Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sebedůvěra a vůle aneb Jak Hitler předčil Masaryka

Tomáš Garrigue Masaryk. Oslavovaný tatíček zakladatel, ale i rváč a individualista s výrazným egem. Člověk neoblíbený i oblíbený, neochotný ke kompromisu. Leccos o něm vypovídal i jeho názor, že muž nemá dávat najevo své city.

O prvním československém prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi už bylo řečeno a napsáno leccos. O to těžší je přijít s něčím novým. V povědomí veřejnosti je TGM znám jako tatíček, jako člověk ctěný, milovaný, uznávaný, jako prezident Osvoboditel... 

Kým ale ve skutečnosti TGM byl? Byl skutečně jen tím "stmelovatelem", tím spasitelem národa Čechů a Slováků, člověkem, kterého každý miloval a uznával? Jaký byl Tomáš Garrigue Masaryk jako člověk, pedagog, filosof a sociolog, jaký byl jako dítě, student, jako rodič?

Jiný TGM

A právě Tomášem Garrigue Masarykem, jeho životem a dobou, politikou i společností jeho doby… se zabývá ve své knize Jiný TGM spisovatel Pavel Kosatík. Ten dle oficiální anotace sestavil Masarykův plastický obraz pro 21. století, v němž pojmenovává jeho imponující vlastnosti a polemicky se vyrovnává s jeho omyly. 

Otázkou je, proč autor do názvu zvolil slovo “jiný”. Je to snad proto, že tím naznačuje, že TGM vykreslí co nejvíce skutečného, jako člověka z masa a kostí, nikoli “jen” jako Masaryka ve stylu jeho kultu?

Ať už to je jakkoli, Kosatíkovi se dle mého podařilo představit Masaryka bez zbytečných příkras a pozlátek, jako člověka svérázného, jako dětského nezbedníka, pozdějšího buřiče a rváče, jako individualitu, člověka, který byl milován a oslavován stejně jako kritizován a zatracován, jako respektovanou autoritu, která sama měla pravděpodobně problémy s autoritami a individualitami ostatních.

Kdo hledá, najde

Pavel Kosatík na Tomáše Garrigue Masaryka nahlíží kriticky, a to jak historicky, tak i literárně. A vykreslil skutečně živý obraz TGM. Člověka, který “češství a čechoslovakismus” jako by hledal a nacházel společně až se svým postupným vývojem. A nakonec mu dal určitý řád a celistvost.

Kniha Jiný TGM je dle anotace Nakladatelství Paseka pro všechny, kdo přemýšlejí o české demokracii a o tom, jak ji udržet. Zároveň přináší víc života a pochybností než pomníků a svatých obrázků.

Kosatík předkládá čtenářům Masaryka jako člověka, který se nebál jít se svou kůží na trh, ale zároveň jako člověka, který byl omylný, nebyl bez chyb, byl náročný, a to nejen ke svému okolí, rodině, spolupracovníkům, ale rovněž i sám k sobě. 

Živý obraz TGM

Masaryk tak z knihy jakoby vystupuje, přestává býti idolem a svatým obrázkem, stává se živým obrazem a sondou do vlastního života, nikoli pouze kultu. Odhaluje se tak skutečný Masaryk, který byl vášnivým čtenářem “louskajícím” i více knih denně, člověk, který zejména v mládí neřešil peníze, často se topil v dluzích, z nichž ho mnohdy zachraňovali přátelé i “šťastné” náhody…

… stejně jako problematický politik těžko přijímající a respektující názory jiné než vlastní či hlava rodiny, který za celý život nebyl s to optimalizovat si vztahy s jejími členy. Masaryk byl muž mnoha profesí - pedagog, filosof, sociolog, novinář, spisovatel, politik… Člověk, který celý život jakoby stále hledal a nenacházel klid… Autor tak představuje “kontrastního Masaryka” - oblíbeného i neoblíbeného bouřliváka a rváče, z něhož se stane jedna z vůdčích osobností nově vzniklé republiky.

V Masarykově životě se tak často stávalo, že se z jeho původního obdivovatele a následovníka stal Masarykův kritik. Tak to dopadlo například i s básníkem Josefem Svatoplukem Macharem. Ač původně obdivovatel TGM, postupem času se z něj stal jeden z největších Masarykových kritiků a odpůrců.

Masarykovo náboženství a Prozřetelnost

A nikdy nekončící kapitola, která TGM provázela prakticky po celý život, se nazývala náboženství a jeho vztah k němu, hledání té pravé víry. Masaryk, ač se evidentně celým svým srdcem a duší cítil býti věřícím a náboženství jako takové pro něj bylo extrémně důležité, bloudil mezi katolíky, protestanty, husity, chtěl de facto vlastní náboženství… 

Zvláštní byl i jeho vztah k Rusku, obával se bolševismu, ale nejvíce varoval postupem času před Německem. A to ještě dávno před propuknutím nacistické horečky. Ani samotný Hitler ho nenechával nikterak klidným. Byť spolu měli leccos společné. Například oba věřili v Prozřetelnost, která je provádí jejich životy. Nicméně se domníval, že nic horšího než teokracie, odvozované z Boží vůle a pomazané, tedy ta stará císařství, jež skončila na smetišti dějin, už přijít nemůže.

