Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České Vánoce v proměnách času: První republika, protektorát, komunismus...

České Vánoce a jejich oslavy prošly stejně jako naše republika za posledních sto let spoustou úskalí i krásných chvil. Zatímco v protektorátu chtěli Češi věšet na vánoční stromeček Němce, dnes si na něj věší vánoční ozdoby.

Zajímá vás, jak vypadaly oslavy vánočních svátků od dob první republiky, v období nacistické okupace, v padesátých letech, ve „zlatých šedesátých“, v éře normalizace, v porevolučních devadesátých letech? Chtěli byste je porovnat se současností? Pak čtěte dále… ;-)

Kniha Sto let českých Vánoc zve čtenáře na exkurs do proměn oslav nejkrásnějších svátků v roce od dob první republiky až po současnost.

A právě po stopách proměn českých Vánoc se vydávají ve své knize Sto let českých Vánoc s podtitulem Nejkrásnější svátky v roce na pozadí “velkých” dějin její autoři, Petr a Pavlína Kourovi. 

Publikace je nejen výpravnou sondou do proměn nejkrásnějších svátků v roce v nejrůznějších dějinných obdobích naší země, ale také přímým svědectvím mnohých pamětníků, kteří vzpomínají na doby dávno minulé. A možná budou čtenáři překvapeni, že pro mnohé pamětníky byly oslavy Vánoc v koncentrácích, na frontě či v době protektorátu těmi nejhezčími, jaké kdy v životě prožili.

Kniha čtenáři velmi poutavě a čtivě přibližuje, jak se u nás měnily oslavy vánočních svátků od dob první republiky, dále v období nacistické okupace, v padesátých letech, ve „zlatých šedesátých“, v éře normalizace, v porevolučních devadesátých letech až po současnost. Čtenář dostává možnost nahlédnout do oslav Vánoc řadových občanů, stejně jako československých prezidentů (např. Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš…), vojáků (např. gen. Alois Eliáš…), lidí nuceně nasazených v "rajchu" (v Říši) či politických vězňů.

Vánoční stromy republiky

Člověk se tak mimo jiné dozví například i to, jak a proč vznikla tradice Vánočních stromů republiky, kterou založil v roce 1924 spisovatel Rudolf Těsnohlídek. Inspirací k tomu mu bylo nalezení malého miminka, zcela opuštěného uprostřed lesa, kterému se svými dvěma přáteli zachránil život. Ale i tradice Vánočních stromů republiky měla své přestávky, ať už jde o ty protektorátní nebo třeba komunistické.

Kniha Sto let českých Vánoc čtenáři popisuje Vánoce a jejich proměny v souvislosti s dějinnými událostmi, kdy se místy zcela vytratilo jejich křesťanské pojetí a poslání. Do Vánoc a jejich oslav totiž promlouvala až příliš často politika a politické zřízení. I proto došlo k “transformaci” Vánoc s Ježíškem na oslavy spojené se sovětskou pohádkovou postavou, dědou Mrázem, a rovněž s “falešnými” narozeninami generalissima Josifa Vissarionoviče Stalina.

A možná bychom se až divili skromnosti dřívějších dětí, které si mnohdy mnohem více uvědomovaly a upřednostňovaly duševní poslání Vánoc před množstvím dárečků pod stromečkem. Na jednu stranu se není čemu divit, když v době 2. světové války, v době okupací a nespravedlnosti volaly dětské hlasy po návratu tatínka, kterého by dítka považovala za ten největší vánoční dárek.

Snaha o zachování lidské důstojnosti

Autoři při své práci vycházeli z nastudování obrovského množství dobových pramenů, přičemž oslovili desítky pamětníků. Z jejích stránek tak promlouvají nejen archivní dokumenty, ale také rodinné fotografie, dobové inzeráty a reklamy, vánoční ozdoby, karikatury z legálního i ilegálního tisku, propagandistické plakáty, vánoční přání, fejetony nebo básně a v neposlední řadě také dosud nepublikované autentické vzpomínky. 

Sto let českých Vánoc s podtitulem Nejkrásnější svátky v roce na pozadí “velkých” dějin je až neskutečně silná, poučná, empatická a důležitá kniha, která čtenáře provede sty lety oslav Vánoc. Byť jde o literaturu faktu, jde o velmi čtivě podané dílko. Navíc důležitou i průkaznou snahou nejen o zachování lidské důstojnosti a sounáležitosti i v těch nejextrémnějších podmínkách.

