Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovlivněni propagandou: Němci měli strach z plenění a znásilňování

Proč řadoví Němci bojovali v závěrečných měsících 2. světové války, přestože byla porážka Německa neodvratitelná? Co se v jejich myslích odehrávalo? Jedni pro blaho Říše bojovali až do konce, druzí chystali atentát na Hitlera.

2. světová válka i desítky let po svém konci zůstává pro historiky i veřejnost stále zajímavým obdobím světových dějin. Nadále vychází stovky knih, v nichž se jejich autoři předhánějí v nabízení nových poznatků a diskusí nad již dříve objevenými.

Mnohé z nich můžeme považovat za méně zdařilé, či je dokonce můžeme označit doslova za naprostý brak, který obsahuje snůšky nepodložených faktů vybájených ve snaze předložit veřejnosti něco nového.

Naštěstí ale existují i knihy - a především autoři - které jsou naprostým opakem. Tedy vysoce hodnotnou literaturou faktu, která má na poli literatury a historie své jednoznačné místo.

Buďme rádi za sira Kershawa

A právě jakákoli kniha, kterou napíše sir Ian Kershaw, je zárukou kvality. Dokazuje to i kniha Konec: Německo 1944–45. Jde nejen o čtivě vyprávěnou historií posledních měsíců 2. světové války od atentátu na Adolfa Hitlera, který spáchal hrabě von Stauffenberg.

Siru Ianu Kershawovi se v tomto díle navíc podařilo skvěle přiblížit čtenáři filosofii nacistického i protinacistického smýšlení posledních měsíců války a rovněž důvody, proč řadoví Němci bojovali i v době, kdy německá prohra byla neodvratitelná. Především vykreslením psychologie řadových Němců je kniha výjimečná.

Velmi oceňuji, že i u nás v České republice vycházejí české překlady takových výborných knih, jako je literatura faktu o 2. světové válce v podání jednoho z nejlepších současných historiků – sira Iana Kershawa. Jeho dílo Konec: Německo 1944–45 je napsáno skutečně mistrně.

Kniha Konec: Německo 1944–45 je nejen čtivě vyprávěnou historií posledních měsíců 2. světové války od atentátu na Adolfa Hitlera, který spáchal hrabě von Stauffenberg. Ianu Kershawovi se navíc dle mého názoru povedlo skvěle přiblížit poslední měsíce “velké” války.

Obyvatelstvo na vážkách

Sir Kershaw v knize Konec: Německo 1944–45 odkrývá myšlenkové pochody a pudy nacistických pohlavárů, důstojníků wehrmachtu i SS, poddůstojníků, obyčejných řadových vojáků, ale také běžných Němců.

Ti všichni se mnohem více v popisované době dělili podle Iana Kershawa na ty, kteří slepě následovali fanaticky Hitlera, další pak „jen“ plnili rozkazy, pouze hrstky odvážných si dovolily oponovat (za což ve většině případů tito odvážlivci zaplatili životem), jiní veřejně přitakávali, ale byli pasivními odpůrci nacistického režimu, a někteří běžní Němci doplatili na svůj veřejný odpor.

Výrazné rozdíly pak v myšlení německého obyvatelstva šlo podle knihy Iana Kershawa Konec: Německo 1944–45 pozorovat mezi západní a východní částí Třetí říše. A má to určitě svou logiku. Goebbelsova propaganda totiž neopomíjela zdůrazňovat, jak se chová Rudá armáda při svém postupu na území Německa, kde plení, znásilňuje, vraždí, vypaluje.

Sověti vlastně dělali to, co činili němečtí vojáci při svém postupu Sovětským svazem před nimi. Obyvatelé východní části Německa tak byli Josephem Goebbelsem (zde si vypůjčím jeho titulování od Davida Irvinga, který jej v názvu své knihy nazval pánem myšlenek Třetí říše) velmi chytře motivování k tomu, aby nadále bojovali za svou vlast.

Boj “velké čtyřky” o Hitlerovu přízeň 

Sir Kershaw navíc ve svém díle sleduje změny ve vztazích mezi Hitlerem a jeho čtyřmi hlavními pohlaváry, kteří spolu bojovali o jeho přízeň a vlastně i následovnictví. Souboj v rámci kvadrumvirátu nejvyšších představitelů, tedy mezi Martinem Bormannem, Josephem Goebbelsem, Heinrichem Himmlerem a Albertem Speerem, sir Kershaw v celé knize rovněž pečlivě přibližuje čtenáři, a to včetně jejich konce.

Tato kniha opět dokazuje, že sir Kershaw je bezesporu absolutní špičkou mezi autory, kteří se zabývají především 2. světovou válkou. 

