Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stojíte před sálem plným lidí a… buď je dorazíte, nebo nadchnete

Určitě se vám to už někdy stalo. Stáli jste před hromadou lidí, plným sálem, ať už jako studenti či experti na nějakou oblast. Ti lidé byli buď plni očekávání, nebo znuděni předem. Bylo na vás je zaujmout, ne dorazit. Co teď?

Předávat zkušenosti či představovat, prezentovat něco nového, přednášet není nijak jednoduché. Musíte si totiž získat publikum. Na tematické akci lidé očekávají, že se dozvědí něco nového, inovativního, zásadního… Ale rozhodně očekávají, když už na akci vážili cestu, že je přednášející zaujme. Nepřišli se nudit či klimbat v publiku. Ale není prezentace jako prezentace. 

Ať už prezentujete jako na běžícím pásu, vytváříte reporty hospodářských výsledků společnosti, snažíte se prezentovat na odborných konferencích, ochromit svým umem v rámci nejrůznějších typů výběrových řízení, vše má jednoho společného jmenovatele. Chcete si oslovené získat, zaujmout, uspět. Ale i takové prezentace mají svá pravidla a zákonitosti. 

A právě prezentace si ve své nové knize Odprezentuj s podtitulem Průvodce přípravou prezentace vzal “na paškál” Marek Hrkal. Ten postavil svůj odborný počin na zkušenostech z českého prostředí, ze zákoutí českého byznysu. Kniha zájemcům pomůže projít přípravou prezentace od první myšlenky po odprezentování bez zaváhání.

Celá publikace je napsána čtivě a srozumitelně, je přehledná, podobně jako u většiny moderních učebnic či učebních pomůcek jsou na okrajích stran nejrůznější rady, tipy, citace, zajímavé perličky z textu i historie... Pochopení problematiky prezentací čtenáři usnadňuje velký počet konkrétních příkladů slajdů, obrazového materiálu. 

V detailu i jednoduchosti je síla

Kniha zájemcům pomůže projít přípravou prezentace od první myšlenky po odprezentování bez zaváhání.

Je vidět, že Hrkal prezentace prostě miluje. To neunikne snad žádnému čtenáři knihy Odprezentuj. Její autor se totiž s celým textem, se slajdy a vysvětlováním doslova mazlí. Skoro by se dalo říci, že kniha samotná je napsána jako pečlivě vytvořená prezentace. To bych ale Marka Hrkala zřejmě urazil. Jak on sám říká (volně parafrázovaně) - prezentace bez prezentujícího není dobrou prezentací. 

Asi jen těžko by někoho napadlo, na jaké zdánlivé maličkosti by člověk při prezentování a tvorbě prezentace neměl zapomínat. Podle autora samozřejmě nejde jen o samotnou prezentaci, ale i o to, aby si prezentující uvědomil, kdo bude jeho publikum, jaké názory má, z jakého prostředí přichází, zda nenalezne nějaký průsečík v podobných zájmech…

Opomíjet by člověk ale podle autora neměl ani nácvik prezentace samotné. Co bude říkat? Bude u slajdů vyprávět příběhy? Nebo zaujme publikum videem? Rozhodovat o výsledku může i nevhodná technika. Hlavní zásadou je nenechat se překvapit, ďábel se často skrývá v detailu. A otevírá cestu do prezentačních pekel.

Kdo je Marek Hrkal

Autor knihy Odprezentuj s podtitulem Průvodce přípravou prezentace, Marek Hrkal, vytvořil za svou profesionální dráhu od roku 2010 už stovky prezentací. Právě tehdy založil odprezentuj.cz a na vizitku si napsal tvůrce prezentací. Jeho slajdy od té doby pomáhají prezentujícím nejen v Česku, ale také na Slovensku, v Rakousku nebo ve Švýcarsku. 

Hrkal vystudoval marketingovou komunikaci a public relations na Fakultě sociálních věd UK a podnikovou ekonomiku a management na VŠE v Praze. Jeho koníčkem je moderování, díky kterému má dlouholeté zkušenosti s veřejným vystupováním.

