Tomáš Králíček

Depresí trpí desítky milionů lidí po celém světě. Dá se vyléčit?

5. 05. 2016 8:48:26
Desítky milionů lidí na celém světě se potýkají s jednou z civilizačních nemoci, která je přitom často podceňována - s depresí. Počet případů deprese je desítky let na vzestupu. Její výskyt je 10x vyšší než před dvěma generacemi.

Budete-li hledat časté civilizační choroby napříč vyspělými zeměmi, určitě narazíte minimálně na jednu, která je velmi častou a zároveň i poměrně podceňovanou nemocí - jde o depresi. Trpí (či trpělo) jí bez nadsázky desítky milionů lidí na celém světě.

Dá se říci, že deprese je jakousi formou moderní, nebo také civilizační nemoci. Čím vyspělejší společnost, tím hektičtější způsob života, tím více stresu a méně času na sebe sama a zdravý životní styl. Na konec rovnice si pak můžeme zařadit “tím větší pravděpodobnost depresí”.

Člověk není stvořen k hektickému životu 21. století

Deprese je například podle amerického klinického psychologa a univerzitního profesora Stephena S. Ilardiho de facto nemocí úzce spojenou s životním stylem. Člověk totiž podle něj není uzpůsoben na hektický styl 21. století.

Například ve své knize s názvem Jak vyléčit depresi aneb Šest kroků k zdravému životnímu stylu se Stephen S. Ilardi v souvislosti s depresemi vrací do daleké historie k našim předkům, tzv. lovcům-sběračům. Ti podle Ilardiho trávili většinu času aktivním pohybem na čerstvém vzduchu a denním slunci, navíc žili ve společnosti (nikoli sami mezi čtyřmi stěnami) dalších členů kmene a živili se přirozenou stravou. Výsledkem je, že žádnou depresi neznali.

Oproti tomu Ilardi ve své knize upozorňuje na děsivý fakt, že podle nejnovějších výzkumů splňuje zhruba každý čtvrtý Američan (tedy více než 70 milionů lidí) v některém období svého života kritéria pro stanovení diagnózy depresivní epizody. Počet případů deprese je navíc už desítky let na vzestupu.

Terapeutická změna životního stylu

Stephen S. Ilardi čtenářům ve své knize Jak vyléčit depresi aneb Šest kroků k zdravému životnímu stylu předkládá funkční program, jak se dostat z deprese pomocí vlastní snahy a doplňků stravy, bez pomoci antidepresiv. Jeho program je navíc vhodný i pro ty z nás, kteří depresemi netrpí, ale chtějí změnit svůj životní styl na zdravější.

V posledních více než šesti letech Dr. Ilardi a jeho klinický výzkumný tým vyvinul nový a vysoce účinný program pro klinickou depresi - tzv. Terapeutickou změnu životního stylu (TLC). Tato inovativní léčba je založena na tom, že lidské bytosti nikdy nebyly určené pro sedavý, společensky izolovaný, indoorový život, který by byl téměř zbaven spánku a naplněn fast-foodovou stravou. Tedy tak, jako tomu je ve zběsilém tempu amerického způsobu života 21. století.

Stephen S. Ilardi se snaží ve své knize čtenáři vysvětlit souvislosti mezi životním stylem každého z nás a možnými chorobami, především pak depresemi (ale připomněl i srdeční choroby, diabetes mellitus a řadu dalších nemocí). S přispěním svých poznatků z vlastní praxe, zkušeností svých pacientů a na základě jejich výsledků, změn a pocitů Dr. Ilardi dokládá ve své knize Jak vyléčit depresi aneb Šest kroků k zdravému životnímu stylu funkčnost a účinnost programu TLC.

Těžké zimní šedivé dny

Člověk by podle tohoto programu neměl zapomínat především na duševní a tělesnou aktivitu, společenské zapojení, kvalitní spánek, ale také třeba na pobyt na slunci či vhodné doplňky stravy, například omega-3 mastné kyseliny.

