Máte vysoký krevní tlak? Nechoďte do jehličnatého lesa

31. 05. 2018 8:26:18
Věděli jste, že pod jehličnany vám krevní tlak stoupá, zatímco v dubových porostech uvolněně klesá? Nebo že nejmenší pravděpodobnost komářího štípnutí máte pod ořešákem? A že stromy umí komunikovat a mají dokonalé sociální cítění?

Pokud si někdo myslí, že strom neumí komunikovat, necítí bolest a nemá paměť, je na omylu. Člověk by nevěřil, jak dokonale mají stromy zmáknuté sociální cítění, starost o potomstvo a vzájemnou pomoc slabšímu či nemocnému “kolegovi”.

Možná u vás až vzbudí úžas, co všechno takové stromy vlastně dovedou a jak žijí. Že stromy potřebují k životu vodu (např. dospělý buk potřebuje optimálně až 500 litrů denně) a světlo, je logické snad pro každého. Ale strom (a nejen on) toho potřebuje mnohem více. A jednou z nejdůležitějších živin je přitom cukr.

Pohled ze zcela nové perspektivy

A právě stromům, lesu, ale i životu v něm či viditelným i neviditelným živočichům se ve své knize Tajný život stromů s podtitulem Co cítí, jak komunikují. Objevování fascinujícího světa věnuje renomovaný německý lesník Peter Wohlleben. Ten ve své knize čerpá ze svých mnohaletých zkušeností lesníka, díky čemuž mají čtenáři možnost nahlížet ze zcela nové perspektivy nejen na stromy a les, ale i na život a živočichy a organismy v něm žijící.

Ač to leckomu může přijít jako téma nezajímavé a nestojící za povšimnutí, Wohlleben takový názor může u leckoho zcela postavit na hlavu. Jde totiž o velmi silný, srdceryvný příběh, o vyprávění a popis něčeho, co by většině z nás mohlo přijít jako z literatury science fiction. Ale ono jde přitom o naprosto reálný a zajímavý svět a život kolem nás všech.

Peter Wohlleben čtenářům (a také posluchačům svých výkladů či stejnojmenné audioknihy) představuje až nečekaně napínavý život uvnitř zeleného světa, na který nahlížíme často s až přílišnou samozřejmostí a jen jakoby povrchně, bez potřebné empatie a snahy pochopit tento svět.

Opravdový bestseller

Vzhledem k tomu, jak zajímavě je kniha Petera Wohllebena napsána, se není čemu divit, že například jen v Německu se už za první rok od vydání prodalo na 500 tisíc výtisků a práva na překlad byla prodána do tří desítek zemí.

Nutno podotknout, že i přes na první pohled asi ne pro každého zcela lákavou tematiku je kniha Tajný život stromů s podtitulem Co cítí, jak komunikují. Objevování fascinujícího světa napsána opravdu velmi poutavě, čtivě, svižným jazykem, přičemž nepostrádá vtip, napětí a až nečekaně často dokáže v čtenáři vzbudit dojetí i úžas.

Ono je totiž skutečně obrovským rozdílem, jak vnímáme stromy, les a život v něm my, obyčejní smrtelníci, kteří jsme se dozvěděli vesměs jen základy z hodin přírodovědy či přírodopisu, a jak jej vnímá a zná právě Peter Wohlleben či další odborníci.