Prezentace jsou doslova všudypřítomné. Prezentujeme obchodní výsledky, strategie, semestrální práce, přednášky, obchodní nabídky. Ve školách, na konferencích, v zasedačkách, na jednáních s obchodními partnery.
Problém spočívá v tom, že se prezentuje i to, co by se prezentovat nemělo. Lidé přestali rozlišovat mezi prezentacemi a dokumenty. Obojí dnes tvoří v prezentačním softwaru a bez rozmyslu své slajdy prezentují. Hranice mezi prezentacemi a dokumenty se rozostřila, přestože mezi nimi existuje podstatný rozdíl.
Zatímco dokument – ať už ho vytvoříte ve Wordu, PowerPointu nebo jakémkoli jiném softwaru – má být srozumitelný a plně pochopitelný i bez řečníka, prezentace musí být bez řečníka neúplná. Prezentátor je tím, kdo slajdům dává smysl, kdo je propojuje do smysluplného celku. Prezentace, která říká všechno, odsuzuje řečníka do role komparzisty. A taková prezentace bývá nudná. Lidé si nepřicházejí prohlédnout vaše slajdy, přicházejí si poslechnout vás. Vy hrajete při prezentaci první housle.
Denně se na světě odprezentují miliony prezentací. Jen zlomek z nich představují skutečné prezentace a ještě méně z nich je opravdu dobrých. Tato nelichotivá statistika dělá z PowerPointu přední příčinu neefektivní komunikace v celosvětovém měřítku. Narazil jsem dokonce na pokusy tuto neefektivitu vyčíslit. I konzervativní odhady přitom hovoří o promarněných stamilionech dolarů denně. Svět pravděpodobně promrhá každé dva týdny víc peněz za neefektivní prezentace, než kolik všechny státy světa dají ročně na boj s malárií. Se špetkou ironie by se chtělo dodat, že právě spavá nemoc patří k nejhorším následkům fádních prezentací.(Marek Hrkal - Odprezentuj, kapitola Nejdůležitější kapitola této knihy, str. 13,14)

Kniha Odprezentuj s podtitulem Průvodce přípravou prezentace čítá 224 poutavých stran, které jsou doplněny ukázkami reálných prezentací z českého prostředí. Určena je nejen lidem, kteří ve firmách často vytvářejí prezentace, ale také častým účastníkům odborných konferencí, šéfům a manažerům, kteří úkolují podřízené tvorbou prezentací, startupistům hledajícím investory či lektorům a studentům.

Co říci závěrem

Marek Hrkal, autor knihy Odprezentuj s podtitulem Průvodce přípravou prezentace

Publikace je propracovaná nejen obsahově, ale i graficky, designově. Je vysázena moderním písmem Carrara, které v roce 2016 navrhl německý typograf Dieter Hofrichter, titulky pak aktualizovanou variantou fontu Univers proslulého Adriana Frutigera. Součástí knihy je kromě autorských ilustrací od Emy R. Pavlovské také na 115 ukázek z prezentací a dalších souvisejících grafik. Většina z nich pochází od grafika odprezentuj.cz Marka Anděla.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na šest stěžejních kapitol (a desítky podkapitol), kterým předchází předmluva a po nichž následuje slovníček, použitá literatura a zdroje či krátké info o autorovi samotném.

Hrkalovu knihu Odprezentuj s podtitulem Průvodce přípravou prezentace vydalo nakladatelství Albatros Media pod značkou BizBooks. Snad už samozřejmostí (jakýmsi standardem) je i to, že kniha má i svou elektronickou podobu, takže pokud je někdo fanouškem e-knih, případně je upřednostňuje z nějakého praktického důvodu, i kniha Marka Hrkala v této podobě existuje. Publikace spadá do žánru non-fiction, marketing a prodej, manažerské dovednosti. Kniha je brožovaná, lepená, bez přebalu. Kniha je výjimečná prostě nejen v tom, že popisuje náležitosti dobrých prezentací, ale také vysvětluje, jakých nejčastějších chyb by se měl člověk při jejich tvorbě vyvarovat. 

Pokud bych se měl řídit alespoň některými radami Marka Hrkala, pak mi přijde stylové zakončit právě jednou z nich, totiž tzv. call-to-action. Nuže… Výzva k akci přichází… Nemá tu cenu popisovat a rozebírat podrobně celou knihu, tu by si měl otevřít, prolistovat a začíst se do ní každý sám. Tedy pokud chcete publiku prezentovat, nikoli nudit. :-)

Autor: Tomáš Králíček | úterý 13.11.2018 8:55 | karma článku: 19,75 | přečteno: 257x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.