Sevilla - město lůzy a zlodějů, ale i učenců a bohatství

Španělská Sevilla patří k velmi důležitým městům. V 16. století byla jedním z hlavních měst Evropy. Byla ale i rejdištěm vojáků, zlodějů, obchodníků, učenců, šlechticů, ale i lůzy, která žila doslova a do písmene “z ruky do huby”.

Města mají své příběhy. Příběhy malé i velké, známé i méně známé. Jejich historie může být bohatá, zapeklitá, ale i dobrodružná či tajemná. Nejinak je to i s historií města z jihu Španělska. A nejde jen o památky, zrod města či vývoj místa.

Zlatý věk Sevilla prožívala především v 16. století. Tedy do doby, než ji v polovině 17. století zasáhla mohutná morová rána, která zabila téměř polovinu obyvatelstva (cca 60 tisíc lidí).

Španělská Sevilla - prosím, seznamte se

V 16. století byla Sevilla jedním z nejdůležitějších měst nejen v Evropě. Byla navíc jediným španělským přístavem, z kterého mohly vyplouvat lodě do Indií (Nového světa) a kam mohly být dováženy nejrůznější suroviny a bohatství z těchto končin světa. Právě cesta za bohatstvím do Indií byla v té době snem mnoha lidí, kteří v ní viděli možnost stát se z nuzáků boháči.

A právě do tohoto světa, do zlatého věku města Sevilla, nás prostřednictvím svého historického románu Zloděj ze Sevilly zavádí mladý španělský spisovatel Juan Gómez-Jurado. Díky němu máme možnost dočíst se o tehdejších reáliích tohoto města a jeho obyvatel více.

Děj románu je zasazen do 16. století. Odehrává se především v Seville, která v té době byla nejbohatším městem světa. V románu vystupují i velmi známé historické osobnosti, příkladem můžu zmínit především slavné spisovatele Williama Shakespeareho a Miguela de Cervantese y Saavedru.

Lehký exkurs do příběhu Zloděje ze Sevilly

Juan Gómez-Jurado čtenářům prostřednictvím historického románu Zloděj ze Sevilly vypráví velmi poutavý příběh sirotka Sancha, kterého před téměř jistou smrtí hned v úvodu zachrání ne nikdo jiný než samotný spisovat Miguel de Cervantes coby královský komisař. I když má na sobě Sancho známky moru, Cervantes jej neváhá odejmout ze spárů smrti a zajistit mu místo v sirotčinci (byť do neznámého chlapce musí nutně investovat).

Sancho se přes nepovedenou praxi v jednom ze sevillských hostinců, kde téměř přijde o život a seznámí se s Williamem Shakespearem dostane “do učení” k mistru zloději trpaslíku Bartolovi, projde si galejemi, kde najde věrného přítele Josuého a zase zpět do Sevilly s cílem pomstít se a dosáhnout spravedlnosti. Právě Shakespeare vyprávěl Sanchovi příběh Robina Hooda (ovšem s dobrým koncem), který Sancha výrazně ovlivnil. A splní se Sanchovi jeho sen vypravit se na cestu za bohatstvím a uznáním do Indií?

Gómez-Jurado v románu nezapomíná ani na lásku, krásnou otrokyni Claru, obchodníka Vargase, který se chce stát stůj co stůj vévodou či krále sevillského podsvětí Pobertu. A nezapomíná ani na základní otázku pro hlavního hrdinu: Z jaké látky jsou sny?

Pokud Vás zajímá odpověď, naleznete ji po přečtení Zloděje ze Sevilly. Více zde prozradit ze samotného děje nehodlám, to už nechám na Vás, čtenářích. Každopádně jedno mi věřte - jde o historický román s hodnocením par excellence.

Až do nejmenších detailů

Zatímco řada románů využívá nejrůznějších klišé, Zloděj ze Sevilly je skutečné mistrovské dílo z pera nadaného spisovatele. Juan Gómez-Jurado svůj výborný literární počin propracoval skutečně do nejmenších detailů.

Gómez-Jurado musel bezesporu nastudovat nejen historii Sevilly a světa té doby, ale i třeba detaily o galejích, galejnících, techniky šermířských bojů, tehdejší chod domácnosti šlechticů, ale i běžných lidí, pokrmy, sevillská zákoutí té doby...otrokářský systém i cesty do Nového světa…

Pevně věřím, že Juan Gómez-Jurado bude i nadále pokračovat v psaní románů s kvalitou postavenou takto vysoko. Možná by nebylo od věci, kdyby si knihy Zloděj ze Sevilly všimli i filmový producenti a režiséři a oslovili Gómeze-Jurada s žádostí o spolupráci na scénáři filmovém. Tomuto dílu by zfilmování totiž určitě slušelo. I když kniha je kniha… :-)

Kdo je Juan Gómez-Jurado

Autor historického románu Zloděj ze Sevilly - Juan Gómez-Jurado - je španělský novinář, publicista a i přes svůj poměrně nízký věk (narozen r. 1977) bestsellerový autor.  Madridský rodák Gómez-Jurado působil také v nejrůznějších rozhlasových a televizních stanicích (např. Radio Espana, Canal +). Aktuálně pracuje zejména pro list ABC či deník La Voz de Galicia.

Juan Gómez-Jurado  studoval univerzitu San Pablo CEU, má dvě děti. Gómez-Jurado se stal poté, kdy byla jeho exmanželce diagnostikována rakovina, aktivistou v boji proti rakovině tlustého střeva.Je rovněž ambassadorem neziskové organizace Save The Children.

Na poli románovém debutoval Gómez-Jurado v roce 2006 thrillerem Boží zvěd, za který získal nejrůznější prestižní ocenění. Úspěch sklidil i jeho román Smlouva s Bohem, který byl v roce 2011 oceněn v USA.

Co lze rovněž říci

Historický románový exkurs Juana Gómeze-Jurada do 16. století Zloděj ze Sevilly je podařeným “kouskem”, který nám svůj děj předkládá na celkem 608 stranách. I přes svůj relativně “větší” rozsah jde i v pracovním a rodinném režimu o čtení jen na pár nocí. Kniha Vás natolik pohltí, že budete možná litovat stejně jako já, že den nemá alespoň 36 hodin.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na  celkem 70 kapitol, kterým předchází prolog. Děj románu končí epilogem. Kniha je zakončena autorovou poznámkou o historických osobnostech a faktech a poděkováním. Na závěr nechybí ani poznámka překladatele. V úplném úvodu je i autorovo stručné věnování (památce Josého Antonia Gómeze-Jurada).

Velmi zajímavá ilustrace následuje po epilogu a svérázně pojatá je i kresba na samotném přebalu knihy. Mimo těchto ilustrací historický román Zloděj ze Sevilly neobsahuje žádnou obrazovou přílohu.

Závěrečné slovo…

Ze španělského originálu La leyenda del ladrón, vydaného nakladatelstvím Planeta v Barceloně v roce 2012, přeložil historický román Zloděj ze Sevilly do češtiny opravdu mistrovsky Vladimír Medek. Přebal, grafickou úpravu a sazbu si vzal na svá bedra Pavel Růt. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2015.

Všem vřele doporučuji, aby si knihu mladého a nadějného španělského spisovatele Juana Gómeze-Jurada Zloděj ze Sevilly určitě přečetli. Obrázek si následně udělejte každý sám. Já ale vím, že se k této knize určitě ještě nejednou vrátím a že i další díla tohoto spisovatele budu určitě sledovat. :-) Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což velmi děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | úterý 19.4.2016 8:26 | karma článku: 28,52 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.