Nechci zde ale odhalit celý obsah knihy, její dějové souvislosti. Myslím, že za vše hovoří už názvy jednotlivých kapitol: Prolog: Pád do plamenů, Otřes v základech, Zhroucení západní fronty, Předzvěst hrůz, Vzkříšená a opět pohaslá naděje, Katastrofa na východě, Teror se vrací do Říše, Základy se bortí, Imploze, Likvidace, Epilog: Anatomie sebezničení.

Kdo je sir Ian Kershaw

Pokud jde o samotného autora této skvělé knihy, sir Ian Kershaw se narodil 29. dubna 1943. Sám tedy přímo 2. světovou válku nepamatuje, když skončila, byly mu teprve dva roky. Ian Kershaw je autorem velmi plodným. Napsal již přes 20 výborných knih, které se věnují období od dvacátých let do konce čtyřicátých let minulého století.

Před svým odchodem do důchodu sir Kershaw působil jako profesor moderních dějin v Manchesteru, v Nottinghamu a na závěr v Sheffieldu. Šlechtický titul sir získal za svůj přínos vědě v roce 2002 od britské královny Alžběty II.

Velmi známá a uznávaná je například Kershawova dvousvazková biografie Adolfa Hitlera (Hitler 1889-1936: Hybris a Hitler 1936-1945 Nemesis). Ve svých dílech se Ian Kershaw zaměřil především na německý nacismus, jeho pohlaváry a analýzu tohoto období ze všech možných úhlů pohledu. A kniha Konec: Německo 1944–45 je dle mého názoru vrcholem Kershawova snažení.

Co lze rovněž říci

Kniha sira Iana Kershawa Konec: Německo 1944–45 je velmi přehledně zpracována. Má celkem 616 stran a na literaturu faktu se čte až nečekaně lehce, takříkajíc sama. Kershaw zřejmě myslel při psaní této vynikající studie nejen na odbornou veřejnost a čtenáře, kteří mají literaturu faktu za svůj koníček, ale napsal dílo velmi dobře čitelné a srozumitelné i laikovi. Přiblížil tak mistrně závěrečné měsíce fungování nacistické společnosti naprosto každému čtenáři.

Čtenář jistě ocení také obrazovou přílohu, kde nalezne velké množství fotografií (černobílých i barevných). Jsou na nich nejen dobové osobnosti, ale rovněž jde i o reportážní fotografie, všechny jsou navíc opatřeny i výstižným popiskem.V knize nechybí ani relativně solidní množství mapek.

Rovněž autorovy poznámky jsou trefné, spolehlivé, vhodně doplňující hlavní text. Nejde o pouhé odkazy na jiné knihy a prameny, který tento renomovaný historik použil. Sir Kershaw navíc čerpá i z různých archivů, které byly dlouhá léta i historikům mnohdy zavrženy.

Závěrečné slovo…

Velmi zdařilý je i překlad knihy Konec: Německo 1944–45, kterou sir Ian Kershaw napsal v roce 2011, v tomto roce byla také kniha poprvé vydána - nakladatelstvím Allen Lane. Do češtiny knihu velmi zdatně přeložil knihu z anglického originálu The End vydaného nakladatelstvím Penguin Books v roce 2012 Martin Nový a vydalo ji v Brně roku 2013 nakladatelství JOTA.

A co ještě říci na závěr? Určitě si přát, aby byl sir Ian Kershaw ještě dlouho živ a psal dále takto skvělé knihy.Všem vřele doporučuji, aby si knihu sira Iana Kershawa Konec: Německo 1944–45 určitě přečetli. Určitě nebudete litovat. Přesto si ale obrázek následně udělejte každý sám. Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství JOTA, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 16.3.2016 9:38 | karma článku: 33,39 | přečteno: 1552x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zdivočelá země v česko-německém pohraničí. Kdysi… A co teď?

Nezdary a pády nejsou důvodem k tomu, aby člověk zůstal nemohoucně ležet, ale naopak by měly být impulsem k nastartování něčeho nového, vzpruhou k boji za šťastný a plnohodnotný život.

5.11.2021 v 9:26 | Karma: 19,54 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Když městem obchází ďábel… Je to jako v politice

Politika, byznys, honění se za úspěchy, penězi, lidská závist i chamtivost, našeptávání, faleš... A ďábel se svými pomocníky si mne ruce. Spojitostí mezi dneškem a Moskvou před 100 lety bychom našli jistě ještě mnohem více.

27.10.2021 v 11:13 | Karma: 21,25 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Elitní česká mordparta. Do rukou to bere major Saran

Zavražděná svéhlavá selka, mrtvý muž v poli v kruzích jakoby od UFO, díky bouřkám objevivší se mrtvola muže bez tváře... To jsou některé případy nové hvězdy na poli vyšetřování mordů na Jablunkovsku a Třinecku, majora Romana Sarana.