V roce 1933, po Hitlerově příchodu k moci, otiskl Masaryk v deníku Prager Presse recenzi jeho knihy Mein Kampf. Za skoro jisté lze považovat, že ji četl mnohem dříve, v Německu poprvé vyšla v roce 1925 a prakticky od stejné chvíle patřila k diskutovaným tématům. Prezident se rozhodl zareagovat v momentě, kdy se diktátorovy smělé plány začaly stávat skutečností — a neskrýval při tom zejména svůj úžas nad až dosud v politice nepoznal. Hitler se vymkl Masarykovým měřítkům. 
Vlastně, jakkoli to bylo absurdní, měli oba něco společného. Hitler shodně s Masarykem věřil, že ho životem vede Prozřetelnost. Zatímco však Masarykovi tato jeho víra dávala sebevědomí a schopnost nacházet smysl i v těch nejobtížnějších vývojových okamžicích, Hitler se koupal v lázni své sebedůvěry prostě coby fanatik vlastního názoru. V obou vlastnostech, na nichž si Masaryk v životě zakládal, tedy v otázce sebedůvěry a vůle, Hitler Masaryka předčil: zašel mnohem dál, než Masaryk kdy považoval za myslitelné. A nějak, i když šíleně, to fungovalo. 
Pro Masaryka muselo být toto poznání šokující. Až do té chvíle se pořád považoval za vítěze dějin, nebo se tak aspoň tvářil. Pokud to o sobě tvrdil, přinejmenším v Československu si skoro nikdo nedovoloval to vyvracet. Nástup jeho „světové revoluce“, opět s výjimkou Česko­slovenska, sice nikdo neviděl, po určitou dobu se však dalo tvrdit, že není alespoň vyloučen. V roce 1933 se situace změnila.(Pavel Kosatík - Jiný TGM, kapitola Masaryk a Hitler, str. 358, 359)

Kdo je Pavel Kosatík

Jedno je však jisté - Kosatík stvořil velmi čtivou a důležitou knihu o TGM, která svým pojetím i obsahem na tuzemském i světovém trhu doposud chyběla. Dle mého jde o naprosto zásadní a neotřelé dílo, které by mělo být povinnou četbou nejen pro školáky a studenty, ale pro každého občana naší milované země.

Autor knihy Jiný TGM, spisovatel a scenárista Pavel Kosatík (*1962), je autorem řady monografií významných osobností české historie a kultury - například Olgy Havlové, Pavla Kohouta, Ferdinanda Peroutky, Přemysla Pittera, Pavla Tigrida, Jarmily Novotné.

Je rovněž autorem televizních scénářů a originálních sond do české historie, jako jsou knihy České snění (2010) či České okamžiky (2011). Bestsellerem se stala také jeho Sběrná kniha (2017) - knižní rozhovor s Helenou Třeštíkovou. Získal mnohá ocenění, mj. Cenu Toma Stopparda (2001) či Cenu Ferdinanda Peroutky (2009).

Co říci závěrem

Jiný TGM je pro všechny, kdo přemýšlejí o české demokracii a o tom, jak ji udržet. Zároveň přináší víc života a pochybností než pomníků a svatých obrázků.

Na exkurz do světa prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a jeho doby zve čtenáře knihy Jiný TGM její autor, spisovatel Pavel Kosatík. Jeho pohled na prvního československého prezidenta je opravdu netradičně pojatý, jako by se Kosatík rozhodl využít pro svou práci metody Masarykovy. Čtenáři tak předkládá poměrně ucelený obrázek TGM buřiče, revoltisty, kantora, novináře, politika a neméně člověka prostřednictvím 400 stran velmi zajímavého a čtivého textu a 24 stran obrazového doprovodu.

Knihu vydalo Nakladatelství Paseka, s. r. o., v Praze v roce 2018, a to jako vydání první. Typografie, obálka a sazba s písmem Jaroslav a Academica Martin Pecina. Ilustrace si vzal na svá bedra Alexey Klyuykov. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha celkem 56 kapitol s vlastními názvy. V úplném závěru knihy nechybí ani seznam použité a doporučené literatury, rejstřík a také pár řádků o jejím autorovi. 

Kniha Pavla Kosatíka Jiný TGM za pozornost i přečtení bezesporu stojí. A nelze než podotknout, že je nejen výborně zpracována, napsána, ale rovněž je především v dnešní době i více než potřebná. Vázanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Paseka, za což děkuji. Rovněž děkuji Palmknihy.cz za poskytnutí elektronické verze knihy Jiný TGM.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 20.12.2018 10:08 | karma článku: 24,53 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.