Bratři Mašínové - hrdinové, nebo vrazi? Vydejme se po jejich stopách

12. 04. 2018 8:26:18
Bratři Ctirad a Josef Mašínové a členové jejich odbojové skupiny jsou, ať už chceme nebo ne, kontroverzními postavami naší historie. Ať už byli hrdiny, nebo vrahy, pojďme se vydat po stopách jejich činů a kroků...

Československý protikomunistický odboj bývá často nazýván jako tzv. třetí odboj. Jeho součastí byla i skupina bratří Mašínů, která byla aktivní především v letech 1951 až 1953 na území komunistického Československa a během svého útěku i v tehdejší Německé demokratické republice (NDR).

V říjnu roku 1953 se členové skupiny rozhodli emigrovat přes NDR do Západního Berlína. Nejznámějšími členy této skupiny byli synové předního protinacistického odbojáře Josefa Mašína Ctirad a Josef. Dalšími členy byli Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda. Útěk se nakonec podařil jen bratrům Mašínovým a Milanu Paumerovi. Václav Švéda a Zbyněk Janata byli během útěku dopadeni a následně v Československu popraveni.

Kniha čtenáře zavede až do Berlína

A právě po stopách bratří Mašínů a jejich kompliců se vydává ve své knize Odbojová skupina bratří Mašínů ředitel Nakladatelství Academia a úspěšný autor Jiří Padevět. Tento stručný průvodce provede čtenáře po místech, které jsou spojeny s životem, odbojovou činností a útěkem členů odbojové skupiny bratří Mašínů do Západního Berlína. Díky této publikaci má čtenář možnost následovat členy skupiny až na předměstí dnešního Berlína.

Před jednotlivými kapitolami průvodce Odbojová skupina bratří Mašínů nechybí ani potřebné mapy oblastí, které jsou následně blíže popisovány. Každá adresa je očíslována a zanesena do mapy, což zájemcům usnadňuje jejich pohyb po stopách bratří Mašínů a jejich kompliců. Brožura je vhodně doplněna velkým množstvím především dobových fotografií, dokumentů a dalších materiálů, například dokladů, vyšetřovacích i osobních spisů, plánků atd.

Publikace Odbojová skupina bratří Mašínů je další z řady již publikovaných průvodců, ať už jde o publikace Anthropoid, kterou napsali společně Jiří Padevět a Pavel Šmejkal, dále Průvodce protektorátní Prahou, Protektorátem po stopách parašutistů, Tři králové nebo knihy Krvavé léto 1945 či Krvavé finále.

Směle do terénu

Nedá mi to a budu se opakovat v tezi, že průvodce Odbojová skupina bratří Mašínů je typicky “padevětovskou” precizní prací s historickými prameny a archivy, z nichž vznikl další přehledný, jasný a stručný průvodce. A vzhledem k jeho rozměrům a váze se s ním dá skutečně směle vyrazit do terénu. Jen asi budete muset mít poněkud více času, abyste se mohli cestou mrknout i do německých lokalit, v kterých se bratři Mašínové při svém útěku pohybovali, a dostat se až do tehdejšího Západního Berlína.

14 Čelákovice
Masarykova 234/34 (tehdy Stalinova)

Dne 28. září 1951 byla místní služebna SNB přepadena Ctiradem Mašínem, Milanem Paumerem a Zbyňkem Janatou. Nejdříve vylákal Ctirad Mašín strážmistra Jaroslava Honzátka pod záminkou fiktivní dopravní nehody mimo Čelákovice. Na místě čekali ostatní a příslušníka SNB odzbrojili a sanitkou odvezli zpět na strážnici. Tam ho spoutali padákovou šňůrou, ale Ctirad Mašín měl pocit, že je muž kvůli pozdější identifikaci bedlivě pozoruje, a tak jej usmrtil nožem, aby znemožnil pozdější identifikaci útočníků. Podle Ctirada Mašína vyhrožoval Jaroslav Honzátko útočníkům šibenicí, až budou dopadeni. Poté vypáčili zadní stěnu skříně se zbraněmi a získali pět samopalů, tři pistole a velké množství munice. Zbraně odvezli nejdříve do studentského podnájmu Josefa Mašína v Praze a poté zpět do Poděbrad.

(Jiří Padevět - Odbojová skupina bratří Mašínů, kapitola V mezidobí a totalitě, str. 70)

Zřejmě mi nepřísluší soudit činy, aktivitu a životy odbojové skupiny bratří Mašínů, ale přesto si svůj názor nemohu odpustit. Vím, že v dnešní době se nosí spíše názor, že bratři Mašínové a jejich spolupracovníci byli hrdiny, kteří bojovali proti komunistické zvůli. Po Sametové revoluci je možná většina lidí v Česku zvelebuje, já osobně si nesmírně vážím jejich otce Josefa Mašína (hrdiny z protinacistické odbojové organizace Tří králové).

