Tomáš Králíček

Hitler znovu na scéně. A míří do politiky!

16. 06. 2016 9:26:18
Dovedete si představit, že půjdete po ulici a potkáte Adolfa Hitlera? Z této myšlenky až mrazí, brrr... Na druhou stranu - zvládl by Hitler žít i dnes? Dokázal by zmanipulovat veřejnost tak jako v první polovině minulého století?

O Adolfu Hitlerovi vyšly tisíce či spíše desetitisíce knih, věnovala se mu řada autorů, ale i obrovské množství dokumentů a filmů. Vše se ale točilo především kolem Hitlerova života a 2. světové války jako takové.

Když si ale představíte Hitlera v současnosti... Pravda, to jde jen těžko. Naštěstí. Pomoci čtenáři v této představě ale může německý novinář a spisovatel Timur Vermes ve své knize Už je tady zas.

Bez nejbližších a v moderním světě

V jeho satirickém románu Už je tady zas (nazvaném opravdu výstižně) se Adolf Hitler probudí jednoho dne roku 2011 na jednom “zeleném plácku” v Berlíně. Ve své benzinem páchnoucí a špinavé uniformě tak čelí tváří v tvář novému světu. Bez Goebbelse, Bormanna, Göringa, Himmlera, ale také bez své Evy Braunové.

Vermes tento román napsal v ich-formě, tedy očima samotného Hitlera. O to zajímavější tento pohled je. Román je pln uvažování “staronového” Hitlera, který se nestačí divit změnám současného světa. Zcela zmodernizovaného, technologicky na úplně jiné úrovni než ve čtyřicátých letech minulého století.

Hitlerovy otázky kolemjdoucím typu “Kde je Bormann?” apod. vzbuzují mezi mnohými jen nevěřícné a nechápavé pohledy. U menších dětí z neznalosti, u dospělých obrazně řečeno klepání na hlavu či pocit, že je někde skrytá kamera a tázající se Hitler je televizní komik, který toho pravého napodobuje...

Müsli tyčinky a pobyt v trafice

A začátky jsou těžké. Noci trávené ve stánku s novinami a cukrovinkami. Žádné tiskoviny se zaměřením nacistických plátků typu Völkischer Beobachter či Der Stürmer. Už jen noviny jako Bild či Die Welt. A podivné tyčinky se slisovanými obilninami. To na tom ti dnešní Němci musejí být ale sakra špatně! Brrr, toto “položí” i Hitlera...

Vymoženosti typu televize, internetu či divných automobilů, na druhé straně současné Německo plné národnostního koktejlu z těch nejrůznějších zemí světa... A v neposlední řadě rychločistírna, která se “ujme” vyčištění Hitlerovy uniformy či “etno girl” v podobě jeho asistentky, která příliš historii nezná, je divná, ale nakonec v sobě najdou “zalíbení či spíše vzájemné pochopení”.

A když se pak “novodobý” Hitler dostane na YouTube a na televizní obrazovky, lidé ho mají za komika karikujícího dávno mrtvého vůdce. Vše je ale jinak. Hitler sklízí nejen pobouření, ale v mnohonásobně větší míře ovace, lidé ho (mylně ho pokládajíc za komika) milují. A to v nově probuzeném Hitlerovi vyvolá novou myšlenku - co si ze své show udělat politickou kampaň? Více z obsahu knihy Timura Vermese Už je tady zas prozrazovat nehodlám. Teď už je řada na Vás, čtenářích. :-)

Kdo je Timur Vermes

Autor knihy Už je tady zas, Timur Vermes, je německý novinář a spisovatel. Je synem Maďara, který emigroval z vlasti po potlačeném povstání roku 1956, a Němky. Timur Vermes studoval na univerzitě v Erlangenu dějiny a politologii. Jako novinář pracoval například pro mnichovský Abendzeitung nebo kolínský Express.

Od roku 2007 psal jako ghostwriter (tedy profi spisovatel, který píše za někoho jiného, dílo pak nevychází pod jménem ghostwritera). Na literárním poli se proslavil v roce 2012 svým debutovým románem, kterým je právě kniha Už je tady zas. Ten se stal bestsellerem de facto ihned po jeho představení na frankfurtském veletrhu.

Mezi částí veřejnosti ale kniha vzbudila i negativní emoce. Sám Vermes ale vidí odezvu jako správnou věc. Ať už je pozitivní, nebo negativní. Jakákoli odezva je obecně vzato lepší, než když “je ticho po pěšině”. Úspěch a atraktivnost tématu ale u veřejnosti vesměs zvítězily. Kniha se prodává ve velkém a navíc byla následně i zfilmována.

Co lze také říci

Vermes “vzal” čtenáře na exkurs do Německa Angely Merkelové s živým Adolfem Hitlerem prostřednictvím příběhu rozepsaného na 368 stranách knihy Už je tady zas. Vermesova kniha sice není příliš objemná svým rozsahem, obsahem je ale více než zajímavá, ale je i děsivá zároveň.

Čtenáře chytí nejen “svou myšlenkou na oživení führera” a jeho zasazením do současného světa, ale rovněž Hitlerovým jazykem a arogancí. Je vidět, že Vermes musel určitě trávit hodiny i dny sledováním Hitlerovy mluvy a arogance v oficiálních projevech i neoficiálních rozhovorech.

Kniha Už je tady zas čtenáře pohltí natolik, že mu na její plnohodnotné přečtení bude stačit i v pracovním a rodinném režimu opravdu jen relativně málo času. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na celkem 36 kapitol. Předchází jim samostatná úvodní pasáž s názvem Probuzení v Německu. V úplném úvodu autor neopomněl na upozornění ohledně událostí, postav a dialogů z této knihy.

Slovo závěrem...

Z německého originálu Er ist wieder da, vydaného nakladatelstvím Eichborn Verlag v roce 2012, přeložila knihu Už je tady zas do češtiny Michaela Škultéty. Přebal s použitím filmového plakátu Constantin Film upravil Daniel Trojan. Dotisk knihy vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2016. Jen v německy mluvících zemích se už prodalo více než 2,3 milionu výtisků. Celkem kniha Už je tady zas vyšla ve více než čtyř desítkách jazycích.

Doporučuji všem, kteří se zajímají o historii (nebo mají rádi satiru), aby si knihu německého novináře a spisovatele Timura Vermese Už je tady zas určitě přečetli. Na druhou stranu ale podotýkám, že se kniha může líbit a zároveň i “strašit”. A to i čtenáře, kterým historie není blízká.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Možná se právě díky této knize může stát historie koníčkem i lidem, kteří se o ni doposud nezajímali. Tato kniha je totiž napsána velmi zajímavě, svižně a má lákavou i odrazující tematiku zároveň. :-) Brožovanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | karma: 32.75 | přečteno: 755 ×
Poslední články autora