Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

23. 02. 2022 9:36:26
Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.
Řeč je o poličském kostele Svatého Jakuba.

Zatímco v roce 1613 ještě požár města Poličky chrám Svatého Jakuba “přežil bez úhony”, roku 1845, kdy padla celá Polička až na pár budov za oběť žhnoucím plamenům, se už pekelnému ohni nevyhnul ani Svatý Jakub. Ten byl tehdy zničen z velké většiny a jeho obnova trvala dlouhých 20 let. Jeho obnova probíhala přitom prakticky od úplných základů.

I to vše dokazuje, že nezdary a pády by neměly zlomit nejen člověka, ale právě díky lidem a víře nezlomila ani tento historický skvost, který má mezi památkami v Česku (a nejen v tuzemsku) své nezapomenutelné místo.


Tak trochu omylem

Po knize novináře, muzikanta a především poličského rodáka Boba Fliedra Svatý Jakub: Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí jsem po pravdě řečeno sáhl tak trochu omylem. Čekal jsem trochu něco jiného, poněkud jiný žánr. Za tento omyl jsem ale velmi rád. Ač se historií sám zabývám amatérsky už desítky let a sám jsem tento obor společně s češtinou studoval na Univerzitě Karlově, poličský kostel a jeho historie mi tak nějak unikal. Díky Fliedrově knize se však vše změnilo, protože ve mně autor probudil velký zájem nejen o tento skvost a národní kulturní památku, ale rovněž o město Polička jako takové.


Jen lehce o knize (Argo): Zřejmě jediný kostel na světě, na jehož věži se narodil světově proslulý hudební skladatel. Chrám, který se nachází uvnitř jednoho z nejzachovalejších prstenců středověkých hradeb u nás. Důkaz toho, že novogotika se nemusí jen trpně ohlížet do minulosti, ale může svou historickou předlohu nápaditě obohacovat. Svědek ojedinělé regionální rebelie, při níž lidé roku 1949 zabránili Státní bezpečnosti zatknout zdejšího oblíbeného děkana Jaroslava Daňka. To všechno patří k charakteristikám kostela svatého Jakuba v Poličce, kterému vdechl život Přemysl Otakar II., po jehož dlažbě kráčel Karel IV. a který v polovině 19. století fakticky přestal existovat. Slavného zmrtvýchvstání se dočkal roku 1865. Na začátku 21. století rozdává z toho, co nabral, a kvete do krásy: navzdory nedávné době, která to s kostely moc dobře nemyslela, přináší dál naději „hostům na této zemi“, od roku 2010 je národní kulturní památkou a v letech 2017¬–2021 se mu dostalo kompletní opravy za zhruba 70 milionů korun, již umožnila dotace z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie.

Bob Fliedr svou knihu rozdělil na dvě základní části s o svém obsahu naprosto vypovídajícími názvy - Dějiny a Dnešek. V závěru pak vhodně doplnil i medailonek Sv. Jakuba Staršího, patrona chrámu, seznam kněží a děkanskou portrétní galerii. Dějinnou část pojal autor knihy poněkud stručněji, přičemž se zaměřil (logicky) především na zásadní události Svatého Jakuba a jeho okolí.

Rozhovory se zasvěcenými

V obsáhlejší druhé části, nazvané Dnešek, mapuje Bob Fliedr pět let prací na nedávné velké obnově svatojakubského kostela. Formu pro to zvolil velmi jednoznačnou - rozhovory. Čtenář se tak dočítá v rámci jednotlivých interview s projektantem, historiky, restaurátory, archeoložkou, pracovnicí památkové péče, ale také třeba s poličskou pamětnicí... zajímavosti o vykonaných restaurátorských pracích, ať už na samotné stavbě kostela, nebo na jednotlivých artefaktech z tamního mobiliáře. Tyto rozhovory jednoznačně dokládají mravenčí práci jednotlivých odborníků, kteří se na obnově podíleli. Vše zapadá do hromadné skládačky, bez jejichž jednotlivých dílků práce by se nikdy nepodařilo zajistit kostelu Svatého Jakuba “nový kabát”.

Celá kniha Svatý Jakub: Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí je vhodně - a de facto na každé své straně - bohatě provázena nádhernými fotografiemi, které čtenáře doslova vtahují společně s textem a rozhovory do atmosféry nejen této novodobé obnovy, ale nabízejí rovněž srovnání různých artefaktů před restaurováním a po něm. Čtenář tak nepřijde ani o oku na první dobrou skryté detaily a průhledy.

Kniha je napsána srozumitelně, čtivě, samozřejmě se mnohdy respondent nevyhne odbornému výrazivu, terminologii, na druhou stranu jsou otázky dobře pokládány a odpovědi jsou srozumitelné laikům i odborné veřejnosti.


Nahlédnutí pod pokličku obnovy

Za mě mám snad jediné dvě výtky, respektive připomínky. Místy jsem se ztrácel v systému, organizaci popisků k jednotlivým fotografiím, ale především bych uvítal mnohem obsáhlejší část, která pojednává o celkové historii už od založení Svatého Jakuba. Je mi ale jasné, že by pak kniha musela být mnohonásobně delší a rovněž i mnohem těžší na váhu.

Celkově je za mě Fliedrova kniha Svatý Jakub: Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí nejen zajímavým a poučným čtením, ale je rovněž velmi čtivá, nápaditá, nečekaně vzrušující, poodkrývající práci restaurátorů, architektů, projektantů, ale i dalších odborníků, kteří se podíleli (a podílejí) na obnově svatojakubského kostela... Jde o velmi povedenou knihu, a to jak nápaditou skladbou, tak bohatým doprovodným materiálem.


Bob Fliedr

Bohuslav „Bob“ Fliedr (*1958) je poličský rodák. Léta se probírá historií svého rodu, Poličky, regionu. Absolvoval Stavební fakultu ČVUT v Praze, obor geodézie a kartografie. V 80. letech pracoval jako technický redaktor při výrobě map a zároveň studoval v neoficiálních kurzech filozofii a teologii. Novinářské vzdělání získal v polovině 90. let na Institutu žurnalistiky Roberta Schumana v Bruselu. Jako novinář pracoval v Magazínu AD, Lidových novinách a časopisu Týden. Od roku 2000 působí v redakci publicistiky České televize. Jako nevystudovaný muzikant píše písničky pro děti a jako nevystudovaný zpěvák je s nimi příležitostně zpívá.


Závěrem...

Na exkurs do historického města Poličky a především pak do tamního kostela Svatého Jakuba zve Bob Fliedr čtenáře své knihy Svatý Jakub: Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí prostřednictvím velmi zajímavého textu, rozhovorů a bohaté obrazové dokumentace. Vázaná kniha bez přebalu má celkem 232 stran. Grafický návrh a sazbu si vzal na svá bedra Jakub Klimeš, REK plus s.r.o., Polička. Knihu vydaly Římskokatolická farnost děkanství Polička a nakladatelství Argo v roce 2021, a to jako vydání první.

Vlastní obrázek o knize Boba Fliedra Svatý Jakub: Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí si už ale udělejte každý sám. Za mě ale této knize a jejímu autorovi dávám palec nahoru a všem doporučuji knihu k přečtení. Vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | středa 23.2.2022 9:36 | karma článku: 14.99 | přečteno: 453x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 309 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 538 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 335 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 255 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 436 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 109 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 592 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...