Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejen Mnichov 1938 měl své zrádce. Dalo se mu předejít?

Historie je jasně daná. Její vyznění ale mohou měnit například vládnoucí režimy. Přímí pamětníci postupně vymírají, prameny se objevují pořád nové. Jak to bylo se špiony a zrádci? Je to skutečně tak, jak jsme se učili ve škole?

Už ze školy známe dějiny. Alespoň nějaký základ bychom každý mít měli. Řada fakt se ale může odvíjet od školství v té době, v níž žijeme. Stejně tak se různí názory ohledně důležitosti agenta A-54, který „pomáhal“ české rozvědce už v předválečném období.

Právě období předcházející Mnichovské dohodě, doba, kdy si řada sudetských Němců čím dál více uvědomovala svou rozdílnost od českých spoluobčanů z česko-německého pohraničí, etapa dějin, kdy se ještě možná dalo zamezit 2. světové válce, například pokud by proběhlo úspěšně tzv. Osterovo spiknutí (ale ani tak by se nemuselo podařit tím válce předejít), je lákavá nejen pro řadu historiků. Vhodným tématem je i pro autory románů.

Předválečné období let 1936 až 1938, které vyvrcholilo podpisem Mnichovské dohody, je do románové podoby přiblíženo čtenářům například v románu Jiřího Šulce Zrádci. Pokud se tak někdo zajímá o okolnosti vedoucí k propuknutí 2. světové války, o osudy obyčejných lidí a dění v Sudetech a především o zákulisí zpravodajských služeb, je pro něj tento román více než vhodný. Šulc v něm opět vychází ze skutečnosti, z faktických událostí, které zasadí do příběhu s dialogy hlavních i vedlejších postav.

Historické osobnosti a smyšlené postavy

V románu Zrádci se tak setkáváme třeba s pozdějším šéfem exilové zpravodajské služby, tehdy plukovníkem Františkem Moravcem, s šéfem německé vojenské špionáže Abwehru, admirálem Wilhelmem Canarisem, podplukovníkem Hansem Osterem, který byl špičkou ledovce tzv. Osterova spiknutí proti Hitlerovi. Vystupují zde ale také Jan Masaryk, velvyslanec v Londýně, který často komunikuje s Winstonem Churchillem, ale také například významní agenti Z-1943 či agent A-54.

Známých i neznámých osob prostupuje Šulcovým románem spousta a nemá cenu je zde všechny vyjmenovávat. Možná s výjimkou českého finance Emana Kubce a jeho vyvolené – Němky Barbory Steinové. Paradoxem je, že Barborka vystupuje v knize de facto od jejího začátku, nikde se nepíše o tom, že by hovořila lámanou češtinou, nicméně v závěru knihy se to najednou ale dozvídáme, když se snaží pomoci mladé zmatené české dívence.

Šulcovi se dle mého názoru podařilo velmi dobře zakomponovat do svého románu skutečné události. Ještě aby ne, když sám deklaroval, že na nich je (ostatně jako vždy u Šulcových děl) román postaven. Už lacinějším dojmem ale mohou působit osudy smyšlených hrdinů.

Zajímavé versus laciné

Příkladem místy připomínající pasáže červené knihovny jsou dialogy a osudy výše zmíněného Emana Kubce a Barborky Steinové. A to včetně dramatického vyvrcholení „záchrany“. Na druhou stranu je to způsobeno především snahou autora zjednodušit a zlidštit celý příběh spějící k vypuknutí 2. světové války.

Šulc čtenářům románu Zrádci výrazně „pomáhá na první signální“ rozlišit, kdo je tu hrdina a kdo je negativní osobou. A podle toho Šulc popisuje i charakteristiky jednotlivých postav. Čtenář tak má předem jasně dáno (podporují to samozřejmě i fakta historická, která jsou daná), s kým má sympatizovat a kdo mu má být odporný.

O to zajímavěji ale dokázal Šulc přiblížit okolnosti a zákulisí připravovaného únosu/odstavení Adolfa Hitlera „partou lidí“ kolem podplukovníka Abwehru Hanse Ostera. A to včetně váhavého přístupu admirála Canarise, který prožíval vnitřní boj, kdy mu šlo především o záchranu Německa.

Kdo je Jiří Šulc

Autor knihy Zrádci, Jiří Šulc (*1969), je český spisovatel. Narodil se v Praze, vystudoval právo na Univerzitě Karlově. Už odmala se věnoval psaní.

Začátkem devadesátých let vstoupil do tajné služby, kde strávil téměř 16 let. Na psaní mu tehdy mnoho času nezbývalo. Po několikaleté odmlce a po několika neúspěšných pokusech napsal román Dva proti Říši. Ten Jiřího Šulce de facto vypustil jako raketu na literární scénu. Za tuto svou prvotinu získal v roce 2007 Literární cenu Knižního klubu.

Román Dva proti Říši popisuje události spojené s atentátem na zastupujícího říšského protektora, SS-Obergruppenführera a generála policie Reinharda Heydricha, k němuž došlo 27. května 1942 v Praze.

Diplomat s literárními sklony – dobrá kombinace

Poté začal Šulc pracovat pro Evropskou komisi v belgickém Bruselu. A následovaly další čtenářskou obcí oceňované romány. V roce 2008 vchází na scénu román o úspěšné operaci britských výsadkářů v roce 1942 ve Francii Operace Bruneval.

O dva roky později vyšel román Mosty do Tel-Avivu, který pojednává o poválečném vztahu mezi Československem a vznikajícím Izraelem.

O další rok později Šulc přišel s románem Operace Stonewall. Tento válečný román se odehrává během Vánoc 1943, kdy se britské síly snaží v Atlantiku udržet námořní blokádu Třetí říše, kterou se chystá prorazit pět německých lodí. Zatím posledním Šulcovým románem, který spatřil světlo světa, jsou právě zmiňovaní Zrádci. A Jiří Šulc už se nechal slyšet, že chystá další. :-)

Závěrečné slovo…

E-kniha Zrádci je poměrně dobře členěna, čímž se jí dostává dobré přehlednosti. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je e-kniha rozdělena na prolog, dále je dělena na tři části s názvy Kombinace, Spiknutí a Zrada, celkem má 13 kapitol a 496 stran.

Autor nezapomněl ani na závěrečnou poznámku, v níž autor dovysvětluje text, přibližuje skutečnost, její případné částečné „zfiktivnění“ a doporučuje případnou četbu s touto tematikou, která by mohla čtenáři dovysvětlit skutečnost ve všech souvislostech.

Knihu vydalo v Praze v roce 2012 nakladatelství Euromedia Group, k. s. Knižní klub. Všem vřele doporučuji, aby si knihu Jiřího Šulce Zrádci určitě přečetli. Obrázek si ale následně udělejte každý sám. :-) E-knihu mi k recenzi poskytl portál Rájknih.cz, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | pondělí 15.2.2016 8:26 | karma článku: 26,45 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.