Řeč je podle dostupných encyklopedií schopnost člověka se vyjadřovat. Viděno z tohoto hlediska, umíme mluvit pouze my, protože se pojem omezuje výlučně na náš – lidský – druh. Nicméně – nebylo by zajímavé vědět, zda se dokáží vyjadřovat i stromy? Ale jak? Slyšet není rozhodně nic, jsou naprosto potichu. Vrzání větví, jež se o sebe ve větru třou, šumění listí, to vše se děje pasivně a stromy samy to nikterak neovlivňují. Upozorňují na sebe však jinak: vonnými látkami. Vonné látky jako výrazové prostředky? Ani u nás přece nejde o nic nového: proč bychom jinak používali parfémy a deodoranty? Náš tělesný pach ale i bez nich oslovuje podvědomí ostatních. Některé osoby prostě nemůžeme ani cítit, jiné nás svou vůní naopak přitahují. Podle vědeckých výzkumů jsou v potu obsažené feromony dokonce rozhodující o tom, jakého partnera si vybereme, tedy s kým chceme zplodit potomstvo. Máme tudíž jakousi tajnou řeč vůní a právě ta je vlastní i stromům. Už před čtyřmi desetiletími byl zpozorován zajímavý jev v afrických savanách. Žirafy tam ožírají deštníkové akácie, což se těmto stromům samozřejmě nelíbí. Aby se velkých býložravců zbavily, naplní akácie během několika minut svoje listy jedovatými látkami. Žirafy to vědí a přejdou k dalším stromům. K dalším? Ne, nejprve několik exemplářů ignorují a teprve po zhruba sto metrech se začnou krmit znovu. Důvod je překvapivý: ožíraná akácie vysílá jako varování plyn (v tomto případě etylén), který příbuzenstvu v okolí signalizuje, že se blíží nebezpečí. Poté si všechny připraví jed. Žirafy tuhle hru už znají a odtáhnou savanou o kus dál, k nic netušícím stromům. Anebo se obrátí proti větru. Aromatická poselství se sice vzduchem přenášejí k dalším stromům, ale když se zvířata pohybují v protisměru, najdou hned vedle akácie, které o jejich přítomnosti nemají potuchy. Podobné procesy se odehrávají i v našich domácích lesích. Ať už se jedná o buky, smrky či duby, všechny pociťují bolest, když je někdo ohlodává. Jakmile se taková housenka s vervou zakousne, změní se tkáň okolo postiženého místa. Ta potom vysílá elektrické signály, stejně jako v poraněném lidském těle. Na rozdíl od lidí se však impuls u stromů nešíří během milisekund, takže to trvá ještě další hodinu, než se v listech či jehličí uloží jedovaté látky a překazí vetřelcům hody. Stromy jsou zkrátka pomalé, takže toto je zřejmě jejich maximální rychlost i při ohrožení.
Navzdory nízkému tempu ale jednotlivé části těla stromu rozhodně nepracují izolovaně. Jestliže se například kořeny dostanou do potíží, rozšíří se tato informace po celém stromě a může se stát, že listy začnou vydávat vůně. Ne ledajaké, nýbrž takové, které odpovídají danému účelu. To je další vlastnost, která jim pomůže se v následujících dnech ubránit dalšímu napadení, protože jsou u některých druhů hmyzu schopny poznat, o kterého výtečníka se konkrétně jedná. Sliny každého druhu jsou specifické a dají se identifikovat. Dokonce tak dobře, že je pomocí vonných lákadel možno přivábit predátory, kteří se na trapiče radostně vrhnou a stromům pomohou.

(Peter Wohlleben - Tajný život stromů, kapitola Řeč stromů, str. 13, 14)

Lesní internet

Z knihy Petera Wohllebena se čtenář dozví vskutku velmi mnoho zajímavostí, které mnohdy ani netušil. Ať už jde o stromy jako takové či o obyvatele jejich prasklin či dutin a jejich specifických potřebách, případně o miniaturních obyvatelích lesního podrostu. Wohlleben ale zájemcům poodkrývá i další schopnosti stromů, jako je například rozpoznání té pravé doby na to, kdy se má strom zazelenat a začít kvést. Stromy totiž mají podle autora knihy Tajný život stromů nejen paměť, ale i díky ní dokáží rozpoznat tu správnou teplotu či délku dne.

A asi by nikoho jen tak nenapadlo, že existuje také něco jako “lesní internet”. A mají ho na svědomí houby! Ano, podle Wohllebena totiž houby fungují de facto jako optická vlákna, jimiž se vede internet. Houby tak posílají po lese nejrůznější signály a fungují skutečně jako tzv. “Wood-Wide-Web”. Na druhou stranu ale existuje řada agresivních hub, které pak především stromy nemocné napadnou a takřka vysají. Příkladem takové agresivní houby je václavka, která stromy obírá o veškeré živiny.

