Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zesměšňovaný Adolf Hitler sloužící Židům? Proč ne...

Adolf Hitler sloužící Židům. Zdá se vám to přitažené za vlasy? Chápu. Ale… Nacisti musí prchat za hranice, aby neskončili v koncentračních táborech. Německo totiž ovládli komunisti a Velká Británie se potýká s přílivem uprchlíků.

Kdyby 2. světová válka dopadla jinak, většina z nás by tu zřejmě vůbec nebyla, některé národy by byly zcela vyhlazeny, řada zemí by neexistovala. Co kdyby ale k 2. světové válce vůbec nedošlo? Jak by svět mohl vypadat a kdo by vládl například v Německu či v Británii?

S romány žánru alternativní historie, především pak z období 2. světové války, respektive o pár let později a s jinými výsledky války, se v posledních desítkách let doslova roztrhl pytel. Není se ale čemu divit. Čtenářská obec si je žádá a doslova je hltá. 

Londýn, rok 1939

A právě jedním z takových románů alternativní historie je i kniha spisovatele s izraelskými kořeny Lavie Tidhara Muž leží a sní. Nutno podotknout, že v jeho literárním počinu najdeme leccos, ale s nadsázkou - nebo možná i bez ní - pro slabé povahy opravdu není.

Díky Tidharovi se ocitne čtenář v alternativním Londýně v roce 1939. V Londýně plném uprchlíků, z nichž se jich poměrně pěkná řádka dostává mimo zákon, jiní to ale třeba zkouší jako soukromí detektivové. Jako například Herr Wolf. Člověk ambiciozní, který utekl z komunisty ovládaného Německa, jeho nacistické snahy o tamní ovládnutí moci zůstaly liché.

V Německu totiž v roce 1933 ovládli politickou scénu komunisti. Jejich tak museli vzít nohy na ramena a utéci do zahraničí, pokud nechtěli skončit v koncentračních táborech. A právě Anglie byla jednou z voleb. Herr Wolf se v Londýně živí doslova z ruky do huby. A má i literární ambice - chce napsat druhý díl své knihy Můj boj.

Autor čtenáře nešetří

Podobnost čistě náhodná? Ó, nikoli. Hádáte správně. Při čtení samotné Tidharovy knihy Muž leží a sní už od jejího začátku čtete z deníkových záznamů i z děje samého skutečně samé známé fragmenty z Hitlerova života. 

To ale není vše. Autor čtenáři předkládá ještě jeden příběh. Příběh, v němž se Šomer snaží v jiném čase a na jiném místě usnout mezi umírajícími. Jde o realistické obrázky z “života a smrti” v koncentračním táboře Osvětim.

A Lavie Tidhar čtenáře opravdu nešetří. Při čtení jeho knihy může mít čtenář pocit, že vzal do rukou nejen román žánru alternativní historie, ale některými pasážemi střídavě rovněž satirický, politický,  detektivní, psychologický, erotický či s prvky sadomasochismu.

Rozmanitý jazyk

Lavie Tidhar se nebojí využívat různých jazykových forem a prostředků, a to včetně vulgarismů přecházejících v perverznosti. Místy při čtení může mít čtenář pocit, že jde o jasně autorem deklarovanou snahu Wolfa (Hitlera) co nejvíce prezentovat jako člověka paradoxů, slabostí, muže sexuálně frustrovaného a vzrušeného především za pomoci nejrůznějších úchylek.

“Držte ho pevně, ksakru!” 
Wolf se zmítal na židli, oči mu lezly z důlků, na čele mu vystoupily žíly a tepala v nich krev. Vydával podivné, zvířecí zvuky.
Rubinstein mu poklekl mezi nohama a v ruce držel nůž. Wolfovi se svíral žaludek odporem a strachem a penis mu nečinně visel. Rubinstein ho sevřel v ruce. Dovele netečně přihlížel, zatímco Moše odvrátil hlavu, nedalo se říct, zda znechuceně nebo soucitně. Wolf ječel, ječel skrze ponožku, kterou měl nacpanou v ústech, zvuk to byl tlumený, ale o nic méně vyděšený. Rubinstein Wolfovi téměř něžně zatáhl za penis a povytáhl mu předkožku, až vyčnívala za špičku jako mnišská kápě. Svíral předkožku a stále za ni tahal, Wolf nad ním se nepřestával třást a druzí dva muži ho pevně drželi.
“Odporná věc,” řekl Rubinstein klidně.(Lavie Tidhar - Muž leží a sní, str. 112, 113)

Tidharův román Muž leží a sní je především některými svými velmi “nekonformními” pasážemi skutečně poměrně šokující. Na druhou stranu v něm ale místy můžeme najít jakousi filosofickou hloubku, zčásti přesto na někoho může působit jako brak.