Komunistický režim pravděpodobně nebyl k jeho rodině zrovna férový a spravedlivý, ale na druhou stranu já osobně na jeho syny nahlížím spíše kriticky. Prostě jako na vrahy. Vždyť i ti příslušníci SNB “jen dělali svou práci” a bratři Mašínové se svou skupinou je neváhali doslova a do písmene popravit jako králíky před nedělním obědem... Asi tento můj názor není v dnešní době příliš populární, ale tak to prostě vidím já.

Tento můj názor na skupinu bratru Mašínů ale samozřejmě nesnižuje hodnotu Padevětova průvodce Odbojová skupina bratří Mašínů a rozhodně nemám ambici jej někomu podsouvat či tvrdit, že je správný. Je to prostě a jednoduše jen můj osobní postoj. Ať už má člověk názor na bratry Ctirada a Josefa a další členy jejich odbojové skupiny jakýkoli, další z průvodců Jiřího Padevěta je bezesporu povedeným kouskem, který přibližuje jedno z období našich dějin.

Kdo je Jiří Padevět

Autor publikace Odbojová skupina bratří Mašínů, Jiří Padevět (*1966), je ředitelem Nakladatelství Academia. Pod jeho vedením získaly knihy Nakladatelství Academia celou řadu ocenění, například Magnesia litera, Cenu Josefa Jungmanna, Slovník roku, Cenu Josefa Hlávky, Cenu Miroslava Ivanova...

Padevět má za sebou bohatou literární činnost. Nedávno vyšly například jeho tematicky podobné knihy Dotek Anthropoidu, Tři králové: Odbojová činnost legendární skupiny a vysílací místa radiostanic Sparta I a Sparta II (2017 - mou recenzi si můžete přečíst ZDE), Krvavé léto 1945: Poválečné násilí v českých zemích (2016), Krvavé finále: Jaro 1945 v českých zemích (2015) či Průvodce protektorátní Prahou. Místa - události - lidé (2013 - mou recenzi si můžete přečíst ZDE). Společně s novinářem a publicistou Pavlem Šmejkalem pak napsal také průvodce Anthropoid (2016 - mou recenzi si můžete přečíst ZDE).

Kniha Průvodce protektorátní Prahou získala v roce 2014 ocenění Slovník roku a Kniha roku Magnesia litera, a to nejen v kategorii literatury faktu, ale obdržela i hlavní cenu. Padevět je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid. V současnosti připravuje publikaci Průvodce stalinistickou Prahou a Krvavý podzim 1938.

Pár slov na závěr...

Průvodce Odbojová skupina bratří Mašínů zve své čtenáře na exkurs do dob studené války a provede jej po stopách bratří Mašínů a členů jejich odbojové skupiny prostřednictvím 188 stran textu a nejrůznějších doplňujících materiálů.

Formát knihy má příjemné a takřka kapesní rozměry 130 × 200 mm. Obálku a grafickou úpravu průvodce Odbojová skupina bratří Mašínů navrhl a sazbu zhotovil Robin Brichta. Knihu vydalo Nakladatelství Academia v Praze v roce 2018, a to jako vydání první.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje tato publikace stručné věnování Zdeně Mašínové, úvod, prolog, kapitoly V mezidobí a v totalitě a Cesta, po nichž následuje závěrečný epilog. V závěru nechybí ani poděkování, soupis pramenů a literatury, seznam fotografií, jmenný a místní rejstřík, Summary či Zusemmenfassung.

Průvodce Odbojová skupina bratří Mašínů je koncipován srozumitelně, jasně a přehledně, přičemž obsahuje mnoho především dobových fotografií, map a dalších zajímavých dokumentů. Obrázek o něm si už ale následně udělejte každý sám. Brožovanou publikaci bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Academia, za což děkuji.

Tuto recenzi věnuji své babičce, která by v těchto dnech oslavila své 90. narozeniny.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 12.4.2018 8:26 | karma článku: 36.38 | přečteno: 1806x

Další články blogera

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 309 | Diskuse

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 538 | Diskuse

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 335 | Diskuse

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 257 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 440 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 110 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 594 | Diskuse
Počet článků 158 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1469

PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil PublishingJOTA, KATTOLEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka PublishersSlovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.czPalmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...