Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chlapi sobě aneb Když muži ovládnou plotny

12. 07. 2016 9:18:26
Ženy jsou výborné kuchařky. Chlapi ale vaří jinak. Podle chuti. Bez ohledu na kalorie a často bez ohledu na to, jak je pokrm zdravý. Pojďte se kochat lahodnými pokrmy. Chlapi, ovládněme kuchyně

Je až s podivem, že v rodinách většinou vaří ženy, ale pokud jde o vyhlášené šéfkuchaře, různé kuchařské show na televizních obrazovkách, získané michelinské hvězdy, pak je to v drtivé většině případů především o mužích.

Většina kuchařek je svým zaměřením určena pro ženy. Ty totiž nejrůznější “měřidla a vážidla” na rozdíl od velké řádky mužů využívají. (Přece to tak v receptu je, že...) Je skvělé, že se ale v prodeji aspoň občas objeví i nějaká ta kuchařka pro muže. Sice také recepty obsahují rady, kolik čeho použít, ale...

Když má člověk štěstí...

Když ale vyjde i něco odlišného... Něco, co nebývá na pultech knihkupectví až tak časté... Příkladem může být kniha Kuchařka pro chlapy s podtitulem Vzmužte se v kuchyni! Ta je nápaditá už tím, jaký má netradiční design. A chlapy naprosto dostane! Svými recepty, ale také fotografiemi těch naprosto skvělých a lahodných (přímo božských) pokrmů.

Už v úvodu jsem zmínil, že v jednotlivých domácnostech vaří nejčastěji ženy. Osobně jsem měl a mám v tomto ohledu velké štěstí - má partnerka vaří excelentně (má po kom, tchyně je rovněž vynikající kuchařka), moje maminka vždy vařila a vaří také naprosto par excellence, takže si rozhodně nestěžuji. Jen občas slyším to klasické (stejně jako u lékaře): “Nesol si to, je to dost slané.”

A ženy také dají mnohem více na vizuální stránku pokrmů, nestačí jim, aby TO chutnalo, musí TO mít i tzv. vzhledovou “štábní kulturu”. Ženy mají ale pravdu v jednom, nejen hlad je nejlepší kuchař, ale oči... oči, ty dokážou totálně vyprovokovat naše chuťové buňky.

Turbulence chuťových buněk i smyslů

Přes mé štěstí spočívající v obklopení se vynikajícími kuchařkami dostanu také sem tam chuť na něco nezdravého, případně na vaření po chlapsku. To znamená většinou naprosto bez pravidel, aniž bych dodržoval nějaké měření. Oko a vlastní chuť je nejlepší odměrkou. ;-)

Kniha Kuchařka pro chlapy je prošpikována nejrůznějšími recepty na opravdu více než oku lahodící pokrmy. Chuťové buňky a smysly se díky nim mohou dostat do mnohem větších turbulencí než při letu Airbusem či Boeingem v oblasti proslaveného Bermudského trojúhelníku.

“Tato kuchařka je určena mužům, byla vytvořena muži a je plná skutečně chlapského jídla. Na jejích stránkách najdete jakýsi kulinární manifest mužů. Hostinu pro oči, pro mysl, pro žaludek... a pro onen chromozom Y, který nás odlišuje od druhé poloviny lidstva. ... Ale dosti keců, nejste tady proto, abychom vám říkali, jak být mužem. To už dávno víte. Jste přece muži! Teď už jenom stačí tak zase začít jíst. Dobrou chuť! (Kuchařka pro chlapy, Jídlo pro skutečného muže..., str. 6, 7)

Recepty se vším všudy

Podle Kuchařky pro chlapy si může kdokoli pochutnat na nejrůznějších rychlovkách, ale i náročnějších hlavních jídlech či dezertech. Samozřejmě nechybí ani jídla grilovaná či tataráček (ten jsem ale ještě sám nikdy nezkusil). Vyřádit se můžete třeba také při “výrobě” domácího piva (Jak si uvařit pivo).

V neposlední řadě v Kuchařce pro chlapy naleznete i dvoustránkový přehled s názvem Jak připravit dokonalý steak, a to včetně postupu samotného a fotografií. Nechybí ale ani rady a tipy, Jak na soutěže jedlíků.

U každého receptu v knize Kuchařka pro chlapy je vyjádřena obtížnost, dále délka přípravy, délka vaření, pro kolik osob ten který recept je, potřebné suroviny, fotografie (vždy minimálně jedna, většinou ale více, aby podnítily chlapské chutě) a v neposlední řadě i samotný popis přípravy a vaření/pečení.

Co lze také říci

Exkurs do hlubin chlapských chutí prostřednictvím velmi lákavých receptů nám přibližuje kniha Kuchařka pro chlapy s podtitulem Vzmužte se v kuchyni! na 128 stranách.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha ještě před “samotným chlapským receptovým rájem nejrůznějších chutí” dvě stránky alá úvodu s názvem Jídlo pro skutečného muže...

Kniha je dále tematicky rozdělena na celkem čtyři kapitoly (s názvy Svačiny v útoku, Chlapská jídla proti hladu..., Mega dezerty... a Jak udělat dojem) s mnoha podkapitolami (ve formě jednotlivých receptů). Na závěr knihy následuje rejstřík.

Slovo závěrem...

Z anglického originálu Man-up your meals, vydaného nakladatelstvím Parragon Books Ltd. v roce 2014, přeložila knihu do češtiny Dagmar Eisenmannová. Knihu vydalo nakladatelství Slovart v roce 2016.