V románu Muž leží a sní se setkáme také s dalšími historickými postavami, ať už jde o Rudolfa Hesse, sira Oswalda Mosleyho, Klause Barbieho, Ilse Kochovou a další. A autor umně střídá i sociální prostředí - chudinu, uprchlíky, prostitutky vs. podnikatele, politiky, smetánku. Podobně střídá i Ich a Er formu.

Kdo je Lavie Tidhar

Autor knihy Muž leží a sní, Lavie Tidhar (*1976), je spisovatel izraelského původu. Ve světě literatury si udělal jméno jako autor sci-fi a fantasy, který se věnuje rozmanitým žánrům od povídek přes romány až po grafické romány.

Za svůj román Usáma získal v roce 2012 World Fantasy Award for Best Novel (Světovou cenu pro nejlepší román vydaný v uplynulém roce v angličtině v žánru fantasy) a porazil třeba Stephena Kinga s 11.22.63 nebo George R. R. Martina a jeho knihou Tanec s draky.

Tidhar se narodil v izraelském kibucu, poté žil i v Jižní Africe, Laosu či například na oceánském ostrově Vanuatu. V současné době bydlí v Londýně. Své zkušenosti z cest často a rád využívá ve své literární tvorbě.

Pár slov na závěr...

Druhá polovina 30. let 20. století. Evropa je v krizi, Německo ovládají komunisti a Velká Británie se potýká s přílivem uprchlíků.

Na exkurs do ulic alternativního Londýna 30. let 20. století zve Lavie Tidhar čtenáře své knihy Muž leží a sní prostřednictvím velmi zajímavě a svérázně pojatého příběhu vyprávěného na 328 stranách. Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) je kniha rozdělena na 14 kapitol, které se dělí ještě i na podkapitoly (především deníkové záznamy s udáním data). 

Po samotném románu následuje historická poznámka, poznámky, poděkování a také poznámka překladatelky. Na vnitřních stranách přebalu je krátká anotace knihy a pár slov o jejím autorovi. Na zadní straně přebalu pak nalezne čtenář reakci spisovatele Philipa Kerra a britského deníku The Guardian na Tidharovu knihu.

Z anglického originálu A Man Lies Dreaming, vydaného nakladatelstvím Hodder & Stoughton v Londýně roku 2014, přeložila do češtiny Petra Johana Poncarová. Obálku s použitím ilustrace Hzy Bažanta navrhl Pavel Růt. Grafickou úpravu a sazbu si vzal na svá bedra Daniel Trojan. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2016 jako první vydání.

Obrázek o knize Lavie Tidhara Muž leží a sní si už ale udělejte každý sám. Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 28.6.2018 8:26 | karma článku: 30,37 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zdivočelá země v česko-německém pohraničí. Kdysi… A co teď?

Nezdary a pády nejsou důvodem k tomu, aby člověk zůstal nemohoucně ležet, ale naopak by měly být impulsem k nastartování něčeho nového, vzpruhou k boji za šťastný a plnohodnotný život.

5.11.2021 v 9:26 | Karma: 19,54 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Když městem obchází ďábel… Je to jako v politice

Politika, byznys, honění se za úspěchy, penězi, lidská závist i chamtivost, našeptávání, faleš... A ďábel se svými pomocníky si mne ruce. Spojitostí mezi dneškem a Moskvou před 100 lety bychom našli jistě ještě mnohem více.

27.10.2021 v 11:13 | Karma: 21,25 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Elitní česká mordparta. Do rukou to bere major Saran

Zavražděná svéhlavá selka, mrtvý muž v poli v kruzích jakoby od UFO, díky bouřkám objevivší se mrtvola muže bez tváře... To jsou některé případy nové hvězdy na poli vyšetřování mordů na Jablunkovsku a Třinecku, majora Romana Sarana.

24.8.2021 v 8:26 | Karma: 19,94 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Smršť. Čapne a nepustí, dokud vás nezahubí

Silniční úsek na Slovensku, na kterém za 25 let došlo ke 34 smrtelným nehodám, při nichž zemřelo 56 lidí. Nenáročný, přehledný úsek. A fenomén halného větru. Když fouká, stoupá počet násilností, nehod, vražd i sebevražd.