Zajímavé je ale třeba i to, že u nás častá vánoční ozdoba ve vázách, totiž jmelí, označují vědci za poloparazity, kteří ze stromů odsávají vodu a další živiny a oslabují větve. Zajímavostmi z pera a zkušeností Petera Wohllebena (ale i vědeckých průzkumů) je kniha Tajný život stromů doslova prošpikována. Dozvěděl jsem se například i to, že krevní tlak návštěvníků lesa podle vědeckých průzkumů pod jehličnany stoupá, zatímco v dubových porostech uvolněně klesá. A není od věci vědět ani to, že nejmenší pravděpodobnost komářího štípnutí máte pod ořešákem. :-)

Kdo je Peter Wohlleben

Autor knihy Tajný život stromů s podtitulem Co cítí, jak komunikují. Objevování fascinujícího světa - Peter Wohlleben (*1964) - je renomovaný německý lesník a autor knih o přírodě. Ten se mezi úspěšné autory zařadil v roce 2015.

Wohlleben si už v dětství předsevzal, že se stane ochráncem přírody. Po studiu lesnictví byl přes 20 let úředníkem zemské lesní správy. V roce 2006 převzal coby hajný revír o 1 200 hektarech lesa v regionu Eifel, kde v současnosti vede lesní akademii. Své znalosti a zkušenosti předává dál na seminářích, při tematických prohlídkách lesa i na kurzech stavění srubů.

Wohllebenova kniha Tajný život stromů s podtitulem Co cítí, jak komunikují. Objevování fascinujícího světa se už třetím rokem drží nejen v Německu v žebříčku nejprodávanějších knih a získává si nadšené čtenáře ve stále více zemích. Například jen v Německu se už za rok od vydání prodalo na 500 tisíc výtisků a práva na překlad byla dosud prodána do 27 zemí.

Slovo závěrem...

Na exkurz do tajného a fascinujícího světa stromů, do lesa plného života zve čtenáře knihy Tajný život stromů s podtitulem Co cítí, jak komunikují. Objevování fascinujícího světa její autor, německý lesník Peter Wohlleben, prostřednictvím 208 stran textu. Z německého originálu Das geheime Leben der Bäume: Was sue Fühlen, wie sie kommunizieren- die Entdeckung einer verborgenen Welt by Peter Wohlleben vydaného nakladatelstvím Ludwig Verlag v Mnichově v roce 2015 přeložila Magdalena Havlová. Sazbu a zhotovení obálky si vzal na svá bedra Pavel Mahovský. Knihu vydalo Nakladatelství KAZDA v Brně v roce 2016.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha úvod, po kterém následuje celkem 36 stěžejních kapitol. Nezapomíná se ale ani na autorovo poděkování na závěr či seznam použité literatury a zdrojů informací. V úplném závěru nechybí ani upoutávka na další knihy z produkce nakladatelství.

Audioknihu Tajný život stromů s podtitulem Co cítí, jak komunikují. Objevování fascinujícího světa vydalo rovněž Nakladatelství KAZDA, a to v roce 2017. Čte ji výborně a plynule Aleš Procházka, který má navíc příjemný hlas a skvěle artikuluje. Režisérského kormidla se chopil stejně jako zvuku Miloš Vrána. Audionahrávka byla natočena ve spolupráci s nakladatelstvím Bookmedia s.r.o. Nutno podotknout, že obal CD nosiče je “synchronizovaný” se samotným obalem knihy.

Kniha německého lesníka Petera Wohllebena Tajný život stromů s podtitulem Co cítí, jak komunikují. Objevování fascinujícího světa za pozornost i za přečtení bezesporu opravdu stojí. Ať už jste fanoušky přírody, sportovními či IT nadšenci, může se hodit dozvědět se o stromech a jejich životě mnohem více, nebo snad ne? ;-) A pokud se vám třeba nechce jen číst, dá se sáhnout i po audioknize dle této knihy a nechat se unášet jejím poslechem. Vázanou knihu s přebalem i CD se stejnojmennou audioknihou mi k recenzi poskytlo Nakladatelství KAZDA, za což děkuji. Zároveň děkuji za audionahrávku ke stažení, kterou mi poskytla Audiotéka.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 31.5.2018 8:26 | karma článku: 33.23 | přečteno: 1000x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 310 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 540 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 337 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.62 | Přečteno: 482 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...