vždy vařila a vaří také naprosto par excellence, takže si rozhodně nestěžuji. Jen občas slyším to klasické (stejně jako u lékaře): “Nesol si to, je to dost slané.”

A ženy také dají mnohem více na vizuální stránku pokrmů, nestačí jim, aby TO chutnalo, musí TO mít i tzv. vzhledovou “štábní kulturu”. Ženy mají ale pravdu v jednom, nejen hlad je nejlepší kuchař, ale oči… oči, ty dokážou totálně vyprovokovat naše chuťové buňky.

Turbulence chuťových buněk i smyslů

Přes mé štěstí spočívající v obklopení se vynikajícími kuchařkami dostanu také sem tam chuť na něco nezdravého, případně na vaření po chlapsku. To znamená většinou naprosto bez pravidel, aniž bych dodržoval nějaké měření. Oko a vlastní chuť je nejlepší odměrkou. ;-)

Kniha Kuchařka pro chlapy je prošpikována nejrůznějšími recepty na opravdu více než oku lahodící pokrmy. Chuťové buňky a smysly se díky nim mohou dostat do mnohem větších turbulencí než při letu Airbusem či Boeingem v oblasti proslaveného Bermudského trojúhelníku.

“Tato kuchařka je určena mužům, byla vytvořena muži a je plná skutečně chlapského jídla. Na jejích stránkách najdete jakýsi kulinární manifest mužů. Hostinu pro oči, pro mysl, pro žaludek… a pro onen chromozom Y, který nás odlišuje od druhé poloviny lidstva. … Ale dosti keců, nejste tady proto, abychom vám říkali, jak být mužem. To už dávno víte. Jste přece muži! Teď už jenom stačí tak zase začít jíst. Dobrou chuť! (Kuchařka pro chlapy, Jídlo pro skutečného muže…, str. 6, 7)

Recepty se vším všudy

Podle Kuchařky pro chlapy si může kdokoli pochutnat na nejrůznějších rychlovkách, ale i náročnějších hlavních jídlech či dezertech. Samozřejmě nechybí ani jídla grilovaná či tataráček (ten jsem ale ještě sám nikdy nezkusil). Vyřádit se můžete třeba také při “výrobě” domácího piva (Jak si uvařit pivo).

V neposlední řadě v Kuchařce pro chlapy naleznete i dvoustránkový přehled s názvem Jak připravit dokonalý steak, a to včetně postupu samotného a fotografií. Nechybí ale ani rady a tipy, Jak na soutěže jedlíků.

U každého receptu v knize Kuchařka pro chlapy je vyjádřena obtížnost, dále délka přípravy, délka vaření, pro kolik osob ten který recept je, potřebné suroviny, fotografie (vždy minimálně jedna, většinou ale více, aby podnítily chlapské chutě) a v neposlední řadě i samotný popis přípravy a vaření/pečení.

Co lze také říci

Exkurs do hlubin chlapských chutí prostřednictvím velmi lákavých receptů nám přibližuje kniha Kuchařka pro chlapy s podtitulem Vzmužte se v kuchyni! na 128 stranách.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha ještě před “samotným chlapským receptovým rájem nejrůznějších chutí” dvě stránky alá úvodu s názvem Jídlo pro skutečného muže...

Kniha je dále tematicky rozdělena na celkem čtyři kapitoly (s názvy Svačiny v útoku, Chlapská jídla proti hladu…, Mega dezerty… a Jak udělat dojem) s mnoha podkapitolami (ve formě jednotlivých receptů). Na závěr knihy následuje rejstřík.

Slovo závěrem...

Z anglického originálu Man-up your meals, vydaného nakladatelstvím Parragon Books Ltd. v roce 2014, přeložila knihu do češtiny Dagmar Eisenmannová. Knihu vydalo nakladatelství Slovart v roce 2016.

Doporučuji nejen všem mužům, kteří mají rádi jídlo a rádi si ho aspoň občas sami připravují, ale také ženám, které vaří pro muže, aby si knihu Kuchařka pro chlapy určitě pořídili a zkusili podle ní i nějaké to jídlo uvařit.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Ale věřte, že tato kniha může být zajímavá opravdu pro každého, a to naprosto bez rozdílu pohlaví a věku. Primárně je sice určena pro chlapy, ale věřte, že v ní naleznou zalíbení i ostatní nadšenci “kulinářského řemesla” a jedlíci. :-) Vázanou a vhodně a bohatě fotografiemi doplněnou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Slovart, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 12.7.2016 9:18 | karma článku: 32,88 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.