Ilegální tisk představoval jedinou svobodnou platformu, ve které mohli odbojoví pracovníci zveřejňovat své myšlenky bez náhubku cenzury. A někteří z nich si skutečně nebrali servítky, i když se právě oslavovaly svátky klidu a míru. O Vánocích 1939 se tak poprvé objevuje obraz, který se v pozdějších letech stane poměrně oblíbeným. Je jím myšlenka, že vánoční stromeček může být využit i ke krajně nevánočnímu počínání - a sice jako nástroj k pověšení nacistických okupantů. (...)
(...) O následujících Vánocích se spojení vánočního stromečku s plánem násilného zúčtování s okupanty opět objevilo. Tentokrát k tomu došlo v letáku, který zachytily nacistické bezpečnostní složky před Vánocemi roku 1940 v Moravské Ostravě: “Čechové, blíží se Vánoce a my nemáme co k pověšení na vánoční stromeček. Proto by si měl každý Čech vzít jednoho Němce a pověsit ho na strom.” Autora tiskoviny se odhalit nepodařilo, kdyby se tak stalo, nejspíše by dopadl tak, jak sám zamýšlel činit okupantům.(Petr a Pavlína Kourovi - Sto let českých Vánoc, kapitola Vánoce pod hákovým křížem, str. 78, 79, 81)

Kdo jsou Petr a Pavlína Kourovi

Autory knihy Sto let českých Vánoc s podtitulem Nejkrásnější svátky v roce na pozadí “velkých” dějin, jsou manželé Petr Koura a Pavlína Kourová. 

Petr Koura přednáší moderní dějiny na Katedře dějin a didaktiky dějepisu Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a zároveň je ředitelem společnosti Collegium Bohemicum v Ústí nad Labem. Zabývá se českými politickými a kulturními dějinami 20. století a spolupracuje jako odborný poradce na filmových projektech s historickou tematikou. Je autorem knih Podplukovník Josef Balabán. Život a smrt velitele legendární odbojové skupiny “Tři králové” a Swingaři a potápky v protektorátní noci. Česká swingová mládež a její hořkej svět.

Pavlína Kourová je výzkumnou pracovnicí Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a zástupkyní šéfredaktorky kulturně-společenského měsíčníku Xantypa. Společně s manželem Petrem Kourou napsala knihy “Žádáme trest smrti!” Propagandistická kampaň provázející proces s Miladou Horákovou a České Vánoce od vzniku republiky do sametové revoluce.

Pár slov na závěr…

Kniha Sto let českých Vánoc zve čtenáře na exkurs do proměn oslav nejkrásnějších svátků v roce od dob první republiky až po současnost.

Kniha Sto let českých Vánoc zve své čtenáře na exkurs do proměn oslav nejkrásnějších svátků v roce od dob první republiky až po současnost prostřednictvím 464 stran textu včetně bohatého obrazového doprovodu. Obálku a grafickou úpravu knihy navrhl a sazbu zhotovil Aleš Douša. Knihu vydalo Nakladatelství Academia v Praze v roce 2018, a to jako vydání druhé, upravené a doplněné, v Nakladatelství Academia první. 

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje tato publikace poděkování, stručné věnování a předmluvu od autorů, poté následuje samotné jádro knihy rozdělené na 10 kapitol s vlastními názvy podle období, jejichž Vánoce popisují. Kapitoly jsou děleny na další množství podkapitol. Dále následuje bohatá Obrazová příloha, summary, ediční poznámka, použité prameny a literatura, seznam vyobrazení a také jmenný rejstřík. 

Kniha Sto let českých Vánoc s podtitulem Nejkrásnější svátky v roce na pozadí “velkých” dějin je napsána velmi čtivě, srozumitelně, jasně a přehledně, přičemž obsahuje mnoho především dobových fotografií a dalších zajímavých dokumentů. Obrázek o ní si už ale udělejte každý sám. Za mě jde ale o publikaci, k níž se člověk bude rád vracet. Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Academia, za což děkuji.

PS: Přeji všem šťastné a veselé Vánoce a vše nejlepší v novém roce!

Autor: Tomáš Králíček | pondělí 24.12.2018 15:28 | karma článku: 23,27 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.