Víte například, co je to ruminace? Víte, čím je škodlivá a že ji dost často “činíte”, mnohdy i několikrát denně? Víte, jaký poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami máte a jaký by měl optimálně být?

Říká Vám něco fototerapeutická lampa a víte, k čemu slouží? Kdy nejvíce lidi ubíjí deprese? Nejhorší jsou zimní večery a období bez jasného slunečního svitu. Dávka je podle Ilardiho jasná. Potřebujeme aspoň 10 000 luxů. Člověk získá díky čtení Ilardiho knihy skutečně mnoho poznatků, které mu mohou usnadnit život, ať už depresemi trpí, nebo ne.

Kdo je Stephen S. Ilardi

Autor knihy Jak vyléčit depresi aneb Šest kroků k zdravému životnímu stylu, Stephen S. Ilardi, PhD, je mimořádným profesorem na University of Kansas. Je autorem více než padesáti odborných článků o duševním zdraví.

Ilardiho klinickou praxí už prošly stovky pacientů s depresí. Sám Ilardi tak díky této své bohaté praxi tvrdí, že se většinu toho, co o depresi ví, naučil přímo od svých pacientů. “Jejich odvaha a odhodlání mě inspirovaly víc, než je možné vyjádřit.“

Ilardiho práce byla oceněna od American Psychological Association's prestižní cenou Blau Award. Ocenění ale Ilardi získal za svou bohatou kariéru mnohem více. Stephen S. Ilardi žije se svou ženou Marií a dcerou Abby v Kansasu, ve městě Lawrence.

Co lze také říci

Ucelený exkurs do hlubin lidské duše - spojený s fyzickými předpoklady člověka od nejstarších dob - nám autor podává v knize Jak vyléčit depresi aneb Šest kroků k zdravému životnímu stylu na 304 stranách. Ilardiho kniha sice není příliš objemná, její obsah čtenáři ale dokáže zcela změnit pohled na život a zdravotní styl.

Přestože jde o knihu odbornou, dokáže Vám svým obsahem pohltit natolik, že se od ní nebudete moci odtrhnout. Kniha obsahuje jen naprosté minimum chyb, spíše jen překlepů, což však čtenář milerád nakladateli odpustí, protože je mu předkládán výborný počin autora. A vůbec navíc nemusíte trpět depresemi, aby Vás tato Ilardiho kniha zaujala.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha ještě před “samotným jádrem své problematiky” autorovo poděkování a úvod. Kniha je dále rozdělena na tři hlavní části (Porozumění depresi; Terapeutickou změnu životního stylu a Proveďte změnu), které jsou dále členěny na celkem 11 kapitol s mnoha podkapitolami. Po nich následuje Dodatek A, Dodatek B, nechybí ani použitá literatura a rejstřík.

Slovo závěrem...

Z anglického originálu The depression cure - The 6-step program to beat depression without drugs, vydaného nakladatelstvím Da Capo Press v roce 2010, přeložila knihu Jak vyléčit depresi aneb Šest kroků k zdravému životnímu stylu do češtiny Iveta Skaličková. Přebal si vzal na svá bedra Marek Jodas. Knihu vydalo nakladatelství LEDA ve spolupráci s nakladatelstvím Rozmluvy, v Praze v roce 2015.

Doporučuji všem, kteří se zajímají o psychologii, psychické problémy, deprese či zdravý životní styl, aby si knihu amerického klinického psychologa a univerzitního profesora doktora Stephena S. Ilardiho Jak vyléčit depresi aneb Šest kroků k zdravému životnímu stylu určitě přečetli.

Obrázek si následně udělejte každý sám. Ale věřte, že tato kniha může být zajímavá i pro ty, kteří si chtějí přečíst něco zajímavého či chtějí vnést do svého životního stylu nějakou změnu. :-) Brožovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství LEDA, za což velmi děkuji.
Autor: Tomáš Králíček | karma: 27.49 | přečteno: 999 ×
Poslední články autora