Doporučuji nejen všem mužům, kteří mají rádi jídlo a rádi si ho aspoň občas sami připravují, ale také ženám, které vaří pro muže, aby si knihu Kuchařka pro chlapy určitě pořídili a zkusili podle ní i nějaké to jídlo uvařit.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Ale věřte, že tato kniha může být zajímavá opravdu pro každého, a to naprosto bez rozdílu pohlaví a věku. Primárně je sice určena pro chlapy, ale věřte, že v ní naleznou zalíbení i ostatní nadšenci “kulinářského řemesla” a jedlíci. :-) Vázanou a vhodně a bohatě fotografiemi doplněnou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Slovart, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 12.7.2016 9:18 | karma článku: 32.16 | přečteno: 528x


Další články blogera

Tomáš Králíček

Chlapec, který přežil pochod smrti… a natruc neumřel!

Hrůzy 2. světové války by měly být omílány neustále dokola, abychom každé další generaci předávali poselství ve smyslu “tak takhle tedy ne!”. Je prostě třeba se poučit.

13.9.2018 v 8:26 | Karma článku: 18.57 | Přečteno: 511 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život

Umět vyjednávat je nutností nejen pro profesionální vyjednavače s teroristy. V životě totiž vyjednává každý, ať už jde o business, jednání mezi rodiči a dětmi, rokování o platech, nebo dokonce o lidských životech. Víte, jak na to?

16.8.2018 v 8:26 | Karma článku: 21.33 | Přečteno: 372 | Diskuse

Tomáš Králíček

Každý v sobě máme svůj nekonečný příběh. Nalistovat si ho musí každý sám

Dětství, zážitky, vzpomínky, návyky, stejně jako lásky, a to nejen partnerské, se v dospělém člověku odrážejí mnohdy mnohem více, než by kdo čekal. Stejné to ale může být i s knihami a filmy, které nás kdysi oslovily.

27.7.2018 v 8:26 | Karma článku: 24.86 | Přečteno: 276 | Diskuse

Tomáš Králíček

Má Německo vyřešenou nacistickou minulost? Nemá!

Kdo myslí, že Německo už se s nacistickou minulostí vypořádalo, mýlí se. Ano, naprostá většina tehdy aktivně žijících a bojujících Němců je už jistě na pravdě Boží, ale minulost, tu nikdo nevymaže. Tu si národ nese jako břímě dál.

12.7.2018 v 8:26 | Karma článku: 30.20 | Přečteno: 929 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Hysterie kolem sirotků

Muži rádi hysterii přisuzují jenom ženám, aby ne, když je to od slova hystera, čili děloha. Ale množství článků převážně mužských autorů, o syrských sirotcích, které se tu na nás valí dokazují, že hysterický lze být i bez dělohy.

19.9.2018 v 10:55 | Karma článku: 4.32 | Přečteno: 77 | Diskuse

Michal Pohanka

Děkujeme, že kouříte!

Děkuji všem, kteří kouří, pokud jinak žijí ještě relativně normálně. Pokud možno bez stresu, závislosti na zdravé výživě a digitálním světě.

19.9.2018 v 9:24 | Karma článku: 21.96 | Přečteno: 553 | Diskuse

Pavel Vrba

Když jsem se onehdá zatoulal do.. Odhalení

V minulém díle, jsem nabídl malou hádanku, spojenou s hádankou, kde že jsem to vlastně byl a kterého umělce jsem měl na mysli. A jak jsem slíbil, dnes zveřejním správnou odpověď.

19.9.2018 v 8:30 | Karma článku: 5.96 | Přečteno: 118 | Diskuse

Jan Pražák

Jak se baví dámy v nejlepších létech

Úplně obyčejná hospoda v centru dvacetitisícového města. Pondělní večer, vcházíme s manželkou dovnitř. U baru sedí pár štamgastů, jeden stůl má cedulku „reserved,“ u dalšího se baví skupinka hostů.

18.9.2018 v 20:23 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 1538 | Diskuse

David Vlk

Děckám sa už dneska alkohol nenalívá.

"Tož ale štrůdl sa jest nenaučil, to sa děckám zakazuje pit dobré víno a pak jich zabije upečená šupka z jabka. Chceš trochu vody šohajku?"

18.9.2018 v 16:52 | Karma článku: 35.30 | Přečteno: 1248 | Diskuse
Počet článků 132 Celková karma 23.74 Průměrná čtenost 1177

PR manažer, blogger, recenzent, mediální poradce, bývalý novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 jsem pracoval jako redaktor, editor, zástupce šéfredaktora a šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku. Byl jsem tiskovým mluvčím v soukromé i státní sféře, poradcem místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, členem Komise pro výchovu a vzdělávání při Radě MČ Praha 6. Učil jsem na ZŠ a přednášel masmédia na VOŠ. Nyní se profesně zabývám PR a mediální komunikací. Ve volném čase se věnuji své rodině, literatuře, historii, češtině, sportu, psaní blogů, ale opět i své práci.

Na blog píši především recenze. Knihy a audia k mým recenzím mi poskytují nakladatelství: Academia, Argo, DOMINO, GRADA, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, LEDA, Nakladatelství Kazda, PasekaSlovart; dále pak portály Audioteka.cz, ebux.cz, eReadingPalmknihy.czvydavatelství Českého rozhlasu Radioservis, vydavatelství audioknih OneHotBook, za což všem děkuji.





Najdete na iDNES.cz