24.8.2021 v 8:26 | Karma: 19,94 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Smršť. Čapne a nepustí, dokud vás nezahubí

Silniční úsek na Slovensku, na kterém za 25 let došlo ke 34 smrtelným nehodám, při nichž zemřelo 56 lidí. Nenáročný, přehledný úsek. A fenomén halného větru. Když fouká, stoupá počet násilností, nehod, vražd i sebevražd.

14.4.2021 v 10:10 | Karma: 18,92 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se hodnotí audioknihy? Interpret a hudba udělá hodně

Máte rádi knihy a audioknihy? Zajímá vás, podle čeho se audioknihy hodnotí? Víte, že o úspěchu audioknihy rozhoduje velmi často vhodný či nevhodný výběr interpreta? Pokud chcete znát odpovědi nejen na tyto dotazy, pak čtěte dál...

3.7.2020 v 14:13 | Karma: 13,09 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Nebojte se vyřídit si účty s nepřáteli. Zahrajte si na Boha

Často slýchávám, že čeští autoři beletrie nejsou nápadití, že jim to nepíše, případně že se nechávají až příliš ovlivňovat americkými špionážními a konspiračními teoriemi atd. Ale já naopak budoucnost v českých autorech vidím.

18.6.2020 v 8:01 | Karma: 18,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Lidice. Nikdy nezapomeneme! Poučme se z historie

DNEŠNÍ DEN NEMOHU NEŽ VĚNOVAT SVOU VZPOMÍNKU STŘEDOČESKÉ OBCI LIDICE. A NEJEN JÍ. V této souvislosti ji věnuji všem obětem heydrichiády a celkově všem obětem dalších zvěrstev a příkoří, kterých se udála v naší historii celá řada..

10.6.2020 v 8:12 | Karma: 29,81 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se žije na stromech? Záleží na sousedech

Není nad dobré sousedy. Když kolem vás žijí samí závistivci nebo nepřejové a hlupáci, můžete se snažit sebevíc, ale vždy budete těmi špatnými vy. A neplatí to jen mezi lidmi, tak to prostě na světě chodí.

30.7.2019 v 8:49 | Karma: 12,78 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Komunistické lágry. Peklo v Česku, kde byste nechtěli být

Komunistický režim zřídil na mnoha místech dnešní České republiky tábory nucených prací, nápravně pracovní tábory, pracovní útvary vězňů a internační místa duchovních. V lágrech strádaly desítky tisíc lidí, mnohdy zcela bez soudu.

12.7.2019 v 8:55 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1873x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Babiš je ještě nebezpečnější než Zeman, říká v knize Jsme jako oni Martin M. Šimečka

Stav, do kterého se dostala česká žurnalistika, je tou nejhorší zprávou o české společnosti, říká v knize Jsme jako oni novinář a spisovatel M. M. Šimečka. Odpovídá ale i na další témata o české a slovenské politice a společnosti.

20.6.2019 v 8:55 | Karma: 26,34 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Město v Anglii nepodléhající královně? Vítejte v Opskurnu

Tajemství si žijí vlastním životem. Někdy zůstávají utajena, jindy se provalí jen třeba díky náhodě. A stejné je to i s následky, někdy se vlastně nic moc nestane, jindy jsou až apokalypticky děsivé.

6.6.2019 v 8:55 | Karma: 27,59 | Přečteno: 648x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

Tato slova jsme před zápasem české fotbalové reprezentace slyšeli z úst repre kouče Šilhavého a samotných hráčů často. Zápas ve Wembley ale ukázal opak. My se z toho po... A tak se moderní fotbal nehraje. Quo vadis, český fotbale?

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Sport

Tomáš Králíček

Píše se 4. dubna 1968 aneb Atentát na Martina Luthera Kinga jr. trochu jinak

Atentát na Martina Luthera Kinga jr. ze 4. dubna 1968 otřásl nejen Amerikou, ale celým světem. Jak to tehdy bylo doopravdy? Pole pro konspirační teorie zůstává otevřeno.

21.3.2019 v 8:26 | Karma: 22,27 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Studna je zarámovaná aneb Hitlerovy zbraně odplaty

Adolf Hitler a jeho únik. Jaká spojitost existuje mezi tajnými plány, výzkumem, vývojem nových technologií a Československem, respektive územím tehdejšího protektorátu Čechy a Morava, či Evropskou unií?

14.3.2019 v 8:26 | Karma: 25,71 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

České Vánoce v proměnách času: První republika, protektorát, komunismus...

České Vánoce a jejich oslavy prošly stejně jako naše republika za posledních sto let spoustou úskalí i krásných chvil. Zatímco v protektorátu chtěli Češi věšet na vánoční stromeček Němce, dnes si na něj věší vánoční ozdoby.

24.12.2018 v 15:28 | Karma: 23,27 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.