14.4.2021 v 10:10 | Karma: 18,92 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se hodnotí audioknihy? Interpret a hudba udělá hodně

Máte rádi knihy a audioknihy? Zajímá vás, podle čeho se audioknihy hodnotí? Víte, že o úspěchu audioknihy rozhoduje velmi často vhodný či nevhodný výběr interpreta? Pokud chcete znát odpovědi nejen na tyto dotazy, pak čtěte dál...

3.7.2020 v 14:13 | Karma: 13,09 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Nebojte se vyřídit si účty s nepřáteli. Zahrajte si na Boha

Často slýchávám, že čeští autoři beletrie nejsou nápadití, že jim to nepíše, případně že se nechávají až příliš ovlivňovat americkými špionážními a konspiračními teoriemi atd. Ale já naopak budoucnost v českých autorech vidím.

18.6.2020 v 8:01 | Karma: 18,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Lidice. Nikdy nezapomeneme! Poučme se z historie

DNEŠNÍ DEN NEMOHU NEŽ VĚNOVAT SVOU VZPOMÍNKU STŘEDOČESKÉ OBCI LIDICE. A NEJEN JÍ. V této souvislosti ji věnuji všem obětem heydrichiády a celkově všem obětem dalších zvěrstev a příkoří, kterých se udála v naší historii celá řada..

10.6.2020 v 8:12 | Karma: 29,81 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se žije na stromech? Záleží na sousedech

Není nad dobré sousedy. Když kolem vás žijí samí závistivci nebo nepřejové a hlupáci, můžete se snažit sebevíc, ale vždy budete těmi špatnými vy. A neplatí to jen mezi lidmi, tak to prostě na světě chodí.

30.7.2019 v 8:49 | Karma: 12,78 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Komunistické lágry. Peklo v Česku, kde byste nechtěli být

Komunistický režim zřídil na mnoha místech dnešní České republiky tábory nucených prací, nápravně pracovní tábory, pracovní útvary vězňů a internační místa duchovních. V lágrech strádaly desítky tisíc lidí, mnohdy zcela bez soudu.

12.7.2019 v 8:55 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1873x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Babiš je ještě nebezpečnější než Zeman, říká v knize Jsme jako oni Martin M. Šimečka

Stav, do kterého se dostala česká žurnalistika, je tou nejhorší zprávou o české společnosti, říká v knize Jsme jako oni novinář a spisovatel M. M. Šimečka. Odpovídá ale i na další témata o české a slovenské politice a společnosti.

20.6.2019 v 8:55 | Karma: 26,34 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Město v Anglii nepodléhající královně? Vítejte v Opskurnu

Tajemství si žijí vlastním životem. Někdy zůstávají utajena, jindy se provalí jen třeba díky náhodě. A stejné je to i s následky, někdy se vlastně nic moc nestane, jindy jsou až apokalypticky děsivé.

6.6.2019 v 8:55 | Karma: 27,59 | Přečteno: 648x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Hlavně se z toho nepo…

Tato slova jsme před zápasem české fotbalové reprezentace slyšeli z úst repre kouče Šilhavého a samotných hráčů často. Zápas ve Wembley ale ukázal opak. My se z toho po... A tak se moderní fotbal nehraje. Quo vadis, český fotbale?

23.3.2019 v 9:49 | Karma: 21,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Sport

Tomáš Králíček

Píše se 4. dubna 1968 aneb Atentát na Martina Luthera Kinga jr. trochu jinak

Atentát na Martina Luthera Kinga jr. ze 4. dubna 1968 otřásl nejen Amerikou, ale celým světem. Jak to tehdy bylo doopravdy? Pole pro konspirační teorie zůstává otevřeno.

21.3.2019 v 8:26 | Karma: 22,27 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Studna je zarámovaná aneb Hitlerovy zbraně odplaty

Adolf Hitler a jeho únik. Jaká spojitost existuje mezi tajnými plány, výzkumem, vývojem nových technologií a Československem, respektive územím tehdejšího protektorátu Čechy a Morava, či Evropskou unií?

14.3.2019 v 8:26 | Karma: 25,71 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

České Vánoce v proměnách času: První republika, protektorát, komunismus...

České Vánoce a jejich oslavy prošly stejně jako naše republika za posledních sto let spoustou úskalí i krásných chvil. Zatímco v protektorátu chtěli Češi věšet na vánoční stromeček Němce, dnes si na něj věší vánoční ozdoby.

24.12.2018 v 15:28 | Karma: 23,27 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.