Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Píše se 4. dubna 1968 aneb Atentát na Martina Luthera Kinga jr. trochu jinak

Atentát na Martina Luthera Kinga jr. ze 4. dubna 1968 otřásl nejen Amerikou, ale celým světem. Jak to tehdy bylo doopravdy? Pole pro konspirační teorie zůstává otevřeno.

Když se řekne Martin Luther King jr., řada lidí si vybaví, že jde o člověka, který bojoval za občanská práva. Americký baptistický kazatel dodnes zůstává vzorem i pro řadu řečníků, a to především díky jednomu z nejznámějších projevů z 28. srpna 1963 ze schodů washingtonského Lincolnova památníku během Pochodu na Washington za práci a svobodu (I Have a Dream). Skvělá dikce, perfektní projev se vším všudy.

O téměř pět let později, 4. dubna 1968, byl na balkóně 2. patra motelu Lorraine v Memphisu v Tennessee Martin Luther King jr. zastřelen. Zhruba dva měsíce poté byl na letišti Heathrow zadržen podezřelý James Earl Ray a po transportu do USA byl za vraždu Martina Luthera Kinga jr. odsouzen na 99 let vězení.

Okamžik pravdy. Okamžik rozhodnutí

A právě tento motiv je stěžejní v dalším strhujícím románu amerického bestsellerové autora Steva Berryho s názvem Okamžik pravdy. A nebyl by to Steve Berry, aby si v jeho knize opět nevzali hlavní slovo Berryho klasičtí hlavní hrdinové v čele s nepřemožitelným Cottonem Malonem, a to už potřinácté. 

Tentokráte však jde o trochu jiný případ Cottona Malona, který se sejde s člověkem ze svého vůbec prvního případu. A Cotton vzpomíná... … jak před 18 lety mladého poručíka amerického námořnictva Cottona Malona osloví jeho pozdější šéfová v Megallan Billetu a angažuje jej pro případ, který se nakonec stane mnohem větším, než se na první pohled mohlo zdát. 

Ve finále totiž Malone přichází k informacím a důkazům o skutečné pravdě o atentátu na Martina Luthera Kinga jr. Lidí, kteří vědí, ubývá jako hub po dešti. A Cotton teď stojí před jedním z nejobtížnějších rozhodnutí svého života – má nastolit okamžik pravdy a odhalit 50 let staré tajemství, které může zásadně přepsat historii?

Předvídatelný?

Tentokráte autor zkusil de facto celý thriller “jet” netradičně v “Ich formě”, který tak Berry oživil i notnou dávkou vnitřních monologů a úvah hlavního hrdiny. Navíc čtenářům přidal i notnou dávku “cestopisných pasáží” (z Floridy) a vše okořenil i akčními scénami ze svého oblíbeného Disney Worldu.

Překulil jsem se na záda a zadním oknem kabiny jsem sledoval, že jeden potápěč plave ke mně a druhý má namířeno pro kufřík. Neměl jsem žádný výcvik ve zvládání podobných situací, ale to neznamenalo, že si nedokážu poradit.
Zahlédl jsem krátké schůdky dolů ke kóji. Někde je tam ta díra, kterou jsem prve viděl zvenčí. Potápěč s dosud nevystřelenou harpunou doplul k zádi. Potřeboval jsem ho zpomalit, a tak jsem zabouchl zadní dveře kabiny a zajistil je zástrčkou. Nic moc, ale trochu času tím získám. Nespouštěl jsem z potápěče venku oči – neváhal a okamžitě na dveře zamířil. Byly způli prosklené, sklo chránila polámaná kovová mřížka. Nemohl jsem počítat s tím, že harpunu zadrží, a tak jsem se dvěma tempy nohou přesunul do kóje s lůžkem. Harpuna prolétla sklem ve dveřích a zabodla se do dřeva v protější stěně.
A já zjistil, že jsem se nemýlil – díra v trupu opravdu vedla z lodi. Vmáčknu se do ní jen tak tak, ale půjde to. Protáhl jsem se ven z vraku a vyplul kousek za druhým potápěčem, který se zrovna blížil k černému kufříku. Harpunu, už zase nabitou, si odložil na písek a sáhl po noži – určitě aby přeřízl lano. Měl jsem asi tak deset vteřin, abych něco podnikl. A tak jsem ho prudkými tempy dostihl, vyškubl mu z pusy regulátor a strhl obličejovou masku. Můj útok ho zaskočil a já toho využil a vykroutil jsem mu nůž. Při odplouvání jsem ho ještě kopl pravou ploutví do čela a napůl omráčil.
Potápěč z vraku už objevil díru ven. Věděl jsem, že než tamtudy vymanévruje, na chvilku to omezí jeho pohyblivost. Docházely mi možnosti, protože ten první už tápal po regulátoru a masce. Muž uvnitř vraku se mi najednou ztratil z očí a mně svitlo. Znova nabíjí – chystá se tou dírou střelit.(Steve Berry - Okamžik pravdy, str. 50, 51)

Berry dokázal opět svým typickým způsobem přelouskat i v románu Okamžik pravdy část velmi podstatného období a událostí americké historie, přidal k ní tradičně mnoho ze své nevysychající studnice vědění a fantazie (a opět nešetřil) a vytvořil pro čtenáře další akční thriller se strhujícím dějem a bohatou zápletkou. 

Na druhou stranu mi to ale přijde, že už dříve nasazenou vysokou laťkou si Steve Berry tak trochu podrazil sám sobě větev. Místy mám totiž pocit, že každá jeho nová kniha, její děj, je tak trochu předvídatelný, protože Berry využívá vesměs stejných vzorců, plus minus velmi podobných zápletek - samozřejmě zasazených do konkrétních reálií toho kterého příběhu - a už tak vlastně nemá svým způsobem čím čtenáře překvapovat.

Kdo je Steve Berry

Americký bestsellerový spisovatel Steve Berry

Autor knihy Okamžik pravdy, Steve Berry, je velmi úspěšný americký bestsellerový spisovatel. Jeho knihy se překládají do desítek světových jazyků a vycházejí ve více než 50 zemích světa, ve kterých zaujímají přední místa v prodejních statistikách. 

Čeští čtenáři mohou dílo Steva Berryho znát prostřednictvím jeho předchozích dvanácti románů ze série Cotton Malone (Templářské dědictví, Alexandrijská knihovna, Benátská zrada, Rukopis Karla Velikého, Pařížská pomsta, Císařova hrobka, Jeffersonova šifra, Královský klam, Lincolnův mýtus, Hrozba patriotů, Čtrnáctá kolonie, Ztracený řád), které u nás byly vydány už dříve. Mimo tuto sérii v tuzemsku vyšly Berryho romány Jantarová komnata, Rasputinovo proroctví, Třetí tajemství a Kolumbova záhada.

Všechna Berryho díla čtenáře dostanou svým napětím, historickými souvislostmi, záhadami, ale i akčností, konspiračními teoriemi a špionážní zápletkou. Díky thrilleru Templářské dědictví se Berry dostal na piedestal tohoto žánru po bok například Dana Browna. Ten se právě o Templářském dědictví vyjádřil pochvalně, když řekl, že “tato kniha naprosto splňuje mé (Brownovy) představy o skvělém románu”

Berry byl přitom během prvních 12 let svého psaní celkem 85krát odmítnut nakladateli, než mu nakladatelství Ballantine vydalo v roce 2003 Jantarovou komnatu. Ta následně několik týdnů figurovala na americkém žebříčku nejprodávanějších knih. A Berryho tempo je impozantní - jedna kniha ročně!

Slovo závěrem…

Když v dubnu roku 1968 třeskl výstřel a Martin Luther King Jr. zůstal ležet v tratolišti krve, Amerika se otřásla v základech. O 50 let později vycházejí najevo překvapivé okolnosti.

Steve Berry “vzal” čtenáře na exkurs do historie Spojených států amerických, do dob Martina Luthera Kinga jr. či do praktik FBI, a to prostřednictvím napínavého příběhu rozepsaného na 392 stranách knihy Okamžik pravdy. Jde o v pořadí již 13. román ze série Cotton Malone. Z anglického originálu The Bishop's Pawn, vydaného nakladatelstvím Hodder & Stoughton v New Yorku roku 2018, přeložila knihu do češtiny už tradičně Hana Pernicová. Knihu vydalo nakladatelství DOMINO v Ostravě v únoru 2019. 

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha rovněž autorovo stručné věnování, poděkování a na závěr ještě poznámku autora. Ústřední děj thrilleru Okamžik pravdy je rozdělen na celkem 61 kapitol, kterým předchází ještě prolog a uzavírá je epilog. 

Možná jako perličku stojí za to dodat, že nápad na tuto knihu Berrymu “poletoval hlavou” dle jeho vlastních slov přes deset let. Její sepsání však odkládal symbolicky až na rok 2018 - na výročí 50 let od Kingovy vraždy. Vázanou knihu s přebalem i její elektronickou verzi (prostřednictvím portálu palmknihy.cz) mi k recenzi poskytlo nakladatelství DOMINO, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 21.3.2019 8:26 | karma článku: 22,27 | přečteno: 537x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.