Tomáš Králíček

Láska, intriky a zrada aneb Msta byla sladká

23. 11. 2015 8:26:13
Láska, závist, přátelství přecházející ve zradu. To vše se bohužel děje ve světě reálném i literárním. Není se tak čemu divit, že tato tematika byla rozebírána na mnoho způsobů. Jisté je jedno – to zlo je totiž v nás, v lidech.

Láska a přátelství versus závist, intriky, zrada, zmátoření se, msta a zadostiučinění. Nejde jen o prázdná slova. Nejde jen o literární termíny. Jde o city a chování, s kterými se setkáváme i v běžném (nevyfabulovaném) životě.

Nejinak tomu je i v románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů – Hrabě Monte Christo - od francouzského literáta Alexandra Dumase staršího. A opravdu výborná je i jeho rozhlasová verze z roku 1967, která je navíc zárukou kvality i díky vybrané sestavě účinkujících.

Kdo byl Alexandre Dumas st.

Všeobecně uznávaný autor románu Hrabě Monte Christo Alexandre Dumas starší (24. července 1802, Villers-Cotteréts, Francie – 5. prosince 1870, Puys) byl slavný francouzský prozaik a dramatik období romantismu, který se proslavil zejména svými historickými a dobrodružnými romány. Nicméně je nutné připomenout, že Hraběte Monte-Crista napsal společně s profesorem historie Augustem Maquetem.

Málokdo dnes ví, že měl Dumas (vlastním jménem Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie) černošské rysy. Jeho otcem byl divizní generál a hrdina Velké francouzské revoluce Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie, který se narodil ve francouzské kolonii Saint-Domingue na území dnešního Haiti ze smíšeného vztahu markýze Alexandra Davy de La Pailleterie a černošky Marie-Cessette Dumas.

Alexandre Dumas starší napsal desítky děl, přičemž řada z nich byla několikrát zfilmována. Mezi ty nejznámější určitě patří výše zmíněný Hrabě Monte-Cristo, Tři mušketýři, Paměti lékařovy, Královna Margot a řada dalších.

Od lásky ke spiknutí a pomstě

Dumas starší se soustředil ve svých knihách především na zábavu a napětí, které upřednostňoval před historickou věrností. I proto jsou jeho romány plné spiknutí, soubojů, únosů... Nicméně se neproslavil díky knihám, ale už jako autor tzv. románů-fejetonů na pokračování v pařížských denících.

Děj rozhlasové hry Hrabě Monte Christo jako takový tu asi není příliš nutné rozebírat. Snad všichni víme, o čem tento dobrodružný historický román pojednává.

Alexandre Dumas starší se v tomto svém díle zabývá láskou, závistí, intrikami, spiknutím a mstou. Jde tak o takřka Dumasův „klasický spiklenecký literární počin“.

Rozhlasová hra Hrabě Monte Christo z roku 1967 nás ale navíc vtahuje do svého děje nejen samotným příběhem, ale rovněž výbornými úvahami hrdinů, skvělými dialogy i přiblížením doby a politiky té doby.

Rozhlasová dramatizace s hvězdným obsazením

Rozhlasová dramatizace románu Alexandra Dumase st. Hrabě Monte Christo má opravdu jedinečné herecké (respektive interpretační) obsazení. Stačí jen zmínit, že se v nahrávce chopili svých rolí například Radovan Lukavský v roli Edmunda Dantese/hraběte Monte Christa, dále Miloš Nedbal, Eduard Kohout, Jana Andresíková, Felix Le Breux, Otakar Brousek st. a další.

Výborné výkony tu podávají všichni, nicméně jsem „povinován“ vyzdvihnout zde především Radovana Lukavského.

Všichni tu předvádějí sehraný tým interpretů dramatizace jednoho z největších francouzských románů (nejen 19. století) plného prohlédnutí a výborných dialogů i monologů.

Skvělá práce do nejmenšího detailu

Přirozenou dikci, artikulaci, smích i pláč navíc audionahrávky Hrabě Monte Christo skvěle dokreslují zvuky a hudba, které dokáží ději dodat či ubrat dle potřeby na dramatičnosti.

Výběr interpretů byl naprosto jedinečný. Při poslechu z nich čiší naprosto procítěné projevy, dialogy i monology jednotlivých hrdinů tohoto příběhu jsou jakoby skutečné, trápící se i rozradostněné, které interpretům bez jakýchkoli pochybností uvěříte.

Kvalita audionahrávky je výborná, a to i přes těch pár desítek let, které už má za sebou. V celém trvání rozhlasové hry Hrabě Monte Christo se ani minimálně neobjevovaly žádné rušivé zvuky. Jednotlivé kapitoly pak od sebe odděluje hudební znělka a místy vstupuje do děje i vyprávěč, ovšem jen minimálně.

Co říci závěrem...

Solidní se mi zdál i překlad, dramatizace a ve finále i samotná režie rozhlasové hry Hrabě Monte Christo z roku 1967. Nahrávku vydal Radioservis, tedy vydavatelství Českého rozhlasu. Jde o skvělý poslech, který má 23 kapitol a jeho celková délka je 3 hodiny a 38 minut.

Předloha této náhrávky, tedy román Hrabě Monte Christo, byl poprvé vydán v letech 1844-1845 pod originálním francouzským názvem Le comte de Monte-Cristo. Hrabě Monte Christo si navíc „prošel“ velkým množstvím zpracování, ale byl rovněž často hrán na prknech, která znamenají svět. Známý je ale mimochodem také muzikál Hrabě Monte Christo, který se po mnoho let hrál a zpíval i v České republice.

Napsat bych tu o této rozhlasové dramatizaci mohl ještě opravdu mnoho, ale mé doporučení je, aby si ji každý raději poslechl sám. A rozhodně vám to za to stojí! Osobně jsem dílo četl, viděl různé filmové verze, opakovaně jsem viděl i muzikál a posléze jsem si i opakovaně poslechl tuto verzi rozhlasové hry. Audionahrávku Hrabě Monte Christo mi k recenzi poskytl portál Audioteka.cz, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | karma: 31.04 | přečteno: 486 ×
